Amănunte care dau fiori/Vine „babana” din America?

Amănunte care dau fiori/Vine „babana” din America?

Crizele multiple lovesc lumea, așa cum prevedea faimosul economist american Nouriel Roubini în urmă cu ceva timp și nicio țară nu va scăpa de valul scumpirilor. Acum, un recent raport dat publicității de către Oficiul de buget al Congresului american avertiza că vine ”mama tuturor crizelor”, așa cum este denumită criza datoriilor guvernamentale ale SUA, care vor depăși colosala cifră de 22 de trilioane de dolari, în următorul deceniu.

Acest deficit bugetar uriaș va ridica datoria federală a Statelor Unite de la valoarea de 99% din produsul intern brut (PIB) în 2024 la 122% în anul 2034, se arată în raport, potrivit The Wall Street Journal .

Un studiu al Comitetului pentru un buget federal responsabil a constatat că, în timpul mandatului său, Donald Trump a aprobat politici care necesită 8,4 trilioane de dolari noi împrumuturi pe 10 ani, în timp ce Joe Biden a aprobat până acum credite de 4,3 trilioane de dolari.

Dobânda anuală a SUA, cea mai mare putere mondială, se va dubla aproape, de la 892 de miliarde de dolari în acest an la mai mult de 1,7 trilioane de dolari într-un deceniu de acum înainte - peste cheltuielile estimate pentru apărare.

Oficiul de buget al congresului american (CBO) trebuie să-și bazeze proiecțiile pe legea actuală, conform căreia reducerile de taxe adoptate în 2017 vor expira la sfârșitul anului 2025.

Nici Joe Biden, nici Donald Trump nu intenționează să pună capăt tuturor reducerilor, dar ambele propuneri rămân vagi. CBO și Comitetul mixt pentru impozitare estimează că extinderea reducerilor de taxe din perioada Trump pentru încă un deceniu ar crește datoria federală cu încă 4,6 trilioane de dolari peste valoarea de referință de 22 de trilioane (22.000 de miliarde) de dolari.

Statele Unite în următorul deceniu vor acumula un deficit bugetar de peste 22 de trilioane de dolari, ridicând datoria federală de la 99% din produsul intern brut în 2024 la 122% în 2034.

Cheltuielile anuale pentru Securitatea Socială vor crește cu aproximativ 1 trilion de dolari în următorul deceniu, la fel ca și cheltuielile pentru programul Medicare. Nici republicanii nu vor accepta majorări de taxe. Între timp, cheltuielile estimate pentru Apărare sunt cu mult sub ceea ce va fi necesar pentru a proteja SUA într-o lume din ce în ce mai periculoasă.

Adăugați la aceasta faptul că SUA este o societate care îmbătrânește rapid. Americanii de 65 de ani și peste reprezentau 9% din populație în 1960. Astăzi, această cifră este de 18% și se preconizează că va crește la 23% în următoarele trei decenii. Pe măsură ce ponderea americanilor în vârstă din electorat crește, la fel va crește și costul de garantare a veniturilor de bază și a securității medicale.

Continuarea cursului nostru fiscal actual va însemna o pierdere treptată a independenței financiare a Americii, urmată de un declin economic brusc. SUA vor trebui să ceară restului lumii să-și finanțeze datoria și este nesăbuit să presupunem că alte națiuni vor face acest lucru pe termen nelimitat. Riscul este ca țările pe care se bazează SUA să se retragă treptat – și apoi brusc, când un șoc neprevăzut le cristalizează îndoielile tot mai mari.

După cum a glumit regretatul economist Herb Stein: „Dacă ceva nu poate continua pentru totdeauna, se va opri”. Trebuie să recunoaștem consecințele acestor realități și să începem să luăm măsuri pentru a asigura viitorul fiscal al Americii. Liderii cu viziune ar trebui să abordeze aceste probleme în mod realist și să declare publicului că trebuie fie să plătească pentru programele pe care le doresc, fie să accepte să le reducă.

Alternativa este să adoptăm atitudinea nebunului Wilkins Micawber din romanul lui Charles Dickens „David Copperfield”, care s-a agățat de credința prea optimistă că „va apărea ceva”. Este întotdeauna mai ușor să amânăm ziua socotelii — dar va veni, indiferent dacă suntem pregătiți pentru asta sau nu. Ar trebui să ne pregătim pentru furtunile economice viitoare cât mai este timp.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Mi-au luat toți banii, îi aștept să vină să le dau cheile companiei” / Avocatul Doru Trăilă îl execută silit pe Cătălin Hideg, care i-a denunțat la DNA…

2 Sute de blocuri din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 6 din Capitală rămân fără apă caldă din cauza unor lucrări

3 Foarte interesante amănunte...

4 Atenție, vorbește economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea!

5 Amănunte care dau fiori / Vine „babana” din America?