Alimente care curăță plămânii. Ce să elimini din alimentație pentru a avea plămâni sănătoși
O dietă sănătoasă și echilibrată contribuie în mare măsură la menținerea unui organism puternic, inclusiv a plămânilor. În general, ar trebui să consumăm o varietate de alimente din fiecare grupă alimentară pentru a neă menține plămânii sănătoși.
Nutriționiștii spun că mai multe plante și mai puține alimente procesate sunt mai bune pentru aproape toată lumea. Pentru a menține sănătatea plămânilor în formă maximă, iată câteva exemple de alimente care sunt favorabile, dar și o listă de alimente care ar trebui evitate sau reduse pe cât posibil. Asta pe lângă fumat și ate obiceiuri nesănătoase.
Categorii de alimente benefice pentru plămâni
O serie de alimente au capacitatea de a favoriza sănătatea plămânilor, dar nu numai. De altfel, aceste alimente ajută întregul organism.
- Alimente bogate în fibre
Zmeura, mazărea, lintea și fasolea neagră, toate sunt bogate în fibre, ceea ce este excelent pentru plămâni. Cercetările sugerează că persoanele care mănâncă mai multe fibre au plămâni care funcționează mai bine. Alte alimente bogate în fibre includ spaghetele din grâu integral, fasolea coaptă, semințele de chia, quinoa, perele și broccoli.
Vești bune pentru iubitorii de cafea. O ceașca de dimineață ar putea face o favoare plămânilor. Cercetările indică o legătură între cafeaua obișnuită și plămânii mai sănătoși. Acest lucru s-ar putea datora cofeinei, care este antiinflamatoare, și polifenolilor, care sunt antioxidanți și, de asemenea, antiinflamatori, scrie Web MD .
Cerealele integrale sunt excelente pentru plămâni. Acestea includ orezul brun, pâinea integrală, pastele din grâu integral, ovăzul, quinoa și orzul. Nu numai că alimentele din cereale integrale sunt bogate în fibre, care au calități antioxidante și antiinflamatorii, dar sunt și bogate în vitamina E, seleniu și acizi grași esențiali, care sunt buni pentru sănătatea plămânilor. Cerealele rafinate, cum ar fi făina albă și orezul alb, își pierd multe dintre substanțele nutritive în procesul de măcinare.
Fructele roșii și albastre, cum ar fi afinele și căpșunile, sunt bogate într-un flavonoid numit antocianină, care le dă culoarea și este, de asemenea, un puternic antioxidant. Cercetările sugerează că acest pigment poate încetini declinul natural al plămânilor pe măsură ce îmbătrânim. Într-un studiu, bărbații în vârstă care au mâncat cel puțin două porții de afine pe săptămână au avut un declin considerabil mai mic al funcției pulmonare decât cei care au mâncat mai puține afine sau nu au mâncat deloc.
Puneți-vă în farfurie spanac, brănză și alte legume cu frunze verzi și ați putea reduce riscul de a face cancer pulmonar. Un studiu a constatat că verdețurile chinezești sunt deosebit de bune în acest scop. Acest lucru s-ar putea datora faptului că sunt bogate în carotenoizi, care sunt antioxidanți.
Cercetările sugerează că laptele și brânza, iaurtul și alte produse lactate pot reduce riscul de a muri de cancer pulmonar. Cu excepția cazului în care sunteți alergic la ele, lactatele sunt legate de proprietăți antiinflamatorii. Pe de altă parte, dacă aveți astm sau o altă problemă pulmonară, renunțarea la lactate poate ajuta la reducerea producției de mucus.
Roșiile sunt cea mai bogată sursă de licopen, care este legat de sănătatea plămânilor. Consumul de roșii și de produse pe bază de roșii, cum ar fi sucul de roșii, poate îmbunătăți inflamația căilor respiratorii dacă suferiți de astm și poate scădea riscul de deces, dacă aveți o boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Licopenul este, de asemenea, legat de un declin mai mic al funcției pulmonare pentru adulții tineri. Aceste beneficii sunt chiar mai pronunțate pentru persoanele care obișnuiau să fumeze.
Alimente care trebuie evitate, pentru sănătatea plămânilor
Unele alimente, oricât de gustoase ar fi, trebuie limitate, dacă nu este posibil să fie eliminate complet din alimentația noastră. Iată care sunt acestea.
Studiile arată că există o legătură între carnea procesată sau conservată și o mai proastă funcționare a plămânilor. Cercetătorii cred că nitriții folosiți în procesarea și conservarea mezelurilor pot provoca inflamații și stres la nivelul plămânilor. Șunca, mezelurile și cârnații se încadrează în categoria cărnurilor procesate.
Faceți o favoare plămânilor și înlocuiți băuturile răcoritoare cu apă. Un studiu a constatat că adulții care au băut mai mult de cinci băuturi răcoritoare îndulcite pe săptămână au fost mai predispuși la bronșită continuă, iar copiii au fost mai predispuși la astm. Nu este clar dacă sucurile răcoritoare au fost motivul, dar asocierea a fost evidentă. Dacă fumați, chiar și băuturile răcoritoare neîndulcite pot fi dăunătoare pentru plămâni.
Puțină sare adaugă savoare, dar mai multă sare sporește riscul de a avea probleme pulmonare. Persoanele care mănâncă multă sare sunt mai predispuse să aibă bronșită pe termen lung. Iar o dietă bogată în sodiu poate agrava simptomele astmului, dar s-ar putea să vă ajutați plămânii să funcționeze mai bine dacă renunțați la sare timp de câteva săptămâni. Consumați mâncare gătită în casă și evitați restaurantele și alimentele ambalate. Citiți etichetele și întrebați-vă medicul cât de mult este prea mult. Limitele sunt de obicei între 1.500 și 2.300 mg pe zi.
Consumul excesiv de alcool face rău ficatului și plămânilor. Sulfiții din alcool pot agrava simptomele astmului, iar etanolul afectează celulele pulmonare. Dacă beți prea mult, aveți un risc mai mare să faceți pneumonie și alte probleme pulmonare. Dar un pic de alcool este în regulă. Două pahare sau mai puțin pe zi, mai ales dacă este vorba de vin, pot fi bune pentru sănătatea pulmonară. Totuși, experții în sănătate nu recomandă nimănui să se apuce de băut - și dacă beți, păstrați un nivel moderat al consumului.
Sursa: adevarul.ro