Alexandru Piţurcă scapă de controlul judiciar impus de DNA

Alexandru Piţurcă scapă de controlul judiciar impus de DNA

Curtea de Apel Bucureşti a revocat controlul judiciar impus lui Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă, în dosarul în care DNA anchetează achiziţia frauduloasă a unor linii de producţie a măştilor de protecţie.

Alexandru Piţurcă scapă de controlul judiciar. Foto: Inquam

Alexandru Piţurcă scapă de controlul judiciar. Foto: Inquam

Şi şeful Romarm, cercetat în acelaşi dosar, a cerut ridicarea controlului judiciar, instanţa urmând să ia o decizie în acest sens. În cazul lui Victor Piţurcă, Tribunalul Bucureşti a decis în urmă cu câteva zile să ridice măsura.

DNA ceruse arestarea lui Alexandru Piţurcă şi a lui Gabriel Ţuţu, iar pentru fostul selecţioner al naţionalei a dispus control judiciar.

În motivarea deciziei de respingere a arestării, Tribunalul București susținea că șeful Romarm a fost presat politic să demareze producția de măști, menționând că ancheta este prea veche ca să justifice arestarea. În ceea ce îl privește pe Alexandru Pițurcă, magistratul a reținut că implicarea acestuia ar fi mai redusă.

Acuzaţiile DNA

„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (n.r. Victor Piţurcă), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție). Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)", spunea DNA la punerea sub acuzare.

Totodată, procurorii spuneau că în intervalul martie -aprilie 2020, şeful Romarm ar fi cerut , printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

"În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", mai arătau anchetatorii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”