„Am pierdut 5 oameni pentru fiecare rus ucis”/Soldații ucraineni vorbesc despre costul uriaș al contraofensivei din Herson
Soldați ucraineni răniți în timpul unei contraofensivei din Herson le-au relatat jurnaliștilor de la The Washington Post despre costul uriaș al luptelor pentru armata ucraineană, afirmând că în unele cazuri au pierdut 5 oameni pentru fiecare militar rus ucis.
„Au folosit totul împotriva noastră”, afirmă Denis, un soldat ucrainean în vârstă de 33 de ani a cărui unitate s-a retras din fața unui sat ocupat de ruși după ce a fost supusă unui bombardament îndelungat cu bombe cu dispersie, muniție cu fosfor și mortiere.
„Cine poate supraviețui unui asemenea atac?”, întreabă el. Militarul este acum internat într-un spital din sudul Ucrainei.
„Am pierdut cinci oameni pentru fiecare pe care l-au pierdut ei”, afirmă și Ihor, un comandant de pluton în vârstă de 30 de ani care a fost rănit după ce trancul pe care era a căzut într-un șanț defensiv.
Ihor spune că nu a avut experiență militară înainte de invazia declanșată de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, la fel ca și soldatul care a preluat comanda plutonului său după ce a fost rănit.
Rușii au construit linii defensive puternice în Herson
Unii dintre soldații intervievați de jurnaliștii americani au cerut să vorbească sub condiția anonimității, alții ca Denis și Ihor, au fost de acord să își dea prenumele. Însă majoritatea au vorbit sincer despre dezavantajele cu care s-au confruntat.
Ei spun că dronele Orlan folosite de ruși le-au dezvăluit pozițiile, operând la o altitudine de peste un kilometru, distanță de la care nici nu le auzeau.
Amintim că acesta este modelul de aeronavă fără pilot despre care ministrul român al Apărării Vasile Dîncu afirma că este o „dronă de jucărie” după ce una rătăcită s-a prăbușit într-un sat din Bistrița-Năsăud în luna martie.
Soldații ucraineni au vorbit și despre liniile defensive construite de ruși în Herson, relatând că tancurile acestora ieșeau din fortificații din beton recent ridicate pentru a trage asupra lor cu arme de calibru mare. Tancurile se retrăgeau apoi la adăpostul acestora, imune la focul de mortiere și rachete.
Ihor spune că atunci când a tras cu pușca sa Kalașnikov asupra soldaților ruși săptămâna trecută a fost prima oară când a tras înspre un alt om. „Nu te gândești la nimic. Înțelegi că dacă nu o faci tu, o fac ei”, spune el.
În pofida luptelor grele la care a participat, el spune că este nerăbdător să se întoarcă pe front. „Oamenii mei sunt acolo. Cum aș putea să îi părăsesc?”, întreabă el retoric.
Twitter / Defence of Ukraine
Soldații ucraineni sunt hotărâți să continue lupta
Însă alți soldați ucraineni nu se vor întoarce pe câmpul de luptă. Oleksandr, un fost muncitor în construcții în vârstă de 28 de ani, și-a pierdut brațul săptămâna trecută în urma unei explozii.
„Ei pur și simplu ne loveau tot timpul. Dacă noi trăgeam cu trei mortiere ei trăgeau înapoi cu 20”, a relatat el. Oleksandr spune că nu a călătorit niciodată în Herson înainte de război dar că obiectivul de a-i alunga pe ruși a meritat sacrificarea brațului său. „Este țara noastră”, spune el.
Toți soldații ucraineni intervievați au spus că, indiferent cât de sângeroase sunt luptele, nu există o altă alternativă.
„Dacă nu îi oprim, ei vor continua să violeze și să ne omoare poporul cum au făcut peste tot”, afirmă colegul de salon al lui Oleksandr, un recrut în vârstă de 49 de ani a cărui genunchi a fost spulberat de șrapnel.
Acesta mai spune că, deși pierderile ucrainene sunt mari, partea care desfășoară o ofensivă întotdeauna pierde mai mulți soldați. „Nu avem ce să facem în legătură cu asta. Și încă putem câștiga”, afirmă el încrezător.
Pierderi grele în timpul contraofensivei
În pofida faptului că președinția ucraineană a cerut un „blackout” mediatic asupra contraofensivei încă din prima zi a lansării acesteia, există deja semne că controlul strâns al rușilor asupra regiunii Herson slăbește. Poate cel mai edificator în acest sens este că autoritățile de ocupație instalate de ruși în Herson au anunțat la începutul săptămânii că „suspendă” planurile de organizare a referendumului de aderare la Rusia.
În plus, există deja ample dovezi că armata ucraineană a reușit să recucerească mai multe localități ocupate de ruși în primele zile ale invaziei, analiștii și experții militari străini scoțând în evidență situația precară în care se află trupele rusești, cu spatele la râul Nipru și cu liniile de aprovizionare aproape tăiate.
Un alt militar ucrainean intervievat de The Post spune că din unitatea sa de 100 de soldați 7 au fost uciși și alți 20 răniți. Ihor, comandantul de pluton, spune că 16 dintre cei 32 de oameni aflați sub comanda sa au fost răniți și unul ucis.
„Dacă înregistrează pierderi grele și continuă să o facă pentru o perioadă îndelungată de timp, acest lucru poate deveni o problemă”, afirmă Rob Lee, analistul militar de la Foreign Policy Research Institute.
O vulnerabilitate a Ucrainei este că se bazează pe soldați fără experiență în acțiuni ofensive, însă acest lucru este și mai pregnant în rândul armatei ruse care și-a pierdut majoritatea soldaților profesioniști în primele stadii ale invaziei, ajungând acum să se bazeze pe mercenari precum cei din grupul Wagner și recruți trimiși la război împotriva voinței lor.
Probabil cel mai grăitor lucru cu privire la problemele de personal cu care se confruntă forțele armate ale Moscovei este informația apărută în presa rusă în urmă cu câteva zile că oficiali ai administrației din Sankt Petersburg au încercat să recruteze persoane fără adăpost pentru războiul din Ucraina.
Contraofensiva ucraineană din Herson a intrat miercuri în a 10-a zi.