Alpiniștii de pe Muntele Everest, obligați să-și transporte fecalele. „Munții noștri au început să pută”

Alpiniștii de pe Muntele Everest, obligați să-și transporte fecalele. „Munții noștri au început să pută”

Persoanele care urcă pe Muntele Everest vor trebui de acum înainte să își curețe singure fecalele și să le aducă în tabăra de bază pentru a fi eliminate, au anunțat autoritățile.

Poluare pe Munții Everest Foto AFP

Poluare pe Munții Everest Foto AFP

"Munții noștri au început să pută", a declarat Mingma Sherpa, președintele municipalității rurale Pasang Lhamu, pentru bbc.com.

Municipalitatea, care acoperă cea mai mare parte a regiunii Everest, a introdus noua regulă ca parte a unor măsuri mai ample care sunt puse în aplicare.

Din cauza temperaturilor extreme, excrementele lăsate pe Everest nu se degradează complet.

"Primim plângeri că pe stânci sunt vizibile fecale umane și unii alpiniști se îmbolnăvesc. Acest lucru nu este acceptabil și ne erodează imaginea", adaugă Mingma.

Alpiniștii care vor încerca să escaladeze muntele Everest, cel mai înalt vârf din lume, și muntele Lhotse, aflat în apropiere, vor fi obligați să cumpere în tabăra de bază așa-numitele pungi pentru caca, care vor fi "verificate la întoarcere".

Unde se ușurează alpiniștii

În timpul sezonului de ascensiune, alpiniștii își petrec cea mai mare parte a timpului în tabăra de bază, pentru a se aclimatiza la altitudine, unde sunt ridicate corturi separate pe post de toalete, cu butoaie dedesubt care colectează excrementele.

Dar, odată ce încep călătoria lor înșelătoare, lucrurile devin mai dificile.

Cei mai mulți alpiniști și personalul de sprijin tind să sape o groapă, dar cu cât urci mai sus pe munte, în unele locuri există mai puțină zăpadă, așa că trebuie să mergi la toaletă în aer liber.

Foarte puțini oameni își aduc excrementele înapoi în saci biodegradabili atunci când urcă pe vârful Everestului, ceea ce poate dura săptămâni întregi.

Gunoiul rămâne o problemă uriașă pe Everest și pe alți munți din regiune, deși a crescut numărul campaniilor de curățenie, inclusiv o campanie anuală condusă de armata nepaleză.

Toaletă deschisă

"Deșeurile rămân o problemă majoră, mai ales în taberele mai înalte, unde nu se poate ajunge", spune Chhiring Sherpa, director executiv al organizației neguvernamentale Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC).

Deși nu există o cifră oficială, organizația sa estimează că există aproximativ trei tone de excremente umane între tabăra unu, la baza Everestului, și tabăra patru, spre vârf.

"Se crede că jumătate din această cantitate se află în South Col, cunoscută și ca tabăra patru", spune Chhiring.

Gunoaie pe Munții Everest

Gunoaie pe Munții Everest

Stephan Keck, un ghid montan internațional care organizează, de asemenea, expediții pe Everest, a declarat că South Col a căpătat reputația de "toaletă deschisă".

La o înălțime de 7.906 metri, South Col servește drept bază înainte ca alpiniștii să încerce să ajungă pe vârfurile Everest și Lhotse. Aici, terenul este foarte bătut de vânt.

"Nu există aproape deloc gheață și zăpadă, așa că veți vedea scaune umane peste tot", spune Keck.

Autorizat de municipalitatea rurală Pasang Lhamu, SPCC achiziționează în prezent aproximativ 8.000 de saci din SUA, pentru aproximativ 400 de alpiniști străini și 800 de membri ai personalului de sprijin pentru sezonul de alpinism care va începe în martie.

Acești saci de conțin substanțe chimice și pulberi care solidifică excrementele umane și le fac în mare parte inodore.

În medie, se consideră că un alpinist produce 250 de grame de excremente pe zi. De obicei, aceștia petrec aproximativ două săptămâni în taberele superioare pentru încercarea de a ajunge în vârf.

"Pornind de la această bază, plănuim să le oferim doi saci, fiecare dintre ei putând fi folosit de cinci-șase ori", explică Chhiring.

"Cu siguranță este un lucru pozitiv și vom fi bucuroși să ne jucăm rolul pentru ca acest lucru să fie un succes", spune Dambar Parajuli, președintele Asociației Operatorilor de Expediții din Nepal.

El a declarat că organizația sa a sugerat ca acest lucru să fie adus mai întâi ca proiect pilot pe Everest și apoi replicat și pe alți munți.

Mingma Sherpa, primul nepalez care a escaladat toți cei 14 munți de peste 8.000 de metri, a declarat că utilizarea unor astfel de saci pentru gestionarea deșeurilor umane a fost încercată și testată pe alți munți.

"Alpinistii au folosit astfel de saci pe Muntele Denali (cel mai înalt vârf din America de Nord) și în Antarctica, de aceea am militat pentru acest lucru", a declarat Mingma, care este, de asemenea, consilier al Asociației de Alpinism din Nepal.

Keck, ghid montan internațional, a transmis același mesaj, spunând că ideea va ajuta la curățarea muntelui.

Baza Everest

Baza Everest

În trecut, guvernul central din Nepal a anunțat mai multe reguli privind alpinismul, dar au existat critici cu privire la faptul că multe dintre acestea nu au fost puse în aplicare în mod corespunzător.

Unul dintre principalele motive este absența ofițerilor de legătură pe teren. Oficialii guvernamentali ar trebui să însoțească echipele de expediție în taberele de bază, dar mulți dintre ei au fost criticați pentru că nu au apărut.

"Statul a lipsit întotdeauna din taberele de bază, ceea ce a dus la tot felul de nereguli, inclusiv la persoane care au escaladat munții noștri fără permise", spune Mingma, președintele municipalității rurale Pasang Lhamu.

"Toate acestea se vor schimba acum. Vom conduce un birou de contact și ne vom asigura că noile noastre măsuri, inclusiv obligarea alpiniștilor să își aducă înapoi excrementele, sunt puse în aplicare."

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...