Alex Salmond, „figură monumentală” a politicii scoțiene, a murit după ce s-a prăbușit în timpul unui discurs

Alex Salmond, „figură monumentală” a politicii scoțiene, a murit după ce s-a prăbușit în timpul unui discurs

Fostul prim-ministru scoțian Alex Salmond, care a contribuit la schimbarea cursului politicii scoțiene și a împins Scoția în pragul independenței față de Regatul Unit, a murit sâmbătă la vârsta de 69 de ani.

Alex Salmond avea 69 de ani FOTO: Arhivă

Alex Salmond avea 69 de ani FOTO: Arhivă


BBC a declarat că Salmond s-a prăbușit după ce a ținut un discurs în Macedonia de Nord.

Lideri din toate partidele politice i-au adus omagii lui Salmond, un formidabil debater care a condus Partidul Național Scoțian (SNP) din 1990 până în 2000 și din 2004 până în 2014.

„Pentru mai mult de 30 de ani, Alex Salmond a fost o figură monumentală a politicii scoțiene și britanice. El lasă în urmă o moștenire de durată”, a declarat premierul britanic Keir Starmer.

„I-a păsat profund de patrimoniul, istoria și cultura Scoției, precum și de comunitățile pe care le-a reprezentat.”

Salmond, care a condus guvernul scoțian descentralizat timp de șapte ani începând din 2007, este creditat pentru faptul că a contribuit la creșterea sprijinului pentru independența Scoției în timpul referendumului din 2014, în cadrul căruia scoțienii au votat cu 55%-45% în favoarea rămânerii în Regatul Unit, potrivit reuters,com.

După ce modificările constituționale au restabilit un parlament scoțian în 1999, Salmond a supravegheat transformarea SNP de la un număr mic de deputați în parlamentul de la Londra la forța politică dominantă în Scoția.

Mișcarea de independență pe care a condus-o a provocat o undă de șoc în elita politică a Marii Britanii și a dinamizat politica scoțiană.

Reputația sa a fost afectată de acuzații de agresiune sexuală care datează din perioada în care a fost prim-ministru, din 2007 până în 2014, inclusiv o acuzație de tentativă de viol. El a fost achitat de toate acuzațiile în 2020, în urma unui proces.

În 2021, Salmond a înființat un partid numit Alba - după numele scoțian al Scoției în gaelică - care a avut puțin succes electoral și a stârnit controverse prin găzduirea unui talk-show politic pe canalul rus RT.

Salmond s-a alăturat SNP în calitate de student și a fost un membru proeminent al unei facțiuni socialiste care a militat pentru schimbarea partidului. Grupul a fost expulzat din partid în 1982, dar Salmond a fost reintegrat în termen de o lună.

A lucrat ca economist la departamentul de agricultură al guvernului scoțian și la Royal Bank of Scotland.

Salmond și soția sa, Moira McGlashan, s-au căsătorit în 1981.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Spectatori tratați pentru greață severă la Opera din Stuttgart, după o piesă cu sex nesimulat și piercing live, criticată de Biserică

2 Voi ați citit ce scrie ziarul local Vremea Nouă despre „cazul Tătaru”?

3 Odrasla lui Dragnea, și divorțat, și cu banii luați. Și-a dat fosta soție în judecată pentru „partaj bunuri comune / lichidarea regimului matrimonial”

4 Așa o fi?

5 VIDEO Loredana, noi imagini ale scufundării în abis...