Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

Tahnoun bin Zayed al Nahyan este șeful serviciilor de informații din una dintre cele mai bogate națiuni din lume și, totodată, unul dintre cei mai puternici, dar și enigmatici, oameni de pe planetă. Maestrul spionajului din Emiratele Arabe Unite controlează oficial marele fond suveran al țării, un imperiu de 1,5 trilioane de dolari, cu care șeicul vrea să transforme Abu Dhabi într-o superputere a inteligenței artificiale, relatează Wired .

Șeicul Tahnoun este fratele mai mic al președintelui Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed al Nahyan. Stilul său personal ar putea fi descris drept o combinație între un membru tipic al unei familii regale din regiunea Golfului Persic, un investitor în domeniul tehnologiei obsedat de fitness și un geniu malefic din filmele cu James Bond.

Printre multele interese de afaceri pe care le deține, Tahnoun conduce un mare conglomerat de tehnologie numit G42 (numele este luat din Ghidul autostopistului galactic, în care „42” era răspunsul unui supercomputer la întrebarea despre „viață, univers și tot restul”).

G42 este implicată în aproape orice ține de domeniul tehnologiei, de la inteligența artificială la biotehnologie, fiind specializată în special în tehnologii de infiltrare a sistemelor informatice și supraveghere.

Tahnoun este înnebunit după jiu-jitsu brazilian și ciclism, poartă mereu ochelari de soare din cauza unei sensibilități la lumină și este mereu înconjurat de luptători de arte marțiale mixte și campioni UFC.

Șeicul obsedat de șah, arte marțiale și fitness: vrea să trăiască 150 de ani

Șeicul a petrecut multe ore în bazine de privare senzorială și a apelat la serviciile expertului în longevitate Peter Attia. Tahnoun l-ar fi inspirat chiar și pe liderul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, să renunțe la mâncarea fast food și să i se alăture în misiunea de a încerca să ajungă până la vârsta de 150 de ani, potrivit unui afacerist care a participat la discuții.

În trecut, Tahnoun a finanțat dezvoltarea unu mic supercomputer numit Hydra care, în anii '2000, era considerat cel mai bun jucător de șah din lume, putând să îi învingă pe unii dintre cei mai mari maeștri ai acestui sport. Sub pseudonimul „zor_champ”, șeicul a participat la mai multe turnee de șah, făcând echipă cu Hydra și, de cele mai multe ori, distrugându-și adversarii.

Dar, în ultimii ani, un nou obiectiv i-a captat atenția șeicului din Emirate. Obsesia lui pentru șah și tehnologie s-a transformat în ceva încă și mai grandios: o campanie de sute de miliarde de dolari pentru a transforma Abu Dhabi într-o superputere a inteligenței artificiale. În loc de Hydra, partenerul pe care Tahnoun vrea să îl cumpere de data aceasta este chiar industria de tehnologie din SUA.

Pentru a-și păstra avantajul în cursa pentru inteligența artificială , giganții AI din America au cutreierat lumea ca să îi convingă pe cei mai bogați investitori – oameni precum șeicul Tahnoun – să susțină financiar boom-ul prin care trece industria în prezent.

Directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, a prezis că firmele de tehnologie vor avea nevoie de trilioane de dolari pentru finanțarea noilor centre de date AI în următorii cinci ani.

Bătălia pentru cipuri. Emiratele, prinse în rivalitatea geopolitică dintre SUA și China

Dezvoltarea următoarei faze a inteligenței artificiale va necesita cantități uluitoare de resurse, precum capital, spațiu și electricitate. Statele din Golful Persic, cu bogăția și rezervelor lor vaste de energie, dețin toate cele trei tipuri de resurse.

Microsoft a anunțat în aprilie 2024 că va investi 1,5 miliarde de dolari în G42, devenind acționar minoritar al companiei lui Tahnoun. Obiectivul pentru SUA a fost să convingă G42 să renunțe la cooperarea cu Huawei a Chinei și să aleagă Microsoft, potrivit unui oficial din administrația Biden.

Afacerea cu Microsoft a fost necesară pentru G42 ca să aibă acces la cipurile Nvidia , de care este nevoie pentru a antrena cele mai competitive modele AI.

În vara anului 2024, Tahnoun a pornit într-un tur al Americii în care l-a vizitat pe Elon Musk în Texas, a avut o sesiune de jiu-jitsu cu Mark Zuckerberg și s-a întâlnit cu Bill Gates, Satya Nadella și Jeff Bezos.

Cele mai importante întâlniri au avut însă loc la Casa Albă, cu oficiali din fost administrație precum consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, secretarul de comerț Gina Raimondo și președintele american Joe Biden.

Nu toată lumea a privit cu ochi buni apropierea dintre industria tehnologiei din SUA și Emiratele Arabe Unite. „EAU este un stat autoritar cu un istoric sumbru în privința încălcării drepturilor omului și a folosirii tehnologiei pentru spionarea activiștilor, jurnaliștilor și a disidenților”, a avertizat Eva Galperin, director de securitate cibernetică de la Electronic Frontier Foundation.

șeic-tahmoun-emirate-bill-gates Abu Dhabi a anunțat că va investi peste 100 de miliarde de dolari într-un parteneriat cu BlackRock, Microsoft și Global infrastructure Partners, construind o rețea de centre de date și centrale electrice în SUA. Captură foto: X (Twitter) / Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan

După ce Arabia Saudită a fost anunțată drept „cel mai mare investitor în inteligența artificială” din lume, investind 40 de miliarde de dolari în acest domeniu, EAU au mers încă și mai departe.

Controlarea inteligenței artificiale și viitorul umanității

Abu Dhabi a anunțat că va investi peste 100 de miliarde de dolari într-un parteneriat cu BlackRock, Microsoft și Global Infrastructure Partners, construind o rețea de centre de date și centrale electrice în SUA. Tahnoun poartă discuții și pentru un parteneriat cu OpenAI al lui Sam Altman.

Astfel, Tahnoun a obținut din nou acces la cipurile Nvidia și echipamentul de care are nevoie ca să construiască următoarea Hydra. Având o poziție tot mai importantă în cursa globală pentru controlarea inteligenței artificiale, imperiul lui Tahnoun are acum un cuvânt important de spus în viitorul umanității.

șeic-tahmoun-emiratele-arabe-unite-joe-biden-președinte-sua În vara anului 2024, șeicul Tahnoun s-a văzut atât cu mogulii tehnologiei din SUA, cât și cu oficiali din administrația Biden, inclusiv cu președintele american. Captură foto: X (Twitter) / Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan

Odată cu venirea lui Donald Trump la putere, Tahnoun speră că administrația prezidențială a Statelor Unite va fi mult mai „flexibilă” în privința ambițiilor AI ale Emiratelor Arabe Unite.

Cel puțin o persoană din cercul de apropiați ai lui Trump are un interes direct în această relație: EAU, Qatar și Arabia Saudită au contribuit împreună peste 2 miliarde de dolari la fondul de capital privat al lui Jared Kushner, soțul lui Ivanka Trump.

Dar avantajul uriaș pe care îl au SUA datorită capacității de a restricționa fluxul de cipuri necesare dezvoltării tehnologiei AI ar putea fi pe sfârșite, pe măsură ce cipurile create de companiile din țări rivale devin tot mai performante.

Sam Altman, fondatorul OpenAI, a sugerat chiar ca Emiratele să devină un centru mondial al reglementării inteligenței artificiale, unde noile reguli privind gestionarea tehnologiei sunt scrise, testate și adoptate.

șeic-qatar-prinț-moștenitor-arabia-saudită-șeic-emirate Tahnoun (dreapta) l-ar fi inspirat chiar și pe liderul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (centru), să renunțe la mâncarea fast food și să i se alăture în misiunea de a încerca să ajungă până la vârsta de 150 de ani. Foto: Profimedia Images

În același timp, Orientul Mijlociu ar putea intra într-o nouă perioadă, la fel ca după izbucnirea Primăverii Arabe, când toate regulile sunt date peste cap. După ce rebelii din Siria au ajuns la putere, statele din Golful Persic, mai ales EAU, se vor grăbi să sporească măsurile de supraveghere pentru a opri o potențială răspândire a mișcărilor islamiste.

„Vom vedea și mai multă represiune, o folosire mai intensă a tehnologiilor de supraveghere”, a spus Karen Young, cercetătoare de la Institutul Orientul Mijlociu din Washington.

Iar când este vorba despre gestionarea amenințărilor și câștigarea jocurilor de strategie, lui Tahnoun îi place să se asigure că joacă cu cea mai de temut mașinărie din lume, așa cum a fost odată Hydra.


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătoare dezvăluire militară făcută de SUA

2 Javier Milei / „Nu cumva birocrații de la Bruxelles au suspendat alegerile din România doar pentru că nu le-a plăcut cine a câștigat?!”

3 De citit ce scrie Rareș Bodgan după furtul din Olanda...

4 CTP, reacție ușor imbecilă după jaful din tezaurul dacic în Olanda

5 Judecătoarea prinsă cu „praf alb pe nas” îi acuză pe procurori că ar fi bătut ilegal palma cu SRI pentru a o înregistra