Alexis Tsipras, ținta criticilor din partea eurodeputaților pentru declarația privind despăgubirile de război
Premierul grec Alexis Tsipras a devenit marți ținta criticilor eurodeputaților, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, după ce șeful executivului de la Atena a cerut Germaniei despăgubiri de război pentru a putea acoperi o parte a datoriei grecești, transmite AFP.
''Nici nu se pune problema'' plății unor despăgubiri de război, a susținut liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European, germanul Manfred Weber, care a subliniat că acordurile deja încheiate de Atena trebuie să fie respectate, iar Tsipras trebuie ''să învețe acest lucru''.
Liderul grupului socialist din Parlamentul European, Gianni Pittella, a spus că ceea ce a spus premierul grec ''este exact contrariul a ceea ce trebuie el să facă'' și a denunțat ''revenirea la egoismul național''.
''Berlinul va fi esențial în reglementarea crizei și va trebui să facă concesii. O astfel de revendicare (din partea Greciei) nu va contribui la pacificarea dezbaterii. Limbajul nu este potrivit. Nu se poate avansa vorbind despre despăgubiri'', a estimat și liderul grupului europarlamentar liberal, Guy Verhofstadt.
La rândul său, Philippe Lamberts, co-lider al grupului Verzilor din PE, a apreciat că declarațiile lui Tsipras nu sunt ''cea mai bună cale de a face să avanseze dezbaterea'' despre datoria publică a Greciei.
Duminică, Alexis Tsipras a declarat că Grecia are ''obligația istorică și morală'' de solicita despăgubiri de război și rambursarea unui împrumut forțat acordat naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cererea Atenei a fost deja respinsă de Berlin, care a precizat că problema a fost reglementată în urmă cu 25 de ani.
Suma despăgubirilor de război cerute eventual s-ar ridica la 162 miliarde de euro, respectiv aproape jumătate din uriașa datorie a Greciei, potrivit cifrelor vehiculate la Atena. Împrumutul datând din timpul ocupației naziste a Greciei este evaluat la 11 miliarde de euro, în Grecia.
Atena, care are o datorie uriașă ce atinge 175% din PIB-ul său, a susținut de mult timp că Germania nu a acordat niciodată despăgubiri de război și nu i-a rambursat împrumutul forțat din 1942. AGERPRES