ALERTĂ/Marțea NEAGRĂ 2/Proiecte de MĂCELĂRIRE a Codurilor Penale

ALERTĂ/Marțea NEAGRĂ 2/Proiecte de MĂCELĂRIRE a Codurilor Penale

O noua "martea neagra"? 20 de proiecte legislative care vizeaza modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala, pe ordinea de zi a sedintei comisiei juridice de saptamana viitoare. 

Comisia Juridica din Camera Deputatilor are trecute, pe ordinea de zi de saptamana viitoare, nu mai putin de 20 de proiecte legislative care vizeaza modificari ale Codului Penal si Codului de Procedura Penala pentru care trebuie sa dea raport. Toate sunt programate pentru dezbatere marti, la ora 12.00.

Patru dintre acestea apartin Guvernului si contin modificari in general cerute de sistem, insa celelalte sunt - cel putin o parte - extrem de controversate, cum ar fi proiectele lui Serban Nicolae sau Haralambie Vochitoiu (PSD).

Aceasta sedinta a Comisiei Juridice are loc pe fondul criticilor si atacurilor tot mai dure lansate de premierul Victor Ponta la adresa justitiei. In plus, in ultima vreme s-a inregistrat un val de propuneri de modificare a Codurilor, care au generat ingrijorarea ambasadelor occidentale.

Cu exceptia celor asumate de Guvern, propunerile controversate de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala au, in esenta, ca obiectiv diminuarea fortei de ancheta a procurorilor sau intimidarea lor. De notat, de asemenea, ca au fost adunate toate proiectele de legi - mai vechi sau mai noi - care au ca scop modificarea Codului Penal, astfel incat devine aproape imposibil de urmarit ce vor face parlamentarii in comisia juridica.

De remarcat apoi ca toate aceste proiecte de legi sunt luate in discutie spre final de sesiune si mai au un pas pana la promulgare. Dupa ce vor fi discutate in comisia juridica vor merge in plen spre adoptare, iar daca vor fi votate presedintele mai poate sa le intoarca o singura data in Parlament spre reexaminare dupa care este obligat sa le promulge. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat deja ca nu va promulga acele modificari controversate care au generat ingrijorareea ca vor franca lupta anti-coruptie.
In tot cazul, parlamentarii intra in vacanta in 30 iunie.

Dintre proiectele controversate:

* Doua proiecte ce ii apartin senatorului PSD Serban Nicolae.

Proiectul nr. 1. Pe 30 octombrie, senatul a adoptat tacit unul dintre proiectele senatorului Şerban Nicolae, care propunerea pedepsirea cu până la 3 ani de închisoare a celor care dezvăluie informaţii din dosarele penale în curs de cercetare. Propunerea senatorului se află în acest moment la Camera Deputatilor şi asteapta avizul Comisiei juridice, dupa ce deputatii din Comisia pentru drepturile omului au acordat, cu unanimitate de voturi, aviz negativ.

Proiectul nr. 2. Proiectul de lege al senatorului Serban Nicolae care prevede ca arestatii preventiv care n-au comis fapte cu violenta sa nu mai poarte catuse si inlocuirea arestului preventiv cu arestul sever - prin inlocuirea arestului preventiv cu doua alte tipuri de arest: la domiciliu si sever. Masura aceasta din urma nu s-ar aplica si in cazul persoanelor suspectate de corupţie. Acest proiect a fost adoptat tacit de Senat luna trecuta.

* Deputatul PSD Daniel Bărbulescu propune o accelarare a analizării cererilor de eliberare conditionata prin reglementarea unor termene stricte de solutionare . Deputatul susţine, în expunerea motivelor că, potrivit statisticilor, “80% din persoanele condamnate, propuse de comisii pentru libertatea conditionata au fost eliberate la prima analiza a instatelor de judacata, dar punerea efectiva in libertate, a durat mai multe luni ca urmare a aexercitarii cainilor de atac, impactul financiar asupra bugetului general al Autoritatii Nationale a Penitenciarelor fiind considerabil precum si in ceea ce priveste mentinerea supraaglomerarii populatiei penitenciare. 

In 25 februarie, Senatul a respins initiativa legislativa a lui Daniel Barbulescu. Proiectul de lege se afla in acest moment in Camera Deputatilor, care este si camera decizionala, si asteapta avizul Comisiei juridice. Deputatii din Comisia pentru drepturile omului au dat aviz negativ proiectului.

* Haralambie Vochitoiusenator PSD, a initiat un proiect legislativ prin care hotararile instantelor penale devin executori numai după redactarea si motivarea hotararilor definitive. In plus, daca proiectul senatorului va deveni lege, mandatul de executare a unei pedepse cu inchisoarea se va putea elibera doar in ziua primirii hotararii redactate si motivate.

Propunerea legislativa asteapta avizul Comisiei juridice din Camera Deputatilor, dupa ce Senatul a respins proiectul social-democratului in luna februarie.

Expertii consultati de Hotnews, la momentul depunerii proiectului de lege, au sustinut ca initiativa legislativa deschide o portita de fuga infractorilor cu o condamnare definitiva.

* Amendamentul "indicii temeinice" in loc de "suspiciuni rezonabile": Senatul a votat pe 11 mai un amendament adus proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală al Guvernului initiat de senatorii Ioan Chelaru, Ovidiu Dontu (PSD) si Cristiana Anghel (PC) care prevede modificarea alin 1 al art. 202 din Codul de procedura penala astfel: "(1)Masurile preventive pot fi dispuse daca din probe rezulta indicii temeinice ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni".


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”