Ambasada Olandei la București urmărește "cu interes" dezbaterea publică asupra propunerilor de modificare a legilor Justiției
Ambasada Olandei la București urmărește "cu interes" dezbaterea publică asupra propunerilor făcute, de modificare a legilor Justiției, procedura legislativă și rezultatul acestor discuții, se arată într-un răspus al misiunii diplomatice, la solicitarea AGERPRES.
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, și-a exprimat îngrijorarea față de modul în care propunerile de modificare a legislației, anunțate pe 23 august, ar putea afecta independența justiției.
"Suntem îngrijorați de modul în care propunerile de modificare a legislației, anunțate pe 23 august, ar putea afecta independența justiției în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege și ar intra în vigoare. Cel mai recent raport MCV, publicat în 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii și judecătorii din România în lupta împotriva corupției la nivel înalt, precum și faptul că acestea reprezintă o dovadă a independenței și profesionalismului instituțiilor din sistemul judiciar. În același timp, raportul a subliniat clar faptul că orice măsuri care subminează aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definiției corupției ca infracțiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare", a declarat Angela Cristea, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
În context, Cristea s-a arătat surprinsă de articolele de presă care susțineau că propunerile prezentate de ministrul justiției, Tudorel Toader, au girul Comisiei Europene.
"Suntem surprinși de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiției ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană. În întâlnirea prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al justiției, Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile și prioritățile de acțiune în domeniul justiției pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislației relevante. Comisia a solicitat autorităților române să transmită aceste propuneri și explicații adiționale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi", a subliniat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Angela Cristea a precizat că CE va sprijini doar acele reforme care vor consolida progresele pe care țara noastră le-a făcut în domeniul justiției.
"Sperăm ca orice măsură luată de România în domeniul justiției și al statului de drept să reprezinte un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în raportul MCV 2017 și să consolideze ireversibilitatea și durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeana va oferi României tot sprijinul necesar", a mai declarat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Propunerile de modificări la legile Justiției au fost publicate miercuri seara, pe site-ul Ministerului Justiției.
AGERPRES