Alimentul îndrăgit de toată lumea, asociat cu depresia. Conține grăsime și amidon, dar e foarte gustos

Alimentul îndrăgit de toată lumea, asociat cu depresia. Conține grăsime și amidon, dar e foarte gustos

O echipă de cercetare din Hangzhou, China, a descoperit că consumul frecvent de alimente prăjite, în special de cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de risc de depresie decât la persoanele care nu au mâncat alimente prăjite.

Cartofii prăjiți, asociați cu depresia  FOTO Shutterstock

Cartofii prăjiți, asociați cu depresia FOTO Shutterstock

Legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri, potrivit studiului citat de CNN .

Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate sunt considerate semnificative pentru reducerea consumului de alimente prăjite, la pacienții cu probleme de sănătate mintală, arată lucrarea publicată luni în jurnalul PNAS .

Cu toate acestea, experții care studiază nutriția au spus că rezultatele sunt preliminare și nu este neapărat clar dacă alimentele prăjite au cauzat probleme de sănătate mintală, sau dacă persoanele care se confruntă cu simptome de depresie sau anxietate au apelat la alimente prăjite.

Studiu amplu

Studiul a evaluat 140.728 de persoane de peste 11,3 ani. După excluderea participanților diagnosticați cu depresie în primii doi ani, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost găsite la cei care au consumat mâncare prăjită, în timp ce cartofii prăjiți în mod specific au o creștere cu 2% a riscului de depresie față de carnea albă prăjită.

Studiul a constatat, de asemenea, că cei mai mulți participanți care consumau mai mult de o porție de mâncare prăjită erau bărbați mai tineri. „Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce presupune: că un aport mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie”, a spus dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață care nu a fost implicat în studiu.

Cu toate acestea, calea cauzală ar putea merge la fel de ușor în direcția inversă: persoanele cu anxietate/depresie apelează la „mâncare confortabilă” cu o frecvență tot mai mare pentru o oarecare aparență de ușurare”, a adăugat Katz, fondatorul True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicați medicinei stilului de viață bazate pe dovezi.

Relația cauză și efect, incertă

Cei cu simptome subiacente de anxietate și depresie ar putea apela la alimente reconfortante ca o modalitate de auto-medicație, a spus el.

Mâncarea nesănătoasă și alimentația proastă pot scădea starea de spirit și pot dezvolta o stare de sănătate mintală, așa cum s-a constatat într-un studiu anterior citat în cadrul acestui nou studiu.

Teoria, demonstrată în studiile pe peștii zebră

În noul studiu, cercetătorii sugerează că acrilamida, o substanță chimică formată în timpul procesului de prăjire , în special în cartofii prăjiți, este de vină pentru riscul mai mare de anxietate și depresie.

Într-o lucrare separată la care se face referire în noul studiu, cercetătorii au expus peștele-zebră la substanța chimică, constatând că expunerea pe termen lung a determinat peștii să prefere să stea în zonele întunecate din acvariu, un semn comun al unui nivel mai ridicat de anxietate la pești.

De asemenea, peștii zebra au arătat o capacitate redusă de a explora zona și de a socializa, deoarece nu au înotat îndeaproape cu alți pești zebra, deși se știe că peștii zebra trăiesc în grupuri.

Studii pe peștii zebră

Peștii zebra au fost probabil aleși... pentru că se știa deja că sunt vulnerabili la toxicitatea acrilamidei și pentru că răspunsurile lor comportamentale la anxietate sunt stabilite și consecvente – oferind o sursă de date atât biologice, cât și comportamentale”, a mai spus Katz.

Dr. Walter Willett a spus că rezultatele „ar trebui considerate ca fiind foarte preliminare, în special legătura cu mâncarea prăjită și acrilamidă”.

Efectele alimentelor prăjite asupra sănătății vor depinde în mare măsură de ce mâncare este prăjită și de ce tip de grăsime este folosit pentru prăjit”, a spus Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health, prin e-mail. „Cartofii sunt o preocupare pentru posibilele efecte ale dispoziției, deoarece pot provoca creșteri mari ale zahărului din sânge și apoi răspunsuri hormonale la aceste creșteri. Cu toate acestea, aceste creșteri sunt parțial atenuate de grăsime.”

Willett a remarcat, de asemenea, că acrilamida nu este produsă numai prin prăjire. Este în cafea, din cauza prăjirii boabelor, și în pâine prăjită, pentru că „încălzirea carbohidraților împreună cu proteinele poate face acest lucru.”

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!