„Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”/Verdictul colonelului FSB Igor Girkin despre războiul din Ucraina
„Războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei”, a spus Igor Girkin, un naționalist de extremă dreapta, într-o intervenție video adresată celor 430.000 de urmăritori ai săi de pe Telegram. „Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp.”
Igor Ivanovici Girkin, cunoscut și sub porecla Strelkov, fost colonel al serviciilor secrete ruse FSB, care a devenit comandant al forțelor separatiste pro-ruse în 2014, este, fără îndoială, cea mai proeminentă voce dintr-un grup din ce mai mare de bloggeri ultra-naționaliști și pro-război care au început să mustre Kremlinul pentru eșecul de a-și atinge obiectivele tactice, deoarece luptele din Ucraina au intrat în luna a șaptea.
Girkin este unul dintre ofițerii ruși implicați în 2014 în bombardarea avionului de pasageri al Malaysia Airlines deasupra regiunii Donbas, tragedia soldata cu moartea tuturor celor 298 de oameni aflați la bord. Strelkov a fost judecat în lipsă și este urmărit la nivel internațional.
După ultima contraofensivă a Ucrainei în sudul și nord-estul țării, acești bloggeri – cărora le-a fost acordată până acum o platformă publică refuzată multora – și-au intensificat criticile la adresa Kremlinului, criticând performanța inadecvată a armatei în război și îndemnându-l pe Vladimir Putin să declare o mobilizare la scară largă, scrie The Guardian.
„Cu siguranță devin din ce în ce mai supărați și cu un motiv întemeiat și evident, mai ales că decalajul dintre linia oficială și realitatea de pe teren se mărește”, a spus Mark Galeotti, expert în afaceri de securitate și Rusia.
Miercuri, Ucraina a lansat un contraatac surpriză în apropierea celui de-al doilea cel mai mare oraș al țării, Harkov, încercuind Balakliia, un oraș important din punct de vedere strategic, de 27.000 de locuitori, și recucerind câteva așezări mai mici.
Bloggerii militari, care sunt adesea foști ofițeri cu contacte în prima linie, oferă, de asemenea, o perspectivă rară asupra performanței reale a Rusiei pe teren. „Unele sunt surse foarte îndoielnice, dar există și aceia – precum Girkin – care știu despre ce vorbesc și sunt în mod clar în contact cu oamenii de pe front”, a spus Galeotti.
Guvernul rus nu și-a publicat propriile pierderi din 25 martie, când a anunțat un total de 1.351 de morți și 3.825 de răniți. Informațiile occidentale consideră că până la 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului.
În schimb, de la începutul conflictului, ministerul rus al apărării a făcut în repetate rânduri declarații fără acoperire despre succesele armatei sale pe câmpul de luptă, lăudându-se că a distrus peste 40 de lansatoare de rachete Himars de fabricație occidentală și susținând că a decimat forțele aeriene ucrainene.
Televiziunea de stat, cea mai populară sursă de informații din Rusia, continuă, în mod similar, să arate o imagine roz a succeselor rusești în Ucraina. Într-un discurs combativ de miercuri, Putin a reiterat că Rusia „nu a pierdut nimic” într-un război despre care a spus că merge conform planului.
Autoritățile ascund „veștile proaste”
Arătând că Rusia nu reacționează la ofensiva ucraineană, Aleksandr Kots, un jurnalist de război pro-Kremlin, a acuzat miercuri autoritățile că ascund „veștile proaste” despre situația de pe teren. „Trebuie să începem să facem ceva în legătură cu sistemul în care conducerii noastre nu-i place să vorbească despre vești proaste, iar subordonații lor nu vor să-și supere șefii”, a spus el.
Cea mai recentă ofensivă a Ucrainei a dus, de asemenea, la apeluri reînnoite din partea naționalistului de extremă dreaptă pentru o mobilizare generală, o decizie pe care Putin a îndepărtat-o până acum, în ciuda semnelor tot mai mari că armata rusă se confruntă cu o lipsă acută de noi soldați.
„Mobilizarea este, să spunem direct, singura noastră șansă de a evita o înfrângere zdrobitoare”, a scris Andrei Morozov, un alt blogger popular.
Criticile bloggerilor, supapă pentru populație pentru a-și exprima furia
Deocamdată, Kremlinul pare să fie dispus să accepte criticile venite din partea trupei de bloggeri pro-război. Girkin a cerut în repetate rânduri concedierea ministrului apărării, Serghei Șoigu, cerând într-o postare chiar ca ministrul să fie executat de un pluton de execuție.
Toleranța Kremlinului față de comentariile bloggerilor este remarcabilă, spun experții, având în vedere noile legi introduse în temeiul cărora critica războiului poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.
Pavel Lujin, un expert militar rus independent, crede că bloggerii sunt lăsați „neatinși”, deoarece oferă o supapă pentru o parte a populației ruse pentru a-și exprima furia față de eșecurile din Ucraina. „Kremlinul este prea speriat pentru a ignora pur și simplu secțiunea naționalistă a populației”, a spus Lujin, adăugând că unii dintre bloggeri au funcționat probabil cu aprobarea tacită a serviciilor de securitate.
Galeotti a spus în mod similar că „mulți” dintre bloggeri au fost „conectați sau protejați de personalități din cadrul agențiilor militare sau de securitate”.
Deocamdată, Girkin și alți bloggeri militari probabil că își vor continua criticile zilnice, deoarece ofensiva militară sângeroasă a lui Putin a stagnat în Ucraina. „Nu vă așteptați la CÂȘTIGURI MARE în următoarele 2-3 luni”, a scris Strelkov într-o postare de săptămâna aceasta. „Dacă bătrânii noștri de la Kremlin nu își schimbă tactica, vom asista la înfrângeri catastrofale până atunci.”