Alimentul care „bate“ pieptul de pui și oul. Nutriționist: „Nu sunt multe alimente care să conțină atât de multe proteine și atât de puțină grăsime“
E un produs imbatabil, nu sunt multe alimente care să conțină atât de multe proteine și atât de puțină grăsime, spune dr. Mihaela Bilic despre un produs la îndemâna oricui. Are nutrienți valoroși și, unde mai pui, că este delicios și hrănitor.
Tonul la conservă poate fi folosit în diverse salate FOTO Shutterstock
Nutriționistul arată pe pagina sa de socializare de ce este important să consumăm ton. Conserva de ton este alegerea perfectă.
„Nu cred să existe un aliment consumat mai des sub formă de conservă, poate doar sardina să-l depășească. Tonul la conservă este cea mai practică variantă de a mânca pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate, adică de minim 2ori/săpt. Tonul ca atare, proaspăt sau congelat, este scump. Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înecăcioasă, greu de digerat, pentru că proteinele vor fi prea coagulate. Cu conserva nu-ți bați capul, e gata fiartă!”, spune medicul.
„De preferat conserva în saramură (suc propriu)”
Deși în conservă se pun bucățile mai puțin nobile, medicul spune că nutrienții sunt la fel de valoroși: nu există pește de calitatea a-2a, tot hrănitor și bun este.
„Cu un aport de 25% proteine, sub 5% grăsime și 0% carbohidrați, conserva de ton depășește oul, atât din punct de vedere al sațietății (ține de foame și satură), cât și al profilului lipidic (tonul nu are colesterol și grăsimi saturate). De preferat conserva în saramură (suc propriu), nu merită să creșteți aportul caloric din cauza uleiului, fie el și de măsline!
Cu 110cal /100g, tonul este echivalentul caloric al pieptului de pui, ba chiar superior lui, având în vedere că nu există ton crescut intensiv. Pentru alimentația sportivilor și în cura de slăbire, conserva de ton e un produs imbatabil, nu sunt multe alimente care să conțină atât de multe proteine și atât de puțină grăsime. Plus toate mineralele din apa de mare!”, explică dr. Mihaela Bilic,
Ca și sugestie de consum, nutriționistul spune că tonul la conservă este “toppingul” preferat al tuturor salatelor de frunze dar merge de minune și în salatele de orez, cartofi, pizza sau paste făinoase. Și în sandvișuri se poate pune ton!
De asemenea, aceasta poate fi transformată într-o pastă, cu un pic de unt, măsline verzi, condimente, pe care să o mâncați cu bastonașe de legume proaspete.
„Dacă ne săturăm cu legume și ton, facem și economie de calorii, ca să avem ce “să cheltuim” la masa de Crăciun”!, este de părere medicul.
Sursa: adevarul.ro