Alimentele care vă protejează de soare și pe care este esențial să le consumați. Specialiștii vorbesc despre un „ceas al pielii”
Expunerea la soare poate avea efecte nedorite pentru piele. De aceea, specialiștii spun că ar trebui, pe perioada verii, să avem o dietă bogată în antioxidanți, vitaminele A și C, licopen și Omega3.
Consumul de morcovi vă poate proteja de efectele nedorite ale soarelui FOTO: ARHIVA
Mănâncă morcovi şi fructe portocalii pentru o bronzare rapidă!
Prof. dr. Joseph S. Takahashi, președinte al Departamentului de Neuroștiință al Universității din Texas, susține că avem „ceas al pielii”.
Potrivit publicației g4food.ro , în studiul său din 2017, echipa de cercetători, condusă de prof. dr. Takahashi, a descoperit că o enzimă care repară pielea deteriorată de radiațiile ultraviolete (UV) are un ciclu cotidian de producție, iar acesta poate fi modificat prin consumul de alimente în anumite momente ale zilei.
„Este probabil ca, atunci când ai un program normal de alimentație, să fii mai bine protejat de UV în timpul zilei. Dacă ai un program de alimentație anormal, asta ar putea provoca o schimbare dăunătoare a… ceasului biologic al pielii”, a precizat prof. dr. Joseph S. Takahashi.
1. Afinele împiedică deteriorarea pielii
Afinele sunt bogate în antioxidanți puternici care luptă împotriva radicalilor liberi ce pot deteriora pielea din cauza expunerii la soare, dar și a stresului. De asemenea, aceste fructe sunt o sursă foarte bună de vitamina C, care poate ajuta la prevenirea ridurilor ce apar ca urmare a expunerii prelungite la soare.
2. Pepenele verde și roșiile au efecte fotoprotectoare
Roșiile sunt recunoscute pentru faptul că sunt bogate în licopen, un antioxidant ce absoarbe radiațiile solare. De asemenea, pepenele verde conține și el mult licopen. Pentru a beneficia de efectul de protecție solară natural trebuie să mănânci, zilnic, pepene verde și/sau roșii.
3. Nucile, semințele, ouăle și peștele gras îți protejează pielea
Nucile, semințele de cânepă, semințele de chia și de in conțin toate acizi grași esențiali omega-3. Peștele și ouăle sunt, de asemenea, surse bogate în omega- 3, substanță ce ajută pielea. Și, cum organismul nostru nu poate produce omega-3, este esențial să avem o dietă bine gândită. Omega-3 ajută la menținerea integrității pielii și are proprietăți antiinflamatoare. Astfel, omega-3 ajută organismul să facă față, în mod natural, efectelor radiațiilor solare.
4. Betacarotenul din morcovi face minuni
Corpul nostru transformă betacarotenul în vitamina A, care este vitală pentru sănătatea pielii. Studiile arată că beta-carotenul oferă protecție solară naturală după 10 săptămâni de consum zilnic de alimente care îl conțin.
Morcovii și legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale și spanacul, sunt legume pline de beta-caroten. De asemenea, legumele cu frunze verzi sunt bogate în antioxidanți.
5. Colagenul din ceaiul verde are grijă de pielea noastră
Cercetătorii au descoperit că un consum zilnic de ceai verde a redus apariția tumorilor induse de radiațiile UV. Această proprietate s-a datorat unui flavonoid conținut atât în ceaiul verde, cât și în ceaiul negru, cunoscut sub numele de EGCG.
Un alt studiu a constatat că ceaiul verde reduce daunele pielii, cauzate de lumina UVA și protejează împotriva scăderii colagenului. Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul nostru și oferă pielii integritate și fermitate.
6. Conopida asigură protecție solară
Această legumă conține antioxidanți puternici care ajută la combaterea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Pe lângă acest avantaj, conopida este și un aliment natural care ne protejează de radiațiile solare datorită histidinei. Acest alfa-aminoacid stimulează producția de acid urocanic, care absoarbe radiațiile UV.
Sursa: adevarul.ro