Amănunte picante despre firma pe care Clotilde Armand a adus-o în locul Romprest

Amănunte picante despre firma pe care Clotilde Armand a adus-o în locul Romprest

ADP Sector 1 a încheiat un contract de salubritate în valoare de 62.900 de lei (aproape 13.000 de euro) cu firma Brai-Cata din Sectorul 6, chiar în 23 iulie 2021, ziua decretării stării de alertă în Sectorul 1, potrivit anunțului de atribuire publicat în SEAP.

Acordul cu Brai-Cata a fost semnat după ce Comitetul pentru situații de urgență Sector 1 a decretat stare de alertă din cauza gunoaielor neridicate de Romprest și după ce prefectul Capitalei și-a dat acordul pentru starea de alertă.

Contractul a fost atribuit prin încredințare directă și presupune colectarea a 100 de tone de deșeuri necontrolate de pe spațiile verzi din Sectorul 1, scrie G4Media.ro .

Tariful Brai-Cata este de 629 de lei pe tonă fără TVA, însă – potrivit salubriștilor consultați de G4media.ro – e vorba de un tarif all-inclusive pentru serviciile de colectare, transport, sortare și depozitare a deșeurilor municipale.

Potrivit unei anexe cu tarifele actualizate a contractului dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest , operatorul care deține monopolul în sector pentru 25 de ani percepe 159 lei, fără TVA, pentru colectarea unei tone de deșeuri municipale. Însă Romprest mai ia 64 de lei pentru transportul fiecărui metru cub de deșeuri. Potrivit reprezentanților Romprest, un metru cub de deșeuri are cam 350 de kilograme. Prin urmare, transportul la Romprest ar mai costa 184 de lei fără TVA pe tonă. Așadar, colectare plus transport pe tonă ar fi 343 de lei.

Însă – au explicat alți salubriști consultați de G4media.ro – la tarifele Romprest de colectare și transport se adaugă un cost la sortare de 278 de lei pe tonă și un alt cost de 280 de lei pe tonă la depozitare. Prin urmare, tariful real, all-inclusive, pe tonă la Romprest ar fi undeva la peste 800 de lei, fără TVA, spre deosebire de tariful de 629 de lei, tot fără TVA, la Brai-Cata.

Romprest are tarife foarte bune, pentru ei. Chiar și reduse cu 20%, mâine aș intra în Sectorul 1 să lucrez”, a declarat pentru G4media.ro Dan Ceaușescu, director comercial la Urban SA, compania care operează în Sectorul 6 și care a fost în acționariatul Brai-Cata.

Potrivit reprezentanților Romprest consultați de G4media.ro, la tariful companiei de 343 de lei colectare plus transport se mai adaugă un tarif de 170 de lei la sortare. Apoi din 3 tone de deșeuri sortate ar mai rămâne o tonă de deșeuri depozitate, deci un cost la depozitare pe tonă de deșeuri nesortate de 93 de lei. Însă aceste costuri de sortare și depozitare ar fi achitate de primărie. Una peste alta, potrivit Romprest, ei ar avea un cost total pe tonă de 159 de lei colectare + 184 de lei transport + 170 de lei sortare + 93 de lei depozitare = peste 600 de lei pe tonă tarif all inclusive, sub cel al Brai-Cata.

În Sectorul 2, primăria a propus costuri de:

* 548 de lei pentru tona de deșeuri menajere (deșeuri alimentare și altele care nu pot fi reciclate)

* 830 de lei pentru tona de deșeuri reciclabile colectate separat (cum ar fi ambalajele).

* 682 de lei pentru tona de deșeuri depozitate necorepunzător. Tarifele sunt fără TVA.

Luni de zile am negociat la sânge cu Supercom pentru a obţine nişte tarife corecte pentru colectarea gunoiului. Faţă de ce înaintaseră în primă fază, cele de acum sunt cu 35% mai mici. Tariful supus la vot e chiar sub cel de la Sectorul 4, singurul sector care mai are un sistem similar bazat pe “plăteşte cât arunci”, raportat la volum. Luni de zile am luptat cu cei de la Supercom pentru acest tarif. Iar când să trecem finişul, partenerii ne-au pus piedică. PNL şi PSD au votat împotriva unui tarif care ar fi deblocat toată situaţia generată de neinspirata taxă de habitat”, a explicat primarul USR Plus din Sectorul 2, Radu Mihaiu, pe Facebook, pe 22 iulie 2021.

Cine e compania Brai-Cata din Sectorul 6, București. Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, Brai-Cata este deţinută de acţionarul unic Constantin Petrescu, de 53 de ani, din Râmnicu Vâlcea.

Petrescu a devenit acționar unic în august 2017, când acționarul majoritar de până atunci, firma de salubritate Urban din Vâlcea, a ieșit din acționariatul Brai-Cata. Potrivit documentelor companiei, Urban a fost acționar majoritar la Brai-Cata din 27 februarie 2008 până în 23 august 2017.

Compania de salubritate Urban din Vâlcea este acum în insolvenţă. Firma îi aparţine lui Teodor Gabriel „Doru” Florescu (58% din acţiuni), potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Într-un document al Brai-Cata din 2015, Florescu apare ca ”împuternicit” director al sucursalei din Vâlcea al companiei Brai-Cata.

În plus, Constantin Petrescu este asociat cu soţia lui Doru Florescu, Cristiana Clara, în firma KTP Pescom SRL.

Cine e Doru Florescu. În 2015, omul de afaceri a fost reținut de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti pentru evaziune fiscală de peste 23 de milioane de euro. Acum, procesul se judecă la Tribunalul Bucureşti şi are următorul termen pe 17 septembrie 2021.

În ianuarie 2016, Doru Florescu a fost reţinut din nou pentru evaziune fiscală, într-un alt dosar al Parchetului Capitalei.

Doru Florescu împreună cu Gabriel Oprea și Dan Darabont, în 2003; Sursa: Agerpres/Sorin Lupșa

Compania Brai-Cata a fost fondată de sicilieni acuzați de legături cu Cosa Nostra. Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul Oficial, în februarie 2008, compania Urban a lui Doru Florescu a preluat pachetul majoritar de acțiuni de la Brai-Cata, cu sediu la acea vreme în Brăila, de la cetățenii italieni Rosario Raneri din Bagheria, Esposito Raffaele și Nudo Ernesto din Siracusa, Sicilia.

Potrivit presei anilor 2000 , italianul Rosario Raneri, un fost polițist, a fost vizat de o anchetă de spălare de bani a Parchetului general, cu Direcția de Investigații Antimafia de la Roma. Raneri era acuzat de legături cu Cosa Nostra. El a fost asociat cu Paul Brener, contabilul lui Bernardo Provenzano, un alt personaj acuzat de legături cu mafia și binecunoscut jurnaliștilor anilor 90.

Ziarul Adevărul nota în februarie 2002 că însuși fostul director adjunct al SRI, celebrul general Gioni Popescu, s-ar fi deplasat la Brăila și Galați pentru a obține informații despre ”rețeaua firmelor și afacerilor cu acționari italieni suspectați de apartenență la Cosa Nostra”. După 2008, când au vândut afacerea către Urban din Vâlcea, italienii au dispărut din România.

În decembrie 2018, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ,,Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara” a atribuit un contract de aproape 29 de milioane de euro, fără TVA, pentru servicii de salubritate companiei Brai-Cata din Bucureşti.

Context. Între primarul Sectorului 1 Clotilde Armand și compania Romprest – care deține monopolul pe salubritatea din sector din 2008, pentru 25 de ani – există un conflict privind valoarea contractului.

Clotilde Armand invocă rapoarte ale Curții de Conturi și ale Ministerului de Finanțe potrivit cărora compania Romprest ar fi încasat suplimentar, ilegal, 243 de milioane de lei pe servicii umflate sau neprestate în realitate.
Potrivit primăriei Sectorului 1, Consiliul local plăteşte 200.000 de euro pe zi, un sfert din bugetul anual al sectorului, pentru serviciul de salubritate al companiei Romprest, de 5 ori mai scump ca la Oradea.

Pe de altă parte, directorul operațional al Romprest, Sorin Velicu, spune că primăria datorează companiei 119 milioane de lei. Din pricina neachitării facturilor, Romprest ar fi fost nevoită să dea afară aproape 700 de angajați și să reducă frecvența colectării coșurilor de gunoi stradale.

Reprezentanţii Romprest susţin că primesc doar 100.000 de euro pe zi pentru un sector cu 500.000 de oameni, din care rămân cu un profit de 5000 de euro, restul fiind costuri. Din acest profit, compania trebuie să plătească salarii a 2600 de angajaţi, susţin reprezentanţii Romprest.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!