Alimentele care previn cancerul. Sunt produse banale care pot fi găsit aproape oriunde
Milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de cancer și luptă din greu pentru viața lor. Tot anual, milioane de bolnavi pierd lupta cu cancerul. Specialiștii spun însă că există o serie de alimente care ne pot ajuta să prevenim apariția acestei maladii.
Cancerul este un adevărat flagel al secolului FOTO Adevărul
Anual, 10 milioane de oameni pierd lupta cu cancerul. Numai în anul 2020 au fost înregistrate peste 18 milioane de cazuri de cancer, dintre care cele mai numeroase sunt formele de cancer la glandele mamare, la plămân și colon.
Cancerul poate fi însă prevenit, spun specialiștii printr-un mod de viață echilibrat. Adică fără fumat, consum excesiv de alcool, cu alimentație echilibrată și cât mai puțin stres. Alimentația joacă astfel un rol esențial. Și conform studiilor s-a constatat că o serie de alimente reușesc să prevină cancerul.
Merele și nucile, anti-cancerigene la îndemâna oricui
Merele sunt fructe care pot fi găsite aproape oriunde - mai ales în România.
Studiile, așa cum arată și publicația de specialitate medicalnewstoday.com, spun că un consum obișnuit de mere, adică un fruct pe zi, asigură o stare de sănătate foarte bună. Merele conțin polifenoli, substanțe care previn infamațiile, bolile cardio-vasculare dar și infecțiile. O parte a acestor polifenoli, așa cum arată un studiu din 2018, inhibă dezvoltarea tumorilor la sân, fără să afecteze celulele sănătoase. Polifenoli, totodată, inhibă și o proteină responsabilă cu înmulțirea celulelor canceroase.
Tot la îndemâna oricui se află și nucile, rodul altui arbore, cu rol extraordinar - arată studiile - în prevenirea cancerului. Conform Institutului American de Cercetare a Cancerului, toate tipurile de nuci au proprietăți de prevenire a cancerului. Nucile conțin o substanță numită pedunculagin, pe care organismul uman o metabolizează în urolitin. Urolitinele sunt compuși care leagă estrogenul de receptori și poate juca un rol important în prevenirea cancerului de sân.
Cruciferele, un adevărat inamic al cancerului
Ușor de găsit sunt și legumele crucifere. Este vorba despre varză, brocolli, conopidă, varză kale, napi, gulie, ridichiile sau hreanul. Acesta conțin numeroase vitamine, precum C, K și magneziu.
În plus, așa cum au descoperit oamenii de știință, legumele crucifere conțin sulforafan, un compus care inhibă celulele canceroase, mai ales în cazul cancerului de colon. Alte cercetări indică faptul că acest sulforafan în combinație cu genisteină, un compus din soia poate inhiba creșterea tumorilor în cazul cancerului la sân.
Aceleași studii arată că 3-5 porții de crucifere pe săptămână pot avea un efect puternic anti-cancerigen. Efect anti-cancerigen are și morcovul, dar și fasolea sau mazărea.
Peștele gras, sănătate curată
Tot anti-cancerigen este și peștele gras. Este vorba despre somon, macrou și anșoa. Acești pești sunt bogați în acizi grași omega-3, dar și în vitamine precum vitamina B și potasiu.
Studiile indică faptul că cei care au o dietă bogată în pește gras are șanse cu 53% mai mici de a dezvolta cancer de colon. Mai mult decât atât, consumul de ulei de pește poate diminua sau preveni problemele cu cancerul de prostata la o vârstă mai înaintată.
Studiile făcute pe un eșantion de peste 68.0000 de oameni au ajuns la concluzia că aceia care au consumat ulei de pește de măcar patru ori pe săptămână aveau un risc cu 63% mai scăzut de a dezvolta cancer de colon.
Sursa: adevarul.ro