Alex Florența a primit aviz pozitiv la CSM pentru numirea în funcția de procuror general SURSE
Alex Florin Florența, propunerea ministrului Justiției pentru funcția de procuror general, a primit aviz pozitiv, în unanimitate, din partea membrilor Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit surselor Agerpres.
FOTO: Inquam Photos
Alex Florența a fost propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcția de procuror general al Românie pe data de 27 februarie. Acesta a concurat împotriva actualului procuror general, Gabriela Scutea.
Procurorul are o vechime în magistratură de peste 15 ani. Acesta este procuror șef al Serviciului teritorial Timișoara din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Șeful DIICOT Timișoara a instrumentat mai multe dosare grele, printre care dosarul de trafic de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu și cel al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița, potrivit justnews.ro. De asemenea, acesta a fost implicat și în dosarul „Motorină CFR”.
Cum și-a motivat Predoiu decizia
Ministerul susţine că printre criteriile avute în vedere au fost "experiența și expertiza profesională, dosarele soluționate, rezultatele anterioare obținute pe parcursul carierei", precum şi rezultatele obţinute în exercitarea unor funcţii de conducere.
"Propunerile trebuie însă privite pregnant din perspectiva proiecțiilor de funcționalitate și performanță, în mod necesar crescute etapă după etapă a fiecăreia dintre instituțiile pentru care se candidează, raportat la etapa prezentă și cele viitoare de dezvoltare instituțională.
Este esențială necesitatea pentru fiecare dintre unitățile de parchet de a fi conduse și reprezentate de un procuror a cărui competență și expertiză profesională au fost deja demonstrate prin rezultate certe și notabile, prin dosarele complexe instrumentate în carieră, de un lider care dispune de o viziune clară privind misiunea instituției conduse, capacitatea de a explica și formula corect această misiune prin raportare în primă și ultimă ratio la lege, capacitatea de a genera și potența o cultură instituțională a profesionalismului și legalității, care cunoaște resursele fiecărei instituții și cum le poate aloca mai eficient, proiectează linii de dezvoltare a capacității instituționale și de sporire a eficienței instituției conduse, dispune de curajul și capacitatea de a moderniza și sofistica acțiunea acesteia, de a mobiliza și perfecționa colectivul de procurori, potrivit competențelor prezente și posibil viitoare prevăzute de lege, în raport de strategiile aplicabile domeniului de incidență cu acțiunea instituțională, de riscurile prezente și de perspectivă pentru societate reprezentate de dinamica accelerată a fenomenul criminologic, nu în ultimul rând, de nevoia de coerență de ansamblu a acțiunii Ministerului Public, PÎCCJ, DNA și DIICOT” a informat Ministerul Justiției .
Sursa: adevarul.ro