Amănunte incendiare/Ambarcațiunea care a dus comandoul, închiriată de la o firmă deținută de doi ucraineni. Urme de explozibili pe masa din cabina iahtului
Procurorii germani au găsit „urme” care indică faptul că ucrainenii ar fi putut fi implicați în exploziile care au deteriorat gazoductele Nord Stream în septembrie 2022, potrivit presei germane.
Anchetatorii au identificat o ambarcațiune care ar fi fost folosită pentru transportul unui echipaj de șase persoane, echipamente de scufundări și explozibili în Marea Baltică la începutul lunii septembrie.
Potrivit ARD, un iaht a fost închiriat de o companie cu sediul în Polonia, deținută se pare de doi ucraineni. Potrivit anchetei, operațiunea secretă pe mare a fost efectuată de o echipă formată din șase persoane. Se spune că ar fi fost cinci bărbați și o femeie. Grupul, alcătuit dintr-un căpitan, doi scafandri, doi asistenți de scufundare și un medic, ar fi transportat explozivii la locul operațiunii și i-au plasat. Naționalitatea făptuitorilor este aparent neclară. Membrii operațiunii ar fi folosit pașapoarte falsificate profesional.
Potrivit anchetei, comandoul a plecat din Rostock pe 6 septembrie 2022. Echipamentul pentru operațiunea secretă a fost transportat anterior în port într-un camion, spun anchetatorii care au reușit să localizeze barca a doua zi în Wieck (Darß) și ulterior pe insula daneză Christiansø, la nord-est de Bornholm. Iahtul a fost apoi returnat proprietarului. Anchetatorii au găsit urme de explozibili pe masa din cabina iahtului.
Potrivit surselor presei nemțești, un serviciu de informații occidental ar fi trimis încă din toamnă, adică la scurt timp după atacuri, un pont către serviciile partenere europene, potrivit căruia un „comando ucrainean” ar fi fost responsabil de distrugere. Ulterior, ar fi existat și alte indicii ale serviciilor de informații care sugerau că un grup pro-ucrainean ar putea fi responsabil.
Autoritățile din Germania, Denemarca, Suedia, Olanda și SUA au fost implicate în investigația asupra distrugerii conductelor. În Germania, procurorul general se ocupă de anchetă, în cooperarea cu Oficiul Federal al Poliției Criminale și Poliția Federală. Chiar dacă urmele duc în Ucraina, anchetatorii nu au reușit încă să afle cine a ordonat atacul. În cercurile de securitate internațională, nu este exclus să fie și o operațiune steag fals care să implice Ucraina. Cu toate acestea, investigatorii nu au găsit nicio dovadă care să confirme un astfel de scenariu.
Publicația New York Times a scrie, marți, 7 martie, că noi informații revizuite de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean este responsabil de exploziile care au scos din funcțiune gazoductele Nord Stream din Marea Baltică anul trecut.
Oficialii de la Washington afirmă însă că nu au văzut dovezi care să arate că președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alți oficiali de rang înalt de la Kiev sau membri ai structurilor guvernului Ucrainei au ordonat atacul ce a avut loc în luna septembrie a anului trecut.
Revizuirea unor informații noi sugerează că persoanele responsabile de actul de sabotaj sunt opozanți ai președintelui Vladimir Putin, dar oficialii americani au refuzat să precizeze pentru NYT cine a direcționat sau plătit operațiunea.
Ei subliniază că concluzia nu este una fermă și că deocamdată nu a fost exclusă posibilitatea ca în spatele atacului să se afle o forță „proxy” ce are conexiuni cu guvernul ucrainean sau serviciile sale de securitate.
Oficialii americani citați de NYT mai afirmă că, în pofida speculațiilor apărute în acest sens, dovezile strânse până acum nu arată vreo implicare a statului rus în organizarea sabotajului. Imediat după atac Ucraina acuzase direct Moscova că s-ar afla în spatele atacului pentru a destabiliza și mai mult piața energetică din Europa în pragul iernii.
Interlocutorii celor de la NYT afirmă acum că informațiile pe care le-au revizuit sugerează că sabotorii au fost cel mai probabil cetățeni ruși sau ucraineni, sau o combinație a acestora.
Explozibilii au fost cel mai probabil plasați cu ajutorul unor scafandri experimentați care nu par să lucreze pentru serviciile de informații sau structuri militare. Însă oficialii americani afirmă că este posibil ca ei să fi primit în trecut instruire din partea unor structuri guvernamentale.
Oficialii de la Washington au subliniat pentru NYT că încă există un număr uriaș de necunoscute în legătură cu atacul, atât agențiile de informații din Statele Unite, cât și cele din Europa, încercând încă să elucideze ce s-a întâmplat.
Însă aceștia afirmă de asemenea că noile informații ar putea reprezenta primul indiciu important care apare din mai multe investigații desfășurate în mare secret în condițiile în care concluziile acestora ar putea avea implicații profunde pentru coaliția care sprijină Ucraina.
Kievul neagă orice implicare
Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat marţi că Ucraina „nu are absolut nicio implicare” în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat.
Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat marţi că informaţiile apărute în New York Times despre cine ar putea să fie responsabil pentru atacurile asupra gazoductului Nord Stream „demonstrează doar că iniţiativa noastră privind lansarea unei investigaţii internaţionale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună”, scrie Reuters.
Astfel, Rusia intenţionează să iniţieze un vot în Consiliul de Securitate al ONU până la sfârşitul lunii martie privind proiectul său de rezoluţie în care să solicite ca secretarul general Antonio Guterres să instituie o astfel de anchetă, a precizat Dmitri Polianski.
SUA şi NATO au calificat atacurile din septembrie anul trecut asupra gazoductului Nord Stream drept „act de sabotaj”, în timp ce Moscova a acuzat Occidentul şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi.