Alimente care ajută sănătatea creierului
Alimentația are un impact major asupra sănătății noaster, de aceea trebuie să fim foarte atenți la dieta noastră zilnică. Alimentele ne afectează viața de zi cu zi. De la nivelul de concentrare și până la nivelul de energie, totul are legătură cu alimentația noastră.
Alimente sănătoase pentru creier
Chiar și când vine vorba despre sănătatea creierului, alimentele au un rol. Acestea sunt „combusibilul” de care are nevoie creierul pentru mai multă putere de concentrare.
Mai trebuie știut că sistemul digestiv este strâns conectat cu creierul, asfel că alimentele ne ajută nu doar corpul, ci și mintea.
Acestea sunt nouă alimente care ne ajută să ne concentrăm mai bine, pentru că au nutrienți utili pentru creier.
1. Avocado
Este o sursă foarte bună de grăsimi sănătoase, de care creierul are nevoie. Grăsimile nu sunt întotdeauna rele. Dacă ne eferim la grsimi nesaturate, atunci acestea ar trebui să aibă loc în dieta noastră. Acestea contribuie la menținerea unui nivel sănătos al glicemiei, foarte important pentru sănătatea creierului.
De asemenea, conținutul bogat de vitamina K și acid folic din avocado previne apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului. Dar avocado conține și vitaminele B și C, vitale pentru organism.
2. Fructele de pădure
Nu doar c sunt foarte gustase, dar sunt și sănptoase. Afinele, de exemplu, sunt printre cele mai bogate surse naturale de antioxidanți. Conțin vitamina C, K și fibre, dar și acid galic, care este foarte important pentru sănătatea creierului. Acesta protejează creierul de stresul oxidativ și de boli degenerative, scrie Sweidish Nutra.
3. Uleiul de cocos
Ulei de cocos un aliment foarte versatil, fiind folosit nu doar în alimentație, dar și în produse de îngrijire a pielii sau părului. Este recomandat datorită capacității sale de a distruge celulele care cauzează inflamații. Este folosit atât în alimentație , cât și ca ingredient în produsele de îngrijire a pielii sau a părului. Îmbunătățește memoria și previne peirderile de memorie cauzate de vârstă.
4. Ciocolata neagră
Este deja cunoscut faptul că ciocolata este benefică pentru creier. Mai ales cocolata neagră, care are un conținut bogat în cacao, are proprietăți puternic antioxidante și antiinflamatorii. De asemenea, s-a demonstrat că pudra de cacao din ciocolată asigură o oxigenare mai bună a creierului, scade tensunea arterială, scade stresul oxidativ atât la nivelul creierului, cât și la nivelul inimii.
5. Broccoli
Broccoli împreună cu celelalte legume crucifere ( conopida, varza de Bruxelles, varza kale) au un conținut bogat de colină și de vitamina K, nutrienți benefici pentru memorie. De asemenea, aceste legume conțin cantități bogate de vitamina C, un antioxidant important pentru sănătatea întregului organism.
6. Legumele cu frunze verzi
Spanacul, varza kale, salata, toate aceste legume cu frunze verzi mențin creierul într-o formă optimă, protejându-l de afecțiuni degenerative precum demența. Frunzele verzi conțin cantități bogate din vitaminele A și K, puternice antiinflamatoare.
7. Peștele gras
Somonul este una dintre cele mai bogate surse de nutrienți pentru creier, având un conținut bogat de acizi grași de tip omega 3. Acești nutrienți îmbunătățesc considerabil memoria și care asigură funcționarea optimă a creierului. De asemenea, sunt utili și în prevenirea dezvoltări anumitor boli degenerative ale creierului precum Altzheimer sau demență.
8. Nucile
O mână de nuci pe zi poate ajuta la îmbunătățirea sănătășii creierului. Acestea conțin antioxidanți, vitamine și minerale importante în menținerea sănătății creierului. Contribuie la îmbunătățirea capacității de concentrare și, de asemenea, protejează creierul de bolile degenerative. Totuși, trebuie avut grijă la cantitate. Nu se recomandă consumul a mai mult de o mână de nuci pe zi (sau alte oleaginoase).
9. Turmericul
Are proprietăți puternic antioxidante care protejează creierul de acțiunile nocive ale stresului oxidativ. Antioxidanții întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc capacitatea de oxigenare a creierul, lucru care te menține alert în momentul în care procesezi informațiile pe care le primești.
Sursa: adevarul.ro