Amănunte care dau fiori despre „dihania” nucleară antisatelit a Rusiei, care ar fi „devastatoare” pentru întreaga planetă

Amănunte care dau fiori despre „dihania” nucleară antisatelit a Rusiei, care ar fi „devastatoare” pentru întreaga planetă

Rusia a lansat un satelit în spațiu în februarie 2022 menit să testeze componente pentru o eventuală armă antisatelit care ar putea fi dotată cu un dispozitiv nuclear, au transmis oficialii americani, potrivit Wall Street Journal . Detonarea unei astfel de arme în spațiu ar avea „consecințe devastatoare”.

Satelitul lansat nu are arme nucleare, dar oficialii americani spun că este asociat cu un program nuclear antisatelit care a devenit o îngrijorare tot mai mare pentru administrația Biden, Congresul american și experții din afara guvernului în ultimele luni.

Cosmos-2553 a fost lansat pe orbită în februarie 2022, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Dacă va fi desfășurată, arma i-ar oferi Moscovei capacitatea de a distruge sute de sateliți de pe orbita joasă a Pământului cu o explozie nucleară.

Secretarul adjunct al apărării pentru politica spațială, John Plumb, a avertizat luna aceasta că Rusia dezvoltă un dispozitiv nuclear antisatelit care ar pune în pericol toți sateliții de pe orbită, potrivit NBC News .

„Conceptul care ne îngrijorează este ca Rusia să își dezvolte și - dacă nu reușim să îi facem să se răzgândească - să lanseze în spațiu o armă nucleară imprecisă”, care nu ar face diferența între sateliți militari, civili sau comerciali, potrivit lui Plumb.

El a mai spus că pericolul nu este iminent, dar că Pentagonul și „întreaga” administrație Biden au îngrijorări legat de programul rusesc.

Russia: Soyuz-2.1v rocket carrying two satellites lifts off from Plesetsk Cosmodrome Arma nucleară antisatelit a Rusiei nu ar putea face diferența între sateliții militari, civili sau comerciali. Foto: Profimedia Images

Întrebat despre efectul unei astfel de arme, Plumb a spus că orbita joasă a Pământului - unde se află cei mai mulți sateliți - ar deveni imposibil de folosit pe o perioadă de până la un an din cauza radiației rămase în urma detonării dispozitivului nuclear.

„Sateliții care nu sunt protejați împotriva unei detonări nucleare în spațiu, adică majoritatea sateliților, ar putea fi avariați și afectați și unii dintre ei ar fi prinși în explozia imediată”, a spus Plumb.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că detonarea unui dispozitiv nuclear în spațiu „ar avea consecințe devastatoare asupra tuturor capacităților noastre în spațiu - nu doar ale noastre ci și ale altor țări”.

„Credem că este iresponsabil pentru oricine chiar și să ia în considerare desfășurarea sau folosirea unui dispozitiv nuclear în spațiu.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii