Alimentele care nu trebuie să lipsească niciodată de pe masă, nu îngrașă deloc. Nutriționist: „Au efecte diferite“

Alimentele care nu trebuie să lipsească niciodată de pe masă, nu îngrașă deloc. Nutriționist: „Au efecte diferite“

Grăsimea vegetală îngrășă mai mult decât cea animală, avertizează dr. Mihaela Bilic. Un gram de grăsime are tot 9 calorii, chiar dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele sunt diferite.

Îngrășarea este stimulată de grăsimea vegetală pe care o consumăm FOTO Shutterstock

Îngrășarea este stimulată de grăsimea vegetală pe care o consumăm FOTO Shutterstock

Specialistul explică într-o postare pe pagina sa de socializare mecanismul prin care ne îngrășăm și spune care sunt alimentele care ne îngrășă mult.

"Care este mecanismul prin care ne îngrășăm? Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin din grăsime și/sau carbohidrați. Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei, adică a producției de celule care acumulează grăsime de rezervă.

ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezentă în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenică decât grăsimile din seria Omega 3 (din uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline)", arată medicul.

La polul opus există două alimente care au efect anti-îngrășare. Este vorba despre gălbenușul de ou și peștele gras.

"La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și în peștele gras, are efect anti-adipogenic (anti-îngrășare). Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum o să știți ca unele calorii îngrașă mai tare. “Nicio masă fără pește!”...în cazul în care sunteți în vacanță la mare".

Trucuri la masă de la dr. Mihaela Bilic: „Să mai demolăm un mit!”. Când știm că ne-am săturat

Există mici secrete și gesturi simple prin care putem reduce aportul de calorii de la o masă, fără să renunțăm la gust. Dr. Mihaela Bilic ne învață cum să mâncăm ce ne place, dar și să avem grijă de siluetă, în același timp.

"Începeți cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv. Stomacul nu știe să numere caloriile, însă este impresionat de volum. Dacă îl umpleți parțial cu legume proaspete sau cu apa din ciorbă, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi.

Beți apă cu înghițituri mici pe tot parcursul mesei. Există mitul că apa băută la masă diluează secrețiile digestive. Nimic mai fals, apa se combină cu mâncarea și întârzie golirea gastrică, deci ne săturăm cu mai puțină mâncare. Atenție, apa băută înainte de masă nu rămâne în stomac și nu ține de foame… asta ca să mai demolăm un mit!", spune medicul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!