Altă lovitură pentru Putin / Construcția gazoductului „Puterea Siberiei-2”, blocată în Mongolia

Altă lovitură pentru Putin / Construcția gazoductului „Puterea Siberiei-2”, blocată în Mongolia

Conducta de gaze naturale propusă de Rusia către China are probleme după ce Mongolia, țară fără ieșire la mare din Asia de Est, a decis să excludă proiectul din programul său național de acțiune până în 2028, scrie Newsweek.

Aproximativ o treime din proiectul de gazoduct „Puterea Siberiei-2” propus de Moscova - care va conecta câmpurile de gaze ale Rusiei din regiunea Altai la nord-estul Chinei - ar fi trebuit să fie construit în Mongolia, care se învecinează atât cu China, cât și cu Rusia.

Vânzările de gaz ale Rusiei au scăzut din cauza războiului din Ucraina, iar președintele Vladimir Putin a încercat de atunci să extindă exporturile țării sale în China și pe alte piețe. Cu toate acestea, cifrele publicate în ianuarie au arătat că vânzările de gaz ale Rusiei către China nu au reușit să compenseze pierderile comerciale cu Europa cauzate de sancțiunile occidentale impuse din cauza conflictului, care se află acum în al treilea an.

Rusia poartă de ani de zile discuții privind construirea gazoductului „Puterea Siberiei-2”, care ar aduce anual 50 de miliarde de metri cubi de gaz din nordul Rusiei în China prin Mongolia. Cu toate acestea, planul de dezvoltare națională 2024-2028 al guvernului mongol exclude acest proiect ambițios, a relatat luni South China Morning Post.

Un fost oficial al Consiliului Național de Securitate al Mongoliei a declarat pentru ziar că proiectul gazoductului va fi probabil amânat.

„Intrăm într-o pauză lungă, în care Moscova nu mai crede că poate obține acordul dorit de la Beijing și probabil va parca proiectul până vin vremuri mai bune”, a declarat Munkhnaran Bayarlkhagva.

Oficialul a sugerat, de asemenea, că ar putea exista o ruptură între Moscova și Beijing cu privire la percepția că gigantul rus de stat în domeniul gazelor Gazprom urmărește să controleze „unilateral” porțiunea de gazoduct propusă a fi construită în Mongolia.

„Acest lucru ar fi însemnat o creștere bruscă și pe termen lung a influenței Moscovei în Mongolia, în detrimentul Beijingului”, a declarat Bayarlkhagva. „Deși nu a fost niciodată spus în mod explicit, ar fi fost „corect” să fie incluși și chinezii în dezvoltarea secțiunii mongole încă de la început.”

Industria energetică este considerată un element vital pentru economia lui Putin, care a fost puternic afectată de sancțiunile occidentale. Exporturile de petrol ale Rusiei și industria energetică reprezintă aproximativ 30 % din veniturile bugetare ale țării și sunt esențiale pentru finanțarea războiului din Ucraina.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am leșinat când a venit. Mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa?”

2 „Războiul din Ucraina se va termina într-un singur fel“ / Secretele lui Putin, dezvăluite de fostul său consilier economic

3 „Incursiunea în Kursk ar putea schimba totul pentru Ucraina” / Poziție dezastruoasă pentru forțele ruse: Al treilea pod din regiunea Kursk ar fi fost …

4 „Ajutooooorr!!! Vor să mă omoare!!!” / Cum au salvat polițiștii din Câmpia Turzii o femeie răpită în plină stradă

5 Dan Diaconescu a fost filmat când a făcut sex cu minore. Materialele video au fost descoperite în telefonul unui individ din anturajul fetelor