Alimentul obișnuit din bucătărie care previne boala Alzheimer. Este bogat în colină și acizi grași omega-3
Oamenii de știință cercetează de ani de zile posibile modalități de prevenire a apariției bolii Alzheimer. Un nou studiu sugerează că un ingredient obișnuit din bucătărie ar putea fi cheia pentru stoparea bolii neurodegenerative, relatează Men’s Journal .
Unele alimente hrănesc creierul FOTO Shuterstock
Cercetarea, publicată în The Journal of Nutrition, arată că ouăle sunt o potențială salvare în prevenirea demenței Alzheimer pe măsură ce îmbătrânim.
Ouăle au fost mult timp lăudate pentru beneficiile lor neurologice, deoarece sunt pline de colină, acizi grași omega-3 și luteină - toate substanțele nutritive importante pentru sănătatea creierului.
În timp ce unele dovezi sugerează că un consum frecvent de ouă poate îmbunătăți performanțele cognitive la testele verbale, până în prezent, nu s-a știut dacă consumul de ouă poate influența riscul de demență și de boală Alzheimer.
Potrivit sursei citate, oamenii de știință au examinat obiceiurile alimentare declarate de 1.024 de adulți cu o vârstă medie de 81,4 ani. Ei au constatat că consumul a mai mult de un ou pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 47% mai mic de a dezvolta Alzheimer. După mai mulți ani de urmărire, 280 de participanți, adică aproximativ 27,3 % din cohorta totală, au fost diagnosticați cu Alzheimer.
Conținutul de colină al ouălor în special a fost de interes pentru oamenii de știință. „Aceste constatări sugerează că un consum frecvent de ouă este asociat cu un risc mai scăzut de demență Alzheimer și patologie [a bolii Alzheimer], iar asocierea cu demența Alzheimer este parțial mediată de colina alimentară”, au concluzionat cercetătorii.
Studiul se adaugă literaturii științifice, inclusiv unui studiu din 2021 care a constatat o rată mai scăzută de declin al memoriei în rândul celor care au mâncat cel puțin un ou pe săptămână, comparativ cu cei care nu au mâncat. Este primul de acest gen care sugerează o legătură între consumul de ouă și riscul de apariție a bolii Alzheimer.
„Ouăle sunt unul dintre puținele alimente consumate în mod obișnuit care sunt bogate în mod natural în colină, un nutrient pe care îl cercetăm pentru a înțelege mai bine rolul său în sprijinirea atât a dezvoltării cognitive la sugari și copii mici, cât și a menținerii în timpul procesului de îmbătrânire. Acest studiu se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi că alegerile alimentare pot avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului de demență Alzheimer și asupra susținerii sănătății cognitive pe tot parcursul vieții”, a declarat autorul principal al studiului, Taylor Wallace .
Sursa: adevarul.ro