AMA - Peste 90 de sportivi ruși vor fi exonerați de acuzațiile de dopaj (presă)
Agenția mondială antidoping (AMA/WADA) îi va exonera pe 95 dintre cei 96 de sportivi ale căror cazuri au fost examinate până acum în urma uriașului scandal de dopaj care a afectat Rusia, potrivit unui raport al AMA, dezvăluit miercuri de New York Times, scrie AFP.
Sursa foto: facebook.com/pg/ wada.ama
"Dovezile disponibile nu sunt suficiente pentru a susține afirmația că a avut loc încălcarea regulilor antidoping în cazul acestor 95 de sportivi", a scris Olivier Niggli, directorul general al AMA, în acest raport confidențial, din care New York Times a publicat fragmente.
Conform documentului, AMA a studiat până acum cazurile a 96 de sportivi care practică nouă discipline, sportivi menționați în raportul juristului canadian Richard McLaren, care a dezvăluit în noiembrie 2015 existența unui sistem de dopaj instituționalizat în Rusia, afirmații respinse de Moscova.
În a doua parte a acestui raport, publicată în decembrie 2016, Richard McLaren a identificat peste 1.000 de sportivi ruși care "au fost implicați sau au beneficiat de aceste manipulări pentru a evita controalele pozitive".
În documentul publicat de New York Times, AMA regretă că fostul director al laboratorului antidoping din Moscova, astăzi refugiat în SUA, Grigori Rodcenkov, la originea altor relatări despre dopajul de stat din Rusia, este "indisponibil pentru a depune mărturie din cauza unor circumstanțe exterioare".
Într-un interviu acordat ziarului american, Olivier Niggli a explicat că "sistemul (introdus în Rusia — n. r.) a fost foarte bine organizat". El a adăugat că "la mai mulți ani după fapte, dovezile rămase sunt limitate".
"Trebuie să acceptăm faptul că scopul raportului McLaren a fost să dezvăluie un sistem (de dopaj), nu abateri individuale", a continuat Niggli.
Activitatea AMA a devenit dificilă mai ales din cauza faptului că laboratorul antidoping din Moscova a distrus numeroase eșantioane ale unor sportivi ruși. În februarie, AMA a regretat că "au rămas fără răspuns cererile de dovezi suplimentare adresate de profesorul McLaren autorităților ruse".
Deloc surprinzător, Moscova a primit favorabil dezvăluirile din New York Times. "Informațiile din raportul McLaren sunt incomplete și în multe cazuri false. Este motivul acestor decizii", a indicat pentru agenția rusă R-Sport vicepreședintele Comitetului olimpic rus, Stanislav Pozdniakov.
De la începutul scandalului, Moscova dezminte existența existența unui sistem de dopaj de stat în Rusia, insistând asupra responsabilității individuale a sportivilor dopați sau a responsabililor care i-au împins să se dopeze.
AGERPRES (autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguț)