Alimentele ultraprocesate care ucid. Nutriționist: „Oamenii ar trebui să evite carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr”

Alimentele ultraprocesate care ucid. Nutriționist: „Oamenii ar trebui să evite carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr”

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc de deces mai devreme, arată un studiu realizat pe o perioadă de 30 de ani, care a analizat impactul mai multor tipuri de alimente asupra sănătății noastre.

Carnea procesată, poate fi un pericol pentru organism FOTO: ARHIVA

Carnea procesată, poate fi un pericol pentru organism FOTO: ARHIVA

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente „niciodată sau rar folosite în bucătării, sau clase de aditivi a căror funcție este de a face produsul final mai plăcut la gust sau mai atrăgător”, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Potrivit CNN , aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum sucuri, chipsuri, supe ambalate, nuggets și înghețată, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori pentru a opri separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face alimentele mai atrăgătoare.

Studiul a analizat, susține publicația citată, datele a peste 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății din Statele Unite, fără antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

Din 1986 până în 2018, participanții au furnizat la fiecare doi ani informații despre sănătatea și obiceiurile lor de viață. La fiecare patru ani, au completat un chestionar alimentar detaliat.

Grupul care a consumat cele mai puține alimente ultraprocesate a mâncat în medie aproximativ trei porții pe zi, în timp ce cel care a consumat cele mai multe a mâncat în medie șapte porții pe zi, potrivit studiului publicat miercuri, 19 iunie 2024, în revista The BMJ.

Cei care au mâncat cel mai mult au avut un risc cu 4% mai mare de decese din orice cauză, inclusiv un risc cu 9% mai mare de decese neurodegenerative, au arătat datele.

În consecință, carnea procesată are un impact mai mare asupra riscului de deces decât multe alte tipuri de alimente ultraprocesate, potrivit noului studiu.

„Asocierea este determinată în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau îndulcite artificial”, au arătat realizatorii studiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii