Alexandru Tomescu şi pianistul Amir Tebenikhin cântă în deschiderea Concursului „George Enescu“

Alexandru Tomescu şi pianistul Amir Tebenikhin cântă în deschiderea Concursului „George Enescu“

Concursul Internaţional „George Enescu” (6-27 septembrie), parte a prestigiosului Festival “George Enescu”, va fi deschis, în premieră în istoria sa printr-un Concert de Gală la Ateneul Român în această toamnă, pe 6 septembrie. Violonistul Alexandru Tomescu – laureat în cadrul ediţiei din 1999 a Concursului – şi pianistul Amir Tebenikhin – laureat al ediţiei din 2007 – vor aduce publicului Rapsodia Nr.1 în La Major de George Enescu, Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor Op.64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Concertul pentru Pian şi Orchestră în La Minor Op.16, de Edvard Grieg. Concertul de Gală este organizat în colaborare cu Concursul Internaţional de dirijat „Jeunesses musicales“, laureaţii acestui concurs fiind cei ce vor dirija lucrările concertului.

„România contează pe piaţa muzicală internaţională şi acest lucru se vede şi la Concursul Internaţional George Enescu, pentru că este un eveniment care oferă oportunitatea tinerilor artişti de a începe o carieră muzicală recunoscută la nivel mondial. Cu o tradiţie de a lansa artişti deveniţi mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul George Enescu consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanţa României ca jucător pe piaţa culturală internaţională“, a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului şi al Concursului Enescu.

Remarcabili solişti precum violonistul Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoşi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotaţi pianişti români în lume, Radu Lupu şi Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice – soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu şi cei mai performanţi artişti români de generaţie nouă: Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu – sunt doar câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional “George Enescu”.

Concursul Internaţional “George Enescu” are patru secţiuni – Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie – şi oferă premii în valoare de 100.000 de Euro. Probele competiţionale se vor desfăşura în două instituţii-emblemă ale Capitalei, Ateneul Român şi Universitatea Naţională de Muzică, în timp ce concertele finale vor avea loc la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”. Accesul publicului este liber.

Concursul Internaţional “George Enescu” readuce în spaţiul public valorile în care credea însuşi George Enescu, singurul compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural universal: creativitatea, orginalitatea şi generozitatea. La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912, a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume, viitoarele generaţii de aur ale muzicii clasice universale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!