Aliații Kievului se tem că va mai trece un an până când Ucraina va reuși să întoarcă decisiv în favoarea sa situația de pe front

Aliații Kievului se tem că va mai trece un an până când Ucraina va reuși să întoarcă decisiv în favoarea sa situația de pe front

Aliații europeni ai Kievului se tem că Ucraina va reuși să întoarcă decisiv în favoarea sa situația de pe front abia în 2024, scrie agenția Bloomberg, conform defapt.ro .

Documente secrete publicate recent arată un scepticism asemănător și la Washington DC, dincolo de declarațiile oficiale.

Însă Ucraina a infirmat predicțiile pesimiste ale țărilor NATO și în februarie 2022, când mulți credeau că Kievul va pica în 72 de ore, și toamna trecută, când a recuperat o uriașă suprafață de teritoriu care fusese ocupat de Rusia.

Aliații europeni ai Kievului se tem

„Unii dintre aliații europeni ai Ucrainei sunt din ce în ce mai sceptici în privința capacității armatei ucrainene de a reuși o ofensivă decisivă în acest an, deoarece apărarea Rusiei a avut timp să se consolideze (…)

Starea de spirit a oficialilor occidentali marchează o schimbare bruscă față de sfârșitul anului trecut, când Kievul și-a surprins aliații – precum și Rusia – cu o serie de contraofensive de succes care au dus la recucerirea unor mari porțiuni din teritoriul ocupat (…)

În timp ce se așteaptă la o ofensivă ucraineană pe scară largă spre orașul Melitopol din sud, care să divizeze forțele rusești, unii oficiali europeni sunt acum sceptici în privința faptului că acest lucru poate fi realizat în acest an.

În schimb, se estimează că o țintă mai realistă este un avans de aproximativ 30 km (20 de mile), care ar pune liniile de aprovizionare rusești în raza de acțiune a artileriei Ucrainei și ar crea condiții pentru o ofensivă mai profundă în 2024, a declarat unul dintre oficiali. Aliații trebuie să lucreze acum pentru a-și spori capacitatea de producție, a adăugat oficialul.

Chiar și o ofensivă mai puțin ambițioasă ar costa probabil mii de vieți omenești și cantități mari de muniție și echipamente, din cauza apărării stratificate a Rusiei, formată din câmpuri minate, șanțuri și piramide antitancuri din beton, care au fost construite în timpul iernii”, explică agenția.

Reznikov cere avioane

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins acest pesimism. El a declarat că Kievul a rămas încrezător în succesul contraofensivei, după o întâlnire la Washington cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov. Statele Unite vor continua să furnizeze „capacitatea de asistență în domeniul securității” pentru a sprijini obiectivele ucrainene, a spus Austin.

Print screen articol Washington Post

Reznikov a cerut ca SUA să furnizeze avioanele de luptă F-15 sau F-16. Oficialii ucraineni și analiștii militari occidentali au avertizat încă din toamna anului trecut că Ucraina este în criză critică de rachete de apărare aeriană, iar avioanele de luptă ar putea compensa acest fapt.

Se așteaptă ca ofensiva ucraineană să înceapă la jumătatea lunii mai, fiind organizată în operațiuni din mai multe direcții, inclusiv potențiale ținte false, potrivit mai multor oficiali europeni din domeniul apărării. Unul dintre ei a declarat că începerea ofensivei nu ar fi neapărat elementul principal al operațiunii, având în vedere că Rusia s-a pregătit pentru atac.

Ucraina nu se grăbește și menține secret locul și momentul ofensivei

Analiștii ucraineni se așteaptă ca ofensiva să înceapă mai târziu, pe măsură ce noi trupe și echipamente sunt integrate pentru a permite ceea ce ei cred că ar putea fi cea mai bună și posibil ultima șansă de a învinge invazia rusă. Calendarul și direcția efectivă a ofensivei sunt secrete bine păstrate.

Echipamentele militare noi includ kituri americane cunoscute sub numele de JDAM, care transformă bombele gravitaționale obișnuite în rachete de precizie. Aliații Kievului au furnizat, de asemenea, proiectile de artilerie, tancuri și alte arme pentru ofensivă.

SUA și alte guverne au subestimat capacitățile ucrainene în mai multe rânduri, inclusiv o predicție americană de la începutul războiului, în februarie anul trecut, potrivit căreia Rusia ar putea cuceri Kievul în 72 de ore.

Au existat, de asemenea, previziuni privind un impas în vara anului trecut, chiar înainte de reușitele ucrainene, mai amintește Bloomberg.


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”