Alimente care reduc hipertensiunea arterială
În cazul în care vă confruntați cu hipertensiunea arterială trebuie să știți că o puteți ține în frâu cu ajutorul unor alimente, dar și cu ajutorul unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice de intensitate moderată, conform doc.ro.
Cea mai bună dietă pentru hipertensivi este DASH. Foto: Arhivă
Conform specialiștilor, cea mai bună dietă pentru hipertensivi este DASH. Prescurtarea „DASH” vine de la Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea arterială).
În general, această dietă cuprinde alimente bogate în potasiu . Acest nutrient ajută la controlul tensiunii arteriale. Dieta limitează alimentele bogate în sodiu și grăsimi saturate și totale.
Iată care sunt alimentele care reduc hipertensiunea arterială
Rodie
Conform unor studii, sucul de rodii ajută la scăderea tensiunii arteriale, însă pe termen scurt. Tot ce trebuie să faci este să bei doar o dată pe zi, timp de o lună, o cană de suc de rodii.
Fiind bogat în substanțe fitochimice și polifenoli, sucul de rodie susține sănătatea cardiovasculară.
Grepfrut
Sucul de grepfrut este bogat în vitamina C, fibre de pectină și antioxidanți. În plus, acesta scade tensiunea arterială sistolică la persoanele normotensive și la cele hipertensive.
Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, inclusiv în antociani. Antocianii sunt nutrienți importanți pentru scăderea tensiunii arteriale, deoarece cresc nivelul de oxid nitric din sânge. Spre exemplu, afinele sunt bogate în flavonoizi car pot reduce hipertensiunea arterială.
Banane
Acestea au un conținut scăzut de sodiu, dar sunt bogate în potasiu. Astfel, consumându-le puteți reduce valorile tensiunii arteriale.
Este recomandat să consumați în fiecare zi 2-3 căni de fructe de pădure congelate sau proaspete și o banană întreagă consumată în felii în decursul zilei.
Legume cu frunze
Spanacul conține nutrienți precum potasiu, calciu și magneziu. Aceștia ajută să mențineți un nivel normal al tensiunii arteriale. Iată alte câteva exemple de legume bogate în sodiu: salata verde, rucola, varza kale, frunzele de nap și frunze de sfeclă.
Este recomandat să consumați zilnic 3-6 căni de legume crude cu frunze.
Sfecla roșie
Sfecla roșie este bogată în antioxidanți și are proprietăți antiinflamatorii. În plus, este bogată în oxid nitric care favorizează dilatarea vaselor de sânge.
Lactate
Produsele lactate, precum iaurtul degresat, sunt bogate în minerale care ajută la reglarea tensiunii arteriale, precum potasiul și magneziu.
Fulgi de ovăz
Conțin fibre care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății digestive. În plus, fulgii de ovăz lăsați la înmuiat în timpul nopții previn creșterea colesterolului „rău”.
Pește gras
Somonul sau alți pești grași, precum macroul, constituie o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, esențiali pentru o sănătate optimă a inimii.
Condimente
Scorțișoara reduce zahărul din sânge la cei care suferă de diabet zaharat FOTO Shutterstock (Arhivă)
Mai multe condimente, precum ardeiul iute, piperul negru, turmericul, scorțișoara și usturoiul, pot fi integrate cu succes în dietă voastră dacă suferiți de hipertensiune.
Nuci și semințe
Nucile și semințele, precum semințele de dovleac, semințele de in, semințele de chia, fisticul, nucile și migdalele, pot avea un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Nucile și semințele sunt o sursă bună de fibre.
Nucile și semințele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de magneziu.
Ulei de măsline
Polifenolii din uleiul de măsline îmbunătățesc sănătatea vaselor de sânge. În plus, acesta este benefic pentru sănătatea părului și a pielii, dar reduce și inflamația și scade tensiunea arterială.
Fasole și alte leguminoase
Leguminoasele și fasolea sunt o sursă excelentă de fibre și contribuie la combaterea constipației.
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră cu conținut ridicat de cacao (50-70%) poate dilata vasele de sânge. De asemenea, este recomandat să consumați zilnic 1-2 pătrățele de ciocolată neagră.
Sursa: adevarul.ro