Alianţa pentru Agricultură: Închiderea pieţelor lipseşte populaţia de produse locale, în favoarea importurilor mai puţin sănătoase
Decizia închiderii pieţelor agroalimentare din spaţii acoperite va lipsi populaţia de alimente de producţie locală, iar cumpărătorii se vor orienta spre produse de import, mai puţin sănătoase, se menţionează într-un comunicat remis vineri de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), care solicită anularea acestei măsuri.
"Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, în numele producătorilor agricoli, fermieri şi membri cooperatori, îşi exprimă îngrijorarea faţă de (...) suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise! (...) în aceste spaţii îşi desfăşoară activitatea producători şi comercianţi autorizaţi sanitar-veterinar pentru a vinde carne şi produse din carne, peşte, brânzeturi, pâine şi produse de panificaţie. Toţi aceşti comercianţi vor fi nevoiţi să-şi închidă activitatea, iar populaţia va fi lipsită de dreptul de a achiziţiona produse de sezon, produse locale, produse perisabile, produse controlate sanitar-veterinar în favoarea unor produse de import şi mai puţin sănătoase", se precizează în comunicatul organizaţiei.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare atrage atenţia că măsura Guvernului ar putea încuraja piaţa neagră a produselor alimentare.
"Nu toţi producătorii agricoli au posibilitatea de a comercializa producţia prin intermediul supermarketurilor sau a magazinelor locale! Unde îşi vor valorifica producătorii agricoli producţia în condiţii de igienă şi respect pentru consumatori? Această decizia intervine la debutul sezonului rece şi nu avem cum să nu ne întrebăm dacă comercializarea produselor, care de regulă se vând proaspete, poate fi realizată în deplină siguranţă pentru comercianţi şi consumatori la exterior sau încurajăm piaţa neagră?", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, producătorii şi comercianţii din pieţele acoperite au ajuns deja în prag de faliment în urma măsurilor restrictive impuse sectorului HoReCa.
"Dacă aceste pieţe agroalimentare organizate în spaţii închise vor fi închise, ce vor face producătorii şi comercianţii de produse agroalimentare care au deschise puncte de vânzare în aceste pieţe pentru comercializarea produselor proaspete, de sezon şi care deja sunt în pragul falimentului, ca urmare a măsurilor dispuse în sectorul HoReCa?", potrivit comunicatului organizaţiei.
În acest context, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere Guvernului să anuleze măsura închiderii pieţelor din spaţii acoperite.
"Solicităm Guvernului României să revină urgent asupra acestei decizii, iar responsabilii să sancţioneze punctual acei administratori de pieţe care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii pandemiei COVID-19, iar închiderea să fie dispusă excepţional doar acolo unde este cazul", se spune în document.
Din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare fac parte Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România (PRO AGRO), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).
Cele patru organizaţii reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare însumează aproximativ 3.500 de membri care lucrează în România o suprafaţă totală de 2,5 milioane de hectare, la care se adaugă 1,5 milioane de hectare echivalentul UVM aferent zootehniei. Alianţa cuprinde şi membri care activează în industria alimentară şi includ 15,95% din totalul angajaţilor din sectorului alimentar românesc. AGERPRES