Aliații Ucrainei exersează cum să evite atacuri de tipul celor care au slăbit capacitatea de reacție a armatei ruse
Vizarea comandanților ruși, în mai multe atacuri de succes ale armatei ucrainene, a subminat capacitățile de comandă și control ale țării invadatoare. Armatele din întreaga lume au început să regândească modul în care își stabilesc posturile de comandă. În timpul unui exercițiu major din luna iulie, trupele australiene au testat soluții la acest tip de amenințare, relatează Insider.
La exercițiile Talisman Sabre conduse de SUA și Australia au participat 11 țări FOTO Captură video
Succesul armatei ucrainene în depistarea și atacarea comandanților militari ruși a fost un motiv de îngrijorare la Moscova. Armata rusă s-a adaptat prin schimbarea locului și a modului în care instalează cartierul general pe câmpul de luptă
În timpul exercițiului de amploare „Talisman Sabre”, desfășurat luna trecută în Australia, și la care au luat parte 30.000 de militari din 11 țări, soldații americani și australieni au lucrat la metode de disimulare a posturilor de comandă și de mutare rapidă a acestora.
„Exemplele din conflictul din Ucraina au arătat că amprentele mari și statice pot fi vizate și distruse în câteva minute de la demascarea focurilor inamice”, a declarat colonelul armatei australiene Benjamin McLennan într-un comunicat de presă.
Posturile de comandă sunt de obicei pline de echipamente electronice și înconjurate de vehicule, ceea ce le conferă o amprentă electronică și fizică distinctă.
„Dacă văd un număr de stații radio în același loc, înțeleg că este un post de comandă", a declarat recent pentru BBC colonelul Ivan Pavlenko, șeful departamentului de război electronic și cibernetic al Statului Major General ucrainean.
Proliferarea mijloacelor de culegere de informații și a armelor ghidate cu precizie a făcut mai facilă detectarea unui post de comandă.
Protejat de o plasă de camuflaj și îngropat aproape 3 metri în pământ, noul model exersat de soldații australieni reflectă o nouă concepție despre contracararea acestor amenințări.
Forma sa de crucifix permite ca stațiile de lucru să fie amplasate cu ușurință și strânse rapid, a explicat caporalul Greg McKenzie, un inginer al armatei australiene, adăugând că „poziția, sau momelile, pot fi construite într-o zi și golite în cinci minute - atâta timp cât există logistică”.
McLennan a subliniat că exercițiile Talisman Sabre (22 iulie-4 august), desfășurate sub coordonarea SUA și Australiei, au fost „o mare oportunitate” de a lucra cu SUA „pentru a testa o construcție pentru brigadă ușoară - una care poate rămâne nedetectată și se poate deplasa rapid atunci când este țintită, iar noi am văzut imediat niște rezultate excelente”.
Ucrainenii au vizat cu succes posturi de comandă rusești
Ucraina s-a folosit de arme de precizie pentru a viza ținte rusești, dar atacurile sale asupra rețelelor de comandă și control au avut în special impact, erodând capacitatea armatei ruse de a reacționa.
Un exemplu revelator sunt atacurile în jurul localității Ciornobaivka, un sat de lângă Herson , unde cartierele generale rusești au fost lovite de peste 22 de ori, iar în urma lor a fost ucis comandantul Armatei 49 de arme combinate, potrivit unui eseu publicat în Military Review, revista de specialitate a armatei SUA.
„Aceste atacuri au degradat în mod semnificativ capacitatea rușilor de a planifica și desfășura operațiuni coordonate pe partea vestică a râului Nipru”, ceea ce a afectat avântul Rusiei și a dus în cele din urmă la expulzarea acesteia, au scris autorii, printre care se numără generalul-locotenent Milford Beagle Jr. comandantul Centrului de Arme Combinate al Armatei SUA.
„Dincolo de Herson, acest tipar a fost similar, deși mai puțin concentrat. Atacurile ucrainene asupra posturilor de comandă din întreaga țară au dus la o uzură uimitoare în rândul liderilor militari ruși de rang înalt", au adăugat autorii.
Loviturile HIMARS care au început în vara anului 2022 au forțat în cele din urmă armata rusă să își mute cartierul general la zeci de kilometri în spatele liniilor, ceea ce, până în toamna acelui an, „a impus provocări tactice semnificative forțelor ruse”, potrivit unui raport al Royal United Services Institute, un think tank britanic.
Până în iarnă, însă, forțele rusești au depășit această provocare dispersând mai mult posturile de comandă, protejându-le mai eficient și conectându-le la celelalte, preluând adesea rețelele de telecomunicații ucrainene în acest scop, potrivit raportului.
SUA își adaptează tacticile
Armata americană trebuie acum să renunțe la tipul de posturi de comandă pe care le-a înființat în timpul războaielor din Orientul Mijlociu, unde misiuni în expansiune și lipsa de amenințări au permis ca acestea să devină „suprapopulate, supraprocesate, supraconectate la rețea și subîncărcate„, au scris autorii articolului din Military Review.
Pentru a fi „eficiente și să-și mărească supraviețuirea în operațiuni de luptă pe scară largă împotriva unui inamic capabil", au scris autorii, viitoarele posturi de comandă americane vor trebui să utilizeze mai bine datele, să se integreze mai strâns cu forțele prietene, să fie mai rezistente și mai bine protejate și să aibă mai multă agilitate operațională și fizică.
Un instrument care ar putea sprijini această schimbare a fost expus în cursul exercițiilor Talisman Sabre, trupele australiene făcând o demonstrație cu vehicule Bushmaster cu o capacitate de comunicații prin satelit încorporată, un proiect cunoscut sub numele de „Cartiere pe roți”.
„Acesta consolidează în mod real echipamentul, făcând comunicarea extrem de mobilă. Totodată, va elimina necesitatea unei munci manuale și a unei configurări extinse. Ne face cu adevărat autonomi și independenți”, a subliniat un membru al Regimentului 1 de semnalizare în luptă.
Sursa: adevarul.ro