Aleșii din teritoriu, sceptici privind efectele reformei bugetare
Reforma bugetară, care se lasă așteptat de mai multe săptămâni, începe să fie văzută ca un demers care mai degrabă trage niște semnale de alarmă privind sincopele din sistemul public, însă fără a rezolva probleme profunde.
Guvernul va merge pe varianta asmării răspunderii pentru reforma bugetară FOTO Inquam Photos
Schița OUG-ului privind reforma bugetară , scurs în presă de câteva săptămâni, precum și precizările făcute de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, au agitat apele pe scena politică, mai ales la nivel de instituții fiind îngrijorări privind efectele acesteia. Dacă la centru, încă sunt semnalări ale problemelor pe care le-ar pune în diferite domenii, cum e cultura, la nivel de unități administrativ-teritoriale din zona rurală, atitudinea e ceva mai relaxată, odată cu trecerea timpului.
Contactat de „Adevărul”, Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, susține că până nu e gata actul normativ nici nu sens discuțiile în organizațiile reprezentative ale UAT-urilor și Executiv.
„Nu am apucat (n.r. – să discute cu Guvernul și premierul Ciolacu). Până acum nu a fost proiect de act normativ. A fost doar ceva aruncat în presă, ca să dea de ronțăit tuturor. Nu are valoare juridică”, a punctat Emil Drăghici, edil independent, care se află la al noulea mandat de primar.
Întrebat dacă, totuși, va exista negociere între structurile asociative și Guvern, șeful ACoR a precizat: „Noi am cerut dezbatere publică pe proiect. Și sunt obligați să facă niște consulturi în momentul în care o au gata”.
Legat de forma apărută în media, edilul comunei Vulcan susține că nu corespunde „nevoilor reale”. „E o OUG care nu ține cont de nevoile reale. Eu o văd scoasă doar pentru media. Să atenționeze pe toți să facă angajări și să treacă la treabă, pentru că nu se mai poate. E ca la nuntă: o anunți din timp, ca să știe lumea să se pregătească cu tot ce trebuie”, a completat, glumind edilul
„Minciuni comuniste”
Florinel Țuilă (PSD), primar la al șaselea mandat, se declarată la rândul său sceptic despre modul cum va arăta reforma bugetară.
„Totul este artificial. Sunt palavre și minciuni comuniste. Nu va fi nimic, vă garantez. Noi încă funcționăm pe administrația comunistă și nu se va schimba. Nu se vor pierde funcții. Eu cred că se vor crea. Sunt sigur că va crește numărul de bugetari. Nimănui nu trebuie să-i fie frică de această reformă pentru că este o aiureală. E adevărat că ar fi nevoie de așa ceva, dar nu se va face, ba mai mult sunt sigur că se vor crea posturi, funcții peste funcții. Să nu le fie frică bugetarilor că nu-și pierd funcțiile și privilegiile. Decât să ne plângem pentru bugetari mai bine ne-am plânge că ne pleacă muncitorii din șantiere și din producție", a precizat Florinel Țuilă, pentru ziarul local „ Pandurul ”. De altfel, acesta a pledat și pentru nevoia unei reforme administrative, pentru a nu mai fi comune cu sub 5.000 de locuitori.
Printre măsurile din schița de OUG era diminuarea aparatului personal al primarilor, viceprimarilor și șefilor de CJ, dar și comasarea unor instituții, în condițiile în care erau mai puțin de 50 de angajați. De exemplu, trebuiau eliminate funcțiile vacante din instituții, fiind doar câteva excepții privind păstrarea a 30% dintre acestea, însă doar în domenii considerate esențiale sau strategice.
Sursa: adevarul.ro