
Alimentele pe care neurologii le evită cu orice preț. Afectează grav sănătatea creierului
Chiar dacă par inofensive sau chiar sănătoase, anumite alimente sunt evitate complet de către neurologi. Iată ce nu lipsește de pe lista neagră a specialiștilor în sănătatea creierului.
Atunci când ne gândim la sănătatea creierului, ne vin în minte jocurile logice, lectura sau meditația. Totuși, alimentația joacă un rol esențial în menținerea funcțiilor cognitive. Neurologii sunt foarte atenți la ceea ce pun în farfurie și trag un semnal de alarmă asupra unor produse pe care le evită cu desăvârșire, relatează Click! .
Pudra proteică
Unul dintre acestea este pudra proteică, des întâlnită în dietele celor care vor să slăbească sau să-și crească masa musculară. Neurologul Friederike Fabritius atrage atenția că „acești aditivi sunt cei care îmi dau cu adevărat de gândit când vine vorba de pudrele proteice, deoarece fac ravagii asupra microbiomului gastrointestinal. Un microbiom intern sănătos și robust este atât de important pentru o sănătate excelentă a creierului, deoarece majoritatea neurotransmițătorilor noștri sunt produși în intestin”.
Băuturile răcoritoare carbogazoase
Nici băuturile răcoritoare carbogazoase nu sunt mai bine văzute . Potrivit dr. Shaheen Lakhan, „sucul este unul dintre cele mai rele alimente pentru sănătatea creierului din cauza concentrației ridicate de zaharuri simple, care deteriorează vasele de sânge care alimentează creierul. În timp, acest lucru privează creierul de combustibilii de care are nevoie pentru a funcționa, ducând la demență prematură și accidente vasculare cerebrale. În mod acut, zahărul provoacă, de asemenea, inflamații ale creierului , iritabilitate, proastă dispoziție și tulburări de somn”.
Margarina
Un alt produs frecvent ocolit este margarina, din cauza conținutului de grăsimi trans, care pot afecta vasele de sânge ale creierului. Studiile au arătat că aceste grăsimi pot crește riscul de demență. dăunătoare atât pentru inimă, cât și pentru creier.
Cartofii prăjiți
În aceeași categorie intră și cartofii prăjiți, excluși complet de neurologul Pedram Navab, care afirmă că „o dietă care încorporează alimente grase precum cartofii prăjiți poate deteriora vasele de sânge care alimentează creierul, cauzând tulburări cognitive”.
Berea
Nici berea nu scapă de critici. Deși este asociată cu relaxarea, alcoolul conținut în ea este o neurotoxină, afirmă dr. Byran Ho, care poate dăuna sistemului nervos, „chiar dacă este consumat în cantități moderate”.
Cafeaua decofeinizată
Chiar și cafeaua decofeinizată se află pe lista neagră. Procesul de decofeinizare implică solvenți chimici potențial toxici , precum clorura de metilen, care pot afecta dezvoltarea fătului la femeile însărcinate. Sean Callan, neurolog și CEO al Ellipse Analytics, recomandă să renunțați la această băutură, cu excepția cazului în care sunteți sigur că procesul de decofeinizare este fără solvenți.
Pentru un creier sănătos , nu e suficient doar să înveți sau să citești. Alegerile alimentare de zi cu zi pot face diferența între un creier alert și unul afectat de oboseală, iritabilitate sau chiar boli neurologice.
Sursa: adevarul.ro