Alimentele prea grase pot provoca depresie (studiu)

Alimentele prea grase pot provoca depresie (studiu)

Un nou studiu american identifică pentru prima dată o legătură biologică între depresie și alimentele prea grase și oferă, totodată, o soluție promițătoare pentru noi tratamente, informează Le Parisien în ediția online.

Autorii cercetării, publicată în revista "Neuropharmacology", au încercat să înțeleagă mecanismele care pot explica legătura dintre alimentele grase și comportamentele depresive. Ei au descoperit că metabolismul grăsimilor ar avea în comun același mecanism biologic ca și conexiunile neuronale din creier, care sunt deteriorate în caz de stres și depresie. De exemplu, pacienții cu tulburări metabolice cum ar fi diabetul de tip 2 sunt mai expuși riscului de depresie. Cu alte cuvinte, efectele unei diete prea bogate în grăsimi se suprapun peste efectele stresului cronic.

Echipa de cercetători a arătat că o dietă bogată în grăsimi a influențat comportamentul șobolanilor. După patru luni în care li s-a aplicat acest regim, această celebră cale organică implicată atât în metabolismul grăsimilor, cât și în plasticitatea creierului a fost perturbată și rozătoarele au prezentat semne de depresie și de anxietate.

"Adevărul este că șobolanii cărora li s-a aplicat dieta bogată în grăsimi (HFD) au consumat același număr de calorii pe zi ca și șobolanii din grupul de control. Singura diferență a fost că aceste calorii au provenit de la alimente de șase ori mai bogate în grăsimi (60% grăsime față de 10% în grupul de control)", explică Sophie Dutheil, autoarea acestui articol prin e-mail. "Prin urmare, alimentele grase sunt cele care au indus simptome depresive și anxietate (ca și inflamația din creier și alte consecințe menționate în articol)", comentează autoarea.

Pentru tratarea simptomelor, oamenii de știință au testat pe acești șobolani un anestezic cu proprietăți narcotice puternice, ketamina. În același mod în care acest produs poate reduce depresia și efectele stresului cronic la oameni, experiența a demonstrat că a inversat simptomele de depresie la șobolanii hrăniți cu acest regim bogat în grăsimi.

După efectuarea acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că ar fi posibil, datorită ketaminei, să se reducă rapid și în mod semnificativ simptomele de depresie cronică care se pot dezvolta la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Cu toate acestea, este necesar ca efectele ketaminei asupra metabolismului să facă obiectul altor cercetări. Utilizarea și dozajul pentru tratarea depresiei fac, de asemenea, obiectul unor studii clinice. Se fac cercetări și cu privire la utilitatea sa pentru a trata durerea, depresia, alcoolismul și dependența de heroină și alte opiacee, mai scrie Le Parisien.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”