Alimentele s-au ieftinit, în iulie, în medie cu 1,17%; cel mai mult legumele și cartofii
Prețurile la produsele alimentare au scăzut cu 1,17% în iulie, raportat la iunie, și cu 7,25% față de luna similară din 2014, potrivit datelor publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS). La mărfurile nealimentare, prețurile au urcat în iulie, față de iunie, cu 0,48%, și cu 1,26% comparativ cu iulie 2014.
Și tarifele la servicii s-au majorat în iulie, cu 0,09%, față de luna iunie, și cu 2,20% comparativ cu luna similară a anului trecut.
La grupa produselor alimentare, în comparație cu luna iunie, cel mai mult au scăzut prețurile, în iulie, la legume, cu 10,27%, la cartofi, cu circa 8%, și la fructele proaspete, aproape 4%. Scumpiri mai mari s-au consemnat la citrice și alte fructe meridionale, cu 2,56%, și la ouă, cu 1,27%.
În privința produselor nealimentare, datele INS relevă o ieftinire relevantă doar la medicamente, cu 3,53%, și la articole medicale, cu 3,36%, în timp ce creșteri semnificative de prețuri s-au înregistrat la gaze, cu 11,23%.
La servicii, majorări au consemnat tarifele la apă, canal și salubritate, cu circa 1%, iar scăderi ușoare prețurile la transportul aerian și la telefon, cu 0,67%, dar și cele percepute la serviciile de poștă și telecomunicații, cu 0,44%.
Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor și băuturilor. În consecință, în iunie, raportat la mai, prețurile la produsele alimentare scăzuseră cu 8,23% și cu 6,44% față de luna similară din 2014, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
AGERPRES