Alzheimer: un nou tratament potențial studiat pe animale
Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esențial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe șoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marți în revista Journal of Neuroscience, informează AFP. Având în vedere că distrugerea argininei este atât de importantă în mecanismul bolii, această cercetare relevă că ar putea fi posibilă blocarea acestei patologii, a afirmat dr. Carol Colton, profesor de neurologie la Universitatea Duke din Carolina de Nord, unul dintre principalii autori ai lucrării.
Pentru această cercetare, oamenii de știință au folosit șoareci modificați genetic astfel încât sistemul lor imunitar să fie cât mai asemănător cu cel uman.
Comparativ cu alte rozătoare utilizate pentru a simula boala Alzheimer, acești șoareci au dezvoltat plăci de beta-amiloid, degenerare neurofibrilară, pierdere de neuroni și au prezentat modificări de comportament, cum ar fi pierderile de memorie.
Apariția treptată a acestor simptome la aceste animale a oferit cercetătorilor oportunitatea de a studia creierul lor suficient de mult pentru a vedea cum a debutat maladia, a spus dr. Matei Kan, de la Universitatea Duke, unul dintre coautorii studiului.
Prin studierea anomaliilor sistemului imunitar pe întreaga durată de viață a acestor șoareci, s-a descoperit că anumite celule cheie ale sistemului imunitar din creier și măduva spinării, numite microgliocite — primele care răspund unei infecții — au început să se dividă și să se modifice timpuriu în boala Alzheimer la aceste animale, scrie AFP.
AGERPRES