Alimente care cresc nivelul serotoninei în corp. Cum acționează „hormonul fericirii”, ce trebuie să mănânci
Acest hormon influențează fiecare parte a corpului, de la abilitățile motorii la stările emoționale. Este unul dintre principalii artizani ai bunei dispoziții, alături de oxitocină, endorfine și dopamină. Există câteva alimente care cresc nivelul de serotonină și ne dau o stare de bine.
Serotonina este o substanță care asigură trimiterea semnalelor îcelulele nervoase. Acest hormon se găsește în trombocite și in tot sistemul nervos central. Cu toate acestea, este mai abundentă in sistemul digestiv, arată catena.ro.
Serotonina rezultă din aminoacidul esential triptofan. Acest aminoacid poate ajunge în organism doar prin dietă. De obicei, triptofanul se găsește în alimente precum nucile, brânza și carnea roșie. Un nivel scăzut al triptofanului înseamnă, automat, un deficit de serotonină. Iar acest deficit poate provoca tulburări de dispoziție, cum ar fi anxietatea sau depresia.
Specialiștii au descoperit, în urma mai multor cercetări că, datorită unui consum mai mare de triptofan din alimente, persoanele au avut o stare de spirit mai bună, posibil deoarece triptofanul ridică nivelul serotoninei.
Poate susține acest proces
Alimentele care pot conține triptofan sunt: ouăle, somonul, brânza, carnea de curcan, produsele din soia și talbina, care este o supă din orz.
Organismul folosește triptofanul pentru a produce serotonina, iar consumul de alimente care îl conțin pot susține acest proces.
„Cu toate acestea, nu înseamnă că organismul va absorbi acest aminoacid pentru a-l utiliza așa cum are nevoie. În plus, cantitatea de triptofan din alimente este prea mică, iar rezultatele sunt nesemnificative. Bananele conțin acest hormon, însă pot îmbunîtăți starea de spirit a unei persoane numai ajunge la creier. Însa, acest lucru nu se întâmplă.
În cadrul unui studiu, mai multe persoane în vârstă și-au îmbunătățit starea psihică după ce au luat suplimente cu triptofan timp de 12 săptămâni.
Este foarte important de știut că oamenii ar trebui să discute cu un medic înainte de a lua orice suplimente, în cazul în care exista riscul de apariție a efectelor adverse”, arată sursa citată mai sus.
Cât de mult bine face expunerea la lumină
De asemenea, expunerea la soare face minuni în ceea ce privește hormonul fericirii. Una dintre teorii susține faptul că persoanele care nu se expun la soare se confruntă cu depresie în zilele scurte și întunecate de toamnă și iarnă (o tulburare de dispoziție numită tulburare afectivă sezonieră).
Masajul are beneficii importante
Totodată, masajul stimulează secreția serotoninei și scade nivelul cortizolului, hormonul stresului. Pe langa toate acestea, nu aveți nevoie de un masaj profesionist pentru a avea parte de aceste beneficii.
Potrivit unui studiu, chiar și masajul acordat de o persoană obișnuită, fără calificare în acest domeniu, ar putea fi benefic. După ce participanții la studiu au trecut prin două sesiuni de masaj de 20 de minute oferite de partenerii lor, nivelul serotoninei a crescut cu 28%, iar nivelul de dopamină cu 31%.
Sursa: adevarul.ro