Alimentele bogate în grăsimi care pot provoca balonare și încetini digestia. Lista cu produsele „vinovate”

Alimentele bogate în grăsimi care pot provoca balonare și încetini digestia. Lista cu produsele „vinovate”

Alimentele bogate în grăsimi, deși sunt adesea delicioase și satisfăcătoare, pot avea un impact semnificativ asupra sistemului digestiv, deoarece au conținut crescut de grăsimi, susțin nutriționiștii.

Pizza congelată poate produce balonare FOTO: Arhiva

Pizza congelată poate produce balonare FOTO: Arhiva

Potrivit publicației shefinds , alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi produsele prăjite, sosurile cremoase și bucățile de carne grase, pot fi dificil de descompus eficient de către organism. Acest lucru poate duce la balonare și indigestie, deoarece procesul digestiv încetinește pentru a face față conținutului crescut de grăsimi.

Medicii dieteticiani și nutriționiști au făcut o listă cu alimentele bogate în grăsimi pe care trebuie să le eliminăm deoarece pot provoca balonare și indigestie. Printre vinovați s-au numărat pizza congelată, Oreos, puiul prăjit congelat și multe altele.

Pizza congelată

Pizzele congelate conțin adesea niveluri ridicate de grăsimi nesănătoase, inclusiv grăsimi saturate și grăsimi trans. Aceste grăsimi pot încetini digestia, ceea ce duce la senzații de greutate și balonare.

„Conținutul ridicat de sodiu, carbohidrați rafinați și conținut ridicat de grăsimi este ceea ce face ca pizza congelată să fie o masă de care să te ferești”, susține Krutika Nanavati, dietetician și nutriționist

Pizzele congelate tind să aibă un nivel ridicat de sodiu, ceea ce poate duce la retenție de apă și balonare.

„O felie de pizza congelată poate conține până la 400 mg de sodiu, depășind jumătate din doza zilnică recomandată (RDI) de 2.300 mg”, spune Nanavati.

În mod surprinzător, nici măcar crusta de pizza nu este nevinovată aici. „Crusta pizzei congelate este adesea făcută cu făină albă rafinată, care este absorbită rapid și poate provoca fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge. Aceste vârfuri și prăbușiri pot contribui la senzația de foame și la supraalimentare, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Pizzele congelate conțin adesea cantități mari de grăsimi saturate și nesănătoase, în special în brânză și garnituri. Aceste grăsimi pot încetini digestia și pot contribui la balonare și disconfort”, spune ea.

Pui prăjit congelat

Puiul prăjit congelat, o alegere convenabilă, poate avea implicații pentru balonare și alte probleme digestive. Aceste varietăți congelate conțin adesea niveluri ridicate de grăsimi trans nesănătoase și grăsimi saturate din cauza procesului de prăjire și a acoperirilor adăugate. Consumul unor cantități excesive de grăsimi trans și grăsimi saturate poate duce la inflamații, retenție de apă și balonare.

Nutriționistul Nanavati dezvăluie că acești pui prăjiți congelați sunt încărcați cu cantități mari de sodiu și ingrediente procesate, ceea ce îi face o cină bogată în calorii.

„Puii prăjiți congelați sunt puternic acoperiți în aluat și prăjiți în ulei, crescând semnificativ conținutul de grăsimi. O singură porție de pui prăjit congelat poate conține peste 50 de grame de grăsime. Puiul prăjit congelat conține adesea ingrediente procesate, cum ar fi arome artificiale, conservanți și materiale de umplutură, contribuind la inflamații și probleme de sănătate intestinală”, spune nutriționistul.

Batoane de mozzarella congelate

Batoanele de mozzarella sunt adesea prăjite înainte de a fi congelate, ceea ce duce la un nivel ridicat de grăsimi nesănătoase, în special grăsimi saturate și trans. Aceste grăsimi pot încetini digestia, ceea ce duce la senzații de greutate, balonare și disconfort.

Dacă aveți intoleranță la lactoză, căutați alternative de brânză fără lactoză sau limitați-vă consumul de batoane de mozzarella.

Michelle Saari, RD la EHealth Project, spune că această gustare cu brânză „conține adesea grăsimi trans, folosite în uleiurile pentru prăjire, care pot afecta negativ nivelul colesterolului și sănătatea inimii, putând încetini metabolismul”.

Oreo

Fiecare Oreo conține o combinație de grăsimi saturate și trans, care provin din ingrediente precum uleiul de palmier și untul de cacao. Consumul de alimente bogate în aceste grăsimi poate duce la diverse probleme digestive. Combinația de zahăr și grăsimi din Oreo le poate face foarte gustoase, ceea ce duce la supraalimentare.

„Sunt una dintre prăjiturile cu cel mai mare conținut de zahăr și grăsimi de pe piață. Fiecare fursec are peste 50 de calorii, 2,3 grame de grăsime și 5 grame de zahăr, dar oamenii rareori mănâncă doar unul singur”, susține Michelle Saari.

Anumite granola

Multe rețete de granola includ uleiuri precum uleiul de cocos, uleiul de palmier sau alte uleiuri vegetale pentru a lega ingredientele și a adăuga aromă.Aceste uleiuri pot crește semnificativ conținutul de grăsimi al granolei. Ingrediente precum fructele uscate și anumiți îndulcitori folosiți în granola pot fermenta în intestin, producând gaze. Acest lucru poate duce la balonare și disconfort abdominal.

„Schimbați granola cu stafide, nuci și Cheerios sau alte cereale uscate/crocante pentru o gustare rapidă. Acest lucru vă va oferi o energie mai susținută decât granola”, recomandă nutriționiștii.

Produse de patiserie precum rulourile elvețiene

Rulourile elvețiene sunt făcute de obicei cu o cantitate substanțială de unt sau ulei, care este bogat în grăsimi. Aceste grăsimi sunt folosite pentru a crea o textură umedă și bogată. Multe rulouri elvețiene și bunătăți similare produse în comerț conțin, de asemenea, aditivi și conservanți care pot fi greu de digerat pentru unele persoane, contribuind și mai mult la balonare și indigestie.

Big Mac de la McDonald's

Conținutul ridicat de grăsimi din chiftelele de carne de vită, sosul și brânza pot încetini digestia, ceea ce duce la rămânerea alimentelor în stomac mai mult timp.

Această digestie lentă poate provoca balonare și senzație de sațietate. „Acest burger conține 540 de calorii, 27 de grame de grăsime și 960 de miligrame de sodiu”, avertizează Nanavati.

Chipsuri care conțin MSG

Chipsurile care conțin glutamat monosodic (MSG) pot contribui la balonare și pot avea efecte negative asupra grăsimii de pe burtă. MSG este un potențiator de aromă utilizat în mod obișnuit în alimentele procesate, inclusiv în multe tipuri de chipsuri. Unele persoane pot fi sensibile la MSG, confruntându-se ca urmare cu balonare și retenție de apă. Conținutul excesiv de sodiu din MSG poate duce la creșterea retenției de lichide, exacerbând senzația de balonare.

Siropul de porumb bogat în fructoză

Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS) este un îndulcitor utilizat pe scară largă în multe alimente și băuturi procesate, iar consumul său a fost asociat cu balonarea și creșterea grăsimii de pe burtă. HFCS este o formă foarte concentrată de fructoză, care, atunci când este consumată în exces, poate duce la tulburări metabolice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii