Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită plata despăgubirilor pentru culturile de primăvară în regim de urgenţă
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităţilor amendarea Legii bugetului de stat pe anul 2021 prin includerea la plată a sumei reprezentând despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamităţi naturale în agricultură, respectiv alocarea şi plata despăgubirilor în regim de urgenţă pentru culturile de primăvară.
"Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare doreşte să aducă în atenţia publică faptul că sectorul agricol din România traversează un moment crucial, ca urmare a neincluderii în Legea bugetului de stat a sumelor necesare efectuării plăţilor reprezentând despăgubiri pentru culturile agricole afectate de secetă în primăvara anului 2020. Am transmis preşedinţilor Comisiilor pentru agricultură din Senat şi Camera Deputaţilor solicitarea de a amenda proiectul de Lege privind bugetul consolidat, respectiv bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi care nu include sumele necesare efectuării plăţilor reprezentând despăgubiri pentru culturile de primăvară care au fost afectate de seceta pedologică a anului 2020", se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.
Potrivit sursei citate, fermierii şi familiile lor "trebuie să îşi reia ciclul de producţie, nu să se organizeze în vederea pichetării instituţiilor statului", motiv pentru care Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare îşi manifestă speranţa că se va reveni asupra acestei propuneri de buget şi va fi inclusă în bugetul alocat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale inclusiv suma pentru plata acestor despăgubiri.
Reprezentanţii AAC reamintesc faptul că fermierii calamitaţi în anul 2020 în cazul culturilor de toamnă au în continuare de încasat o restanţă de 8% şi care "nu este nicăieri prevăzută în buget, deşi la data adoptării actului normativ inclusiv preşedintele României, împreună cu premierul de la acea dată şi cu ministrul de resort, a promis plata acestor sume într-un termen imediat".
Totodată, în scrisoarea deschisă adresată preşedinţilor celor două comisii pentru agricultură din Parlament, se atrage atenţia asupra faptului că gradul de expunere la insolvenţă în cazul exploataţiilor agricole care au fost afectate de secetă în anul 2020 este extrem de ridicat, majoritatea agricultorilor nefiind capitalizaţi.
"Acum trebuie să luăm măsuri urgente pentru a limita riscul de a nu se cultiva terenul sau de a se folosi tehnologie agricolă minimală, ceea ce va avea efect direct asupra producţiilor, ofertei pe piaţă şi veniturilor obţinute începând cu anul 2021. Gradul de expunere la insolvenţă în cazul exploataţiilor agricole care au fost afectate de secetă în anul 2020 este extrem de ridicat, majoritatea agricultorilor nefiind capitalizaţi; aceştia achiziţionează inputurile cu plata la recoltă sau se autofinanţează prin încheierea unor contracte tip futures pentru 30-35% din media de producţie estimată şi pentru care azi sunt obligaţi la plata unor penalităţi, generând astfel un efect de domino asupra comercianţilor de inputuri, traderilor de cereale, respectiv consumatorului, care va suporta majorarea de preţ", se menţionează în documentul semnat de reprezentanţii organizaţiei.
Aceştia susţin că din situaţiile financiare aferente lunii decembrie 2020 şi transmise ANAF de contribuabilii cu codul CAEN 0111 rezultă o scădere a cifrei de afaceri cu peste 70% comparativ cu perioada similară anului 2019, pentru exploataţiile aflate în zonele afectate de seceta pedologică.
Potrivit Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, comparativ cu alte sectoare care au avut activitatea afectată de COVID-19 şi au beneficiat de amânarea ratelor bancare, producţia vegetală nu a avut de suferit ca urmare a acestei pandemii în mod direct, ci mai degrabă indirect, ceea ce a făcut fermierii neeligibili pentru măsura specifică de amânare a ratelor.
"Astfel, astăzi avem numeroase exploataţii agricole care, deşi sunt considerate viabile, nu mai sunt finanţabile şi nu pot solicita împrumuturi pentru capital de lucru cu scopul de a reînfiinţa culturile de primăvară, pentru anul agricol 2021-2022. Solicitarea noastră are şi o latură socială, justificată de faptul că, în timp ce alte sectoare au disponibilizat angajaţi, contribuabilii având coduri CAEN diviziunea 01- Agricultură - nu au renunţat la angajaţi. 4,5% dintre salariaţii din România sunt angrenaţi în sectorul agricol, iar 40% dintre aceştia sunt afectaţi indirect de seceta pedologică severă şi vor avea de suferit anul acesta datorită problemelor financiare ale angajatorilor-fermieri care au avut culturile de primăvară calamitate", se menţionează în document.
Soluţia propusă de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este plata din credite bugetare.
"Dată fiind gravitatea situaţiei şi urgenţa efectuării plăţilor către fermieri considerăm că despăgubirile pot să ajungă în conturile fermierilor până la sfârşitul lunii martie. Domnilor preşedinţi, vă solicităm amendarea Legii bugetului de stat pe anul 2021 prin includerea la plată a sumei reprezentând despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamităţi naturale în agricultura prin intermediul soluţiei prezentate mai sus. Rămânem disponibili ca parteneri de dialog pentru detalii suplimentare", se mai spune în scrisoarea deschisă. AGERPRES