Alimente „de post” periculoase pentru sănătate. Medic: „Nu le-aș indica niciodată, nici în afara postului”
Unele alimente de post, pe care le alegem de cele mai multe ori motivând că nu avem timpul necesar să pregătim hrană sănătoasă, ne pot face cel puțin la fel de mult rău ca și carnea roșie consumată în exces sau grăsimile de origine animală.
Contează ce mâncăm „de post”, dar și în ce cantitate FOTO: arhiva
Deși dieta fără produse de origine animală, adoptată cel puțin o dată-de două ori pe săptămână, este benefică organismului, are importanță cu ce înlocuim aceste produse. Am întrebat un medic specializat în diabet și boli de nutriție care sunt cele mai periculoase alimente „de post”.
Medicul Anca Roman spune că tot ce înseamnă alimente ultraprocesate ne afectează organismul. „Tot ce vedem inscripționat <dulciuri de post>, ciocolată de post, eugenii de post, care sunt, practic, tot produse de patiserie, care sunt foarte calorice și care nu sunt preparate în cel mai sănătos mod, având coloranți, conservanți, potențiatori de aromă, stabilizatori”, indică medicul o primă categorie de alimente periculoase pentru sănătate.
Lista continuă însă. „Alimentele făcute prin prăjire, cum este soia prăjită, șnițele din soia prăjite, sunt la fel de dăunătoare ca și cele de pui sau de porc prăjite”, avertizează medicul. O altă categorie de produse, care ne pot face chiar și mai mult rău, sunt conservele „de post” de tip pate vegetal. „Toate produsele procesate sunt la fel de nesănătoase ca și cele care conțin carne și sunt, tot la fel, procesate. Poate mai periculoase (n. red. – cele de post), pentru că au și acei potențiatori de aromă. Cele mai periculoase sunt variantele acestea de conserve vegetale care sunt în comerț și sunt deja preparate. Nu le-aș indica niciodată, nici în afara postului”, adaugă medicul Anca Roman.
Cantitatea, la fel de importantă ca și calitatea
Un alt avertisment vine pentru pacienții diagnosticați cu diabet. Chiar dacă mănâncă alimente din afara categoriilor deja menționate, aceștia pot avea neplăceri. Pericolul ar putea veni din cantitatea alimentelor. „Pâine în cantitate foarte mare, sau orez, cartofi, ar trebui evitate sau cel puțin trecute pe variantele integrale: pâine integrală, pâine neagră, orez brun, sau, dacă mănâncă totuși cartofi și orez alb, să mănânce cu legume. Porția ar fi de trei-patru linguri, ca și garnitură pe lângă legume”, mai spune medicul.
Poate cea mai sănătoasă variantă de post, iar cu asta sunt de acord și medicii, este cea de pe vremea bunicilor noștri, care reușeau să respecte tradiția pregătind mâncăruri din produsele pe care le aveau în gospodărie. În condițiile de abundență de astăzi, când găsim pe piață inclusiv legume congelate pentru toate gusturile, alegerile nesănătoase pe care le facem par de neînțeles.
Pe de altă parte, „răgazul” pe care îl oferim organismului în zilele de post este deosebit de necesar. Chiar dacă nu reușim să respectăm postul întreg, a evita alimentele de origine animală cel puțin câteva zile pe săptămână este sănătate curată. Mai mult, carne roșie – porc și vită – ar trebui să mâncăm, spune medicul, doar ocazional.
„Să evităm alimentele de origine animală măcar două zile pe săptămână, sau măcar o zi pe săptămână, pentru că digestia este îngreunată de carne, lactate. Lactele au și un rol inflamator asupra organismului, nici nu se indică la pacienții cu boli autoimune (...) pentru că au rol pro-inflamator. La fel ca și carnea”, ne mai sfătuiește medicul.
Sursa: adevarul.ro