Alexandru Tomescu: Concursul Enescu este o mare victorie culturală a României

Alexandru Tomescu: Concursul Enescu este o mare victorie culturală a României

Violonistul român Alexandru Tomescu, care, alături de pianistul kazah Amir Tebenikhin, va deschide, printr-un concert de gală, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional "George Enescu", a declarat vineri, într-o conferinţă, că această competiţie este o mare victorie culturală a României.

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional "George Enescu" va fi deschisă, în premieră în istoria sa, printr-un concert de gală susţinut, sâmbătă, la Ateneul Român din Bucureşti, de doi dintre laureaţii de marcă ai competiţiei: violonistul român Alexandru Tomescu (ediţia 1999) şi pianistul kazah Amir Tebenikhin (ediţia 2009).

Vineri, în Sala Studio a Ateneului Român, a avut loc conferinţa de presă care a marcat deschiderea celei de-a XIV-a ediţii a Concursului Internaţional "George Enescu", care se va desfăşura de sâmbătă până pe 27 septembrie.

La eveniment au participat Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Amir Tebenikhin, Oana Marinescu, director de comunicare al Concursului şi Festivalului Enescu, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu", Dan Dediu, rectorul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, precum şi Liliana Staicu, reprezentant al Radioului Public, şi Catalin Sava, reprezentant al Televiziunii Române - ambele instituţii fiind coproducători ai Concursului Enescu.

La conferinţa de presă, violonistul Alexandru Tomescu a declarat că participarea la concursuri este extrem de importantă pentru un artist, întrucât i se oferă şanse care îl pot ajuta în carieră.

"În urmă cu 15 ani, în 1999, am câştigat Concursul «George Enescu». A fost un moment foarte important pentru cariera mea atunci. (...) Concursurile, după părerea mea, sunt o etapă foarte importantă în dezvoltarea oricărui artist. Motivul cel mai evident este acela că, atunci când concurezi, eşti pe deplin conştient de presiunea care este asupra ta, deci este o şcoală a călirii nervilor, aş putea spune. Dincolo de acestea, concursurile nu sunt neapărat importante sau valoroase prin faptul că cineva câştigă în detrimentul altuia, ci sunt nişte oportunităţi, nişte şanse pentru tinerii artişti de a-şi deschide o carieră", a spus Alexandru Tomescu.

"Este o experienţă foarte utilă, fiindcă niciodată, în niciun alt gen de eveniment cu public, nu vei simţi acea stare, acea stare specială de concurs, când ştii că acolo, în sală, pe lângă cei care au venit să te asculte, există un rând special de persoane, care au venit să te asculte, dar ei au şi un carneţel, pe care îşi notează şi ţi-ai dori să nu noteze foarte multe lucruri acolo. Câştigul cel mai important al unui concurs nu este neapărat premiul în bani (...), lucrul cel mai important şi cel mai concret sunt concertele, oportunităţile, invitaţiile la festivaluri, invitaţiile la masterclass, aceste oportunităţi de creştere pentru un tânăr solist în afirmare. Eu văd concursurile mai degrabă ca pe nişte radiografii de moment, ele stabilesc o ierarhie a unui moment respectiv şi sunt în fapt nişte pariuri (...)", a mai spus Alexandru Tomescu.

De asemenea, violonistul a precizat că în România importanţa şi ponderea culturii este suebevaluată.

"Eu cred că, în România, importanţa şi ponderea pe care o dăm noi culturii, în felul în care ne raportăm la exterior, este în continuare subevaluată, subevaluată în raport cu posibilităţile pe care le avem. Nu suntem pe deplin conştienţi că în domeniul cultural (...) putem sta fără niciun compelx lângă oricine vrem din stăinătate. Nu avem absolut niciun fel de decalaj tehnologic faţă de ei", a spus Alexandru Tomescu, menţionând că Festivalul şi Concursul "George Enescu" sunt două evenimente extrem de importante care contribuie la acest lucru, iar faima de care se bucură aceste acestea nu a apărut peste noapte.

"Concursul George Enescu are avantajul de a avea în spate o istorie de peste 50 de ani şi, prin nivelul la care a ajuns, prin prestanţa juriului, prin nivelul de premii (...), prin nivelul concertelor care sunt oferite participanţilor, se integrează perfect în acel cerc de elită al marilor concursuri de gen din Europa şi din lume. Eu cred că este o mare victorie culturală a României şi cred că merită să fie continuată multă vreme de acum înainte", a adăugat Alexandru Tomescu.

La rândul său, Dan Dediu, rectorul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, a spus despre Concursul Enescu că este una dintre competiţiile de forţă ale lumii actuale.

"Festivalul şi Concursul «George Enescu» ne aşază mai bine, mai onorabil, în elita intelectuală mondială. Nu cred că, dacă facem inventare în acţiunile culturale din România, găsim o concurenţă pentru acest eveniment. Este extrem de important ca el să se menţină şi este la fel de important ca ţinuta festivalului şi pretenţiile, rigoarea să se menţină la acelaşi standard. Impune România, îi confirmă o altă imagine faţă de cea care bântuie în lume. E nevoie ca România să găsească (...) acele elemente care s-o recomande ca o ţară modernă, europeană, în modelul de civilizaţie europeană", a declarat Andrei Dimitriu, precizând că unii dintre concurenţii premiaţi la Concursul Enescu vor avea şansa să concerteze cu orchestra Filarmonicii "George Enescu" în stagiunea viitoare.

Liliana Staicu, reprezentant al Radioului Public, a precizat că la Radio România Muzical şi Radio România Cultural va fi transmis în direct concertul de sâmbătă seară, iar finalele şi semifinalele vor fi înregistrate şi retransmise ulterior.

La rândul său, Cătălin Sava a declarat că toate cele trei finale vor fi transmise în direct pe TVR 2, TVR HD, TVR Internaţional, dar şi pe tvrplus.ro, iar cele trei semifinale vor fi înregistrate.

De asemenea, Oana Marinescu, director de comunicare al Concursului şi Festivalului Enescu, a precizat că, începând din 16 septembrie, va fi amplasat un ecran în faţa Ateneului Român, pentru ca bucureştenii să poată urmări concertele din semifinale şi din finale.

Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional "George Enescu" are loc la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

La această ediţie, concursul deschide drumuri pentru cariera internaţională a 240 de tineri artişti, din 36 de ţări, de pe cinci continente, câţi s-au înscris în competiţie.

Informaţii complete despre eveniment se găsesc şi pe canalele multimedia ale Festivalului şi Concursului Enescu - http://instagram.com/enescu_festival , https://www.facebook.com/enescu.festival şi https://twitter.com/Enescu_Festival .

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”