„Am pierdut complet războiul informațional în 2014. Acum, rușii pierd”
Jurnaliștii Reuters l-au intervievat pe șeful operațiunilor de spionaj ucrainene, Kyrylo Budanov (37 de ani), cel mai tânăr ocupant al acestei funcții din istoria Ucrainei. Pentru un șef al serviciilor de informații care a condus operațiunile de spionaj ale Ucrainei în timpul războiului cu Rusia, Kyrylo Budanov, și-a construit un profil neobișnuit de public, pe care l-a folosit pentru a-și transmite mesajul și pentru a amenința Rusia de la distanță.
În zilele noastre, un șef de spionaj nu mai poate rămâne în umbră, spune el. „Nu este posibil fără acest lucru, nu mai este posibil”, a declarat șeful Direcției principale de informații din Ucraina (GUR) pentru Reuters , într-un interviu acordat la sediul său din Kiev. „Și toate războaiele vor arăta așa. În orice țară din lume. Putem spune că stabilim o tendință aici”.
Ucraina a tras concluziile despre necesitatea de a-și transmite mesajul încă din 2014, când Moscova a luat lumea prin surprindere pentru a cuceri peninsula ucraineană Crimeea și a declanșat un război prin procură în est, spune el. „Am pierdut complet războiul informațional în 2014. Iar războiul, care a început în (2022) – am început aici într-un mod complet diferit. Iar acum rușii pierd bătălia informațională”.
De când o revoltă a mercenarilor din Rusia, luna trecută, a făcut ca sistemul de conducere al Moscovei să pară mai opac și mai instabil, Budanov a folosit ocazia pentru a se pronunța cu privire la ceea ce știu spionii ucraineni despre inamicul lor.
El a spus că mercenarii ruși răzvrătiți s-au îndreptat spre o bază nucleară în căutarea unei arme atomice de mărimea unui rucsac. Mai multe surse rusești care au vorbit cu Reuters au confirmat părți din această relatare. Budanov a citat, de asemenea, un sondaj interceptat efectuat de Ministerul rus de Interne, despre care a spus că arată că șeful mercenarilor Evgheni Prigozhin avea sprijin în interiorul Rusiei. El nu a furnizat nicio dovadă, dar a precizat că a prezis cu exactitate că Rusia va invada înainte de izbucnirea războiului la scară largă anul trecut. „Cine s-a dovedit a avea dreptate? Noi.”
„Avem propriile noastre surse. În cele mai apropiate birouri (de Putin), ca să spunem așa. De aceea, de obicei, știm ce se întâmplă”.
Demonizat în Rusia
Budanov stătea în spatele biroului său, îmbrăcat în ținută militară, sub un tablou reprezentând o bufniță – simbolul agenției sale – care își înfige ghearele într-un liliac, emblema direcției de informații militare a Rusiei. Jaluzelele biroului său erau trase, cu saci de nisip la ferestre.
Numit în august 2020, Budanov și-a văzut popularitatea și profilul public crescând în interiorul Ucrainei în timpul războiului, unde este prezentat ca un creier din culisele eforturilor de a riposta la Rusia. În mass-media rusă, el este o figură de ură. Kremlinul a calificat drept „monstruoasă” o remarcă făcută de el în luna mai, potrivit căreia „vom continua să ucidem ruși oriunde pe fața pământului până la victoria completă a Ucrainei”.
Rusia a acuzat serviciile secrete ucrainene pentru uciderea unui blogger rus pro-război și a unui jurnalist pro-război. Kievul neagă implicarea. Presa rusă a relatat că un tribunal din Moscova l-a arestat în absență pe Budanov în aprilie pentru acuzații de terorism.
Perspectiva ca o agenție de spionaj să trimită asasini pentru a vâna dușmanii Ucrainei a atras comparații cu Mossadul israelian. Budanov nu se împotrivește analogiei. „Dacă întrebați despre Mossad ca fiind faimos (pentru) … eliminarea dușmanilor statului lor, atunci noi făceam acest lucru și vom face acest lucru. Nu avem nevoie să creăm nimic, pentru că există deja”.
Budanov și-a început cariera militară ca agent al forțelor speciale și a servit în estul țării după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea. El a fost rănit de trei ori. De când a preluat conducerea serviciului de spionaj, au existat numeroase tentative eșuate de atentat la viața sa, inclusiv un atentat cu bombă ratat, în care atacatorul a fost aruncat în aer. „Singurul lucru pe care îl pot spune este că nu au încetat să încerce, dar repet – totul este în zadar”, a declarat el.
La sfârșitul lunii mai, o lovitură aeriană rusă a lovit sediul său din peninsula Rybalskyi din Kiev, declanșând relatări ale presei ruse potrivit cărora ar fi fost grav rănit. Budanov a minimizat importanța acestui incident. „Nu a fost prima lor încercare. Dar, după cum puteți vedea, încă o dată, ne aflăm aici, în cartierul principal al acestei clădiri. Când erai afară, puteai vedea oameni care se plimbau și care lucrau. Totul funcționează așa cum trebuie”.