Aliații europeni din NATO, inclusiv România, iau măsuri pentru întărirea cooperării și achiziționarea de echipamente
Statele europene din cadrul NATO s-au pus de acord joi asupra achiziționării la comun a unor avioane și submarine și iau în calcul înființarea unui nou centru de comandă pentru trupele de elită, transmite Reuters, precizând că demersul ar fi o încercare a europenilor de a le demonstra americanilor că își iau în serios propria securitate.
Una dintre inițiative include și România, care va colabora cu Germania și Cehia în cadrul unor misiuni de antrenament și în desfășurarea de forțe terestre.
Miniștrii Apărării din Franța și Germania au semnat la sediul de la Bruxelles al NATO acorduri ce prevăd cumpărarea de avioane de transport Lockheed Martin C-130J, în timp ce Germania, Belgia și Norvegia se vor alătura Olandei la achiziționarea unei flote de avioane de realimentare Airbus A330.
'Această cooperare multinațională prin intermediul NATO este o cale precisă prin care statele își pot îmbunătăți semnificativ forțele armate, asigurând în același timp produse de cea mai bună calitate pentru sumele plătite de contribuabili', a spus Rose Gottemoeller, adjuncta Secretarului General al NATO.
Scrisorile de intenție sunt cele mai recente semnale că aliații europeni din cadrul NATO se pregătesc să pună capăt unei lungi perioade în care strategiile lor de apărare au fost în concurență, fapt ce a lăsat Europa dependentă de SUA pentru demersuri simple precum realimentarea în aer a avioanelor de luptă.
Noul secretar american al Apărării, Jim Mattis, a avertizat miercuri aliații NATO că, dacă nu încep să investească mai mult în propria apărare, sprijinul SUA s-ar putea diminua.
Reuters notează că una dintre problemele europenilor este și duplicarea. Armatele statelor din UE dețin 19 tipuri de vehicule de luptă blindate, în timp ce armata SUA are o singură astfel de divizie, iar fondurile irosite ajung la 25 de miliarde de euro pe an, potrivit unor estimări ale Comisiei Europene.
Alte decizii luate de aliații NATO includ acordul Franței ca avioane belgiene și olandeze să poată folosi spațiul său aerian în cazul unui conflict sau în cazul unei amenințări din partea unei alte țări. Altfel spus, un avion belgian aflat în urmărirea unei aeronave inamice nu ar mai fi obligat să se oprească la intrarea în spațiul aerian francez.
Aliații mai intenționează să implice un nou centru de comandă pentru forțele speciale daneze, olandeze și belgiene. Centrul ar putea fi folosit și de alte state NATO, în condițiile în care multe țări din alianță nu dispun de o astfel de facilitate.
Nu a fost decisă amplasarea noului sediu al centrului.
Alte planuri includ achiziționarea de către Norvegia și Germania a unei noi clase de submarine, U212As, care sunt mai eficiente în detectarea, urmărirea și deschiderea focului asupra submarinelor sau a navelor inamice.
De asemenea, Germania a fost de acord să deruleze misiuni de antrenament și să desfășoare forțe terestre în colaborare cu forțele armate din România și Cehia. Cele două țări vor furniza câte o brigadă compusă din câteva mii de trupe în cadrul unei divizii mai ample ce va fi sub comandă germană.
Despre toate aceste înțelegeri convenite de statele membre, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că 'în acest fel o să fim mai eficienți în acțiunile noastre, în condițiile în care aliații se confruntă cu un mediu de securitate mai solicitant și plin de provocări'.
AGERPRES