Amănuntele sunt bestiale!/O rachetă chineză care transporta un obiect „nedezvăluit” s-a prăbușit pe Lună și a lăsat două cratere gemene

Amănuntele sunt bestiale!/O rachetă chineză care transporta un obiect „nedezvăluit” s-a prăbușit pe Lună și a lăsat două cratere gemene

China a negat că una dintre rachetele sale s-a prăbușit pe suprafața Lunii în 2022, lăsând în urmă două cratere gemene misterioase. O nouă cercetare adaugă noi dovezi la dezbatere. O rachetă misterioasă care s-a prăbușit pe suprafața Lunii în martie 2022 provenea din China și transporta o sarcină utilă nedeclarată, sugerează un nou studiu, relatează LiveScience.com

Deșeurile, care s-au izbit de partea îndepărtată a Lunii după ce au petrecut ani de zile rostogolindu-se prin spațiu, au avut originile contestate încă de când au fost observate – un mister care a fost adâncit de ciudatul crater dublu lăsat în urmă la locul prăbușirii sale.

Acum, într-o lucrare publicată la 16 noiembrie în The Planetary Science Journal, oamenii de știință spun că au „dovada definitivă” că racheta a fost etapa superioară uzată a rachetei chineze Chang’e 5-T1, care probabil căra o încărcătură suplimentară necunoscută.

Observat pentru prima dată în 2015 și denumit WE0913A de către astronomii de la Catalina Sky Survey, gunoiul spațial a captat atenția observatorilor cerului în ianuarie 2022, când Bill Gray, urmăritorul american de deșeuri spațiale, a prezis că va lovi partea îndepărtată a Lunii în câteva luni.

Când Gray a observat prima dată resturile, el a sugerat că este vorba despre a doua etapă a unei rachete Falcon 9 lansată de SpaceX a lui Elon Musk în 2015. Dar observațiile ulterioare și analiza datelor orbitale au sugerat că obiectul era etapa superioară uzată a rachetei chineze Chang’e 5-T1, o navă spațială numită după zeița chineză a Lunii, lansată în 2014.

Cu toate acestea, oficialii chinezi nu au fost de acord, susținând că această rachetă, o cursă de probă pentru o misiune care urma să recupereze o mostră de rocă neconsolidată de pe Lună, cunoscută sub numele de regolit, a ars în atmosfera terestră cu ani în urmă.

O vedere din satelit a Lunii care arată două cratere gemene unde s-a prăbușit o rachetă în 2022

Și mai ciudat a fost când imaginile de la locul prăbușirii, luate de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al NASA pe 25 mai, au arătat că resturile rătăcitoare au format nu unul, ci două cratere suprapuse în craterul Hertzsprung de pe partea îndepărtată a Lunii.

Până în prezent, cel puțin 47 de corpuri de rachete NASA s-au prăbușit pe Lună, potrivit Arizona State University, dar „craterul dublu a fost neașteptat”, a scris NASA într-o declarație din 2022 iunie. „Niciun alt impact al unui corp de rachetă pe Lună nu a creat cratere duble”.

Pentru a investiga natura lui WE0913A, cercetătorii au căutat indicii în modul în care gunoiul s-a comportat în zbor și în craterele pe care le-a lăsat în urmă. Studiind modificările aduse modului în care lumina solară se reflecta asupra resturilor în timp ce acestea se rostogoleau în spațiu și comparându-le cu simulările, au găsit o potrivire apropiată cu racheta Chang’e 5-T1. Dar nu se mișca exact așa cum se așteptau ei.

„Ceva care se află în spațiu de atât de mult timp este supus forțelor gravitației Pământului și a Lunii și luminii solare”, a declarat Tanner Campbell, primul autor al studiului, doctorand la Universitatea din Arizona. „Așa că te-ai aștepta ca aceasta să se clatine puțin, mai ales dacă luăm în considerare faptul că corpul rachetei este o cochilie mare și goală cu un motor greu pe o parte. Dar aceasta doar se rostogolea cap la cap, într-un mod foarte stabil”.

Cercetătorii propun că cea mai probabilă explicație este că distribuția masei rachetei a fost ca o pereche de gantere – cu cele două propulsoare gemene ale rachetei acționând ca masă la un capăt și o contragreutate misterioasă fixată la celălalt. De asemenea, ei spun că acest aranjament este motivul pentru care, după ce s-a izbit de Lună la aproximativ 9.290 km/h (5.770 mph), resturile au format două cratere.

„Este pentru prima dată când vedem un crater dublu”, a declarat Campbell. „Știm că, în cazul lui Chang’e 5 T1, impactul a fost aproape direct în jos, iar pentru a obține aceste două cratere de aproximativ aceeași mărime, este nevoie de două mase aproximativ egale, care să fie depărtate una de cealaltă”.

Ce anume a fost încărcătura utilă este neclar și probabil că va rămâne așa, potrivit oamenilor de știință.

„Evident, nu avem nicio idee despre ce ar fi putut fi – poate o structură de sprijin suplimentară, sau instrumente suplimentare sau altceva”, a declarat Campbell. „Probabil că nu vom ști niciodată”.

Deși WE0913A este primul deșeu spațial care se ciocnește cu Luna în mod neintenționat, nu este nici pe departe prima dată când un satelit creat de om se prăbușește acolo. În 2009, satelitul de observare și detectare a craterelor lunare al NASA a fost tras în mod deliberat în polul sud al Lunii la 9.000 km/h (5.600 mph), eliberând o coloană care a permis oamenilor de știință să detecteze semnăturile chimice ale gheții de apă. De asemenea, NASA s-a debarasat de rachetele Saturn V din programul Apollo, aruncându-le pe Lună.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”