Alunecare de teren Alunu (Vâlcea): Masele de steril au ajuns la 32 metri de un drum județean și la 110 metri de Olteț

Alunecare de teren Alunu (Vâlcea): Masele de steril au ajuns la 32 metri de un drum județean și la 110 metri de Olteț

Alunecarea de teren din localitatea vâlceană Alunu continuă și masele de steril se deplasează cu aproximativ un metru pe oră, potrivit primarului comunei, Cristian Birăruți, care a menționat că masele de pământ au ajuns la o distanță de aproximativ 32 de metri de drumul județean și la aproximativ 110 metri de Olteț.

Din cauza alunecării de teren care a fost activată de ploile din prima parte a lunii mai, șase familii din Alunu au fost evacuate iar gospodăriile lor au fost demolate controlat în vederea recuperării materialelor. Ultimele două familii evacuate din calea alunecării de teren și-au părăsit locuințele la finalul săptămânii trecute.

"Se lucrează în continuare pentru îndepărtarea maselor de steril, dar se pare că încă nu a fost găsită soluția pentru ca alunecarea să fie oprită, ea continuă cu un metru pe oră. În același timp se acționează cu utilaje și se îndepărtează pământul care trece peste pilonul al doilea. Practic, alunecarea de teren se apropie de drumul județean cu circa trei metri în 24 de ore, chiar dacă se lucrează pentru a îndepărta pământul. Până la drumul județean mai sunt 32 de metri, până la Olteț mai sunt circa 110 metri. Dincolo de drumul județean sunt și gospodării", a spus primarul Cristian Birăuți.

Pentru a stabiliza masele de steril antrenate în alunecarea de teren de la Alunu acționează în prezent echipe și utilaje de la Administrația Bazinală Olt, SNLO și de la Direcția Minieră Berbești.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, alunecarea de teren de la Alunu a fost observată pe 10 mai, în punctul "Gropile", situat în extravilanul localității, pe latura sudică a haldei de steril de la Cariera Berbești Vest. Alunecarea de teren a înaintat și pe 16 mai masele de steril au ajuns la patru gospodării, care au fost evacuate treptat, în perioada 16-20 mai.

În cele patru gospodării evacuate în luna mai locuiau patru familii formate din 14 persoane.

Pe 1 iunie a început evacuarea a încă două familii , formate din câte trei persoane, iar numărul total al persoanelor care au fost nevoite să își părăsească locuințele a ajuns la 20.

În perioada 1-3 iunie la Alunu au intervenit și mai multe echipaje de pompieri pentru relocarea animalelor, bunurilor materiale și elementelor de construcții de la case și anexe aparținând ultimelor două familii evacuate.

"Pentru a salva cât mai multe elemente de construcții, pe parcursul zilelor de 2 și 3.06 s-au suplimentat forțele și operațiunile pentru îndepărtarea maselor de steril acumulate în aval de al doilea pinten au continuat pe timp de noapte, iluminatul fiind asigurat de un echipaj venit în sprijin de la ISU al județului Dolj. Pentru intervențiile din aceste zile au fost alocate forțe și utilaje de ISU Vâlcea, ISU Dolj, IPJ Vâlcea, I.J.J. Vâlcea, SGA Vâlcea, SVSU Alunu și CET Govora", precizează comunicatul ISU Vâlcea.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

2 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis

3 Foarte interesante amănunte...

4 Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost realizată. Avea 870 de kilometri și trecea prin 11 județe

5 Surprize-surprize! / Turcia se oferă să înlocuiască Rusia în economia Europei și ia România de partea sa