ALERTĂ/După patru luni de scădere continuă a activităţii, în luna decembrie, industria a intrat în contracţie puternică (Barometrul Industrial)

ALERTĂ/După patru luni de scădere continuă a activităţii, în luna decembrie, industria a intrat în contracţie puternică (Barometrul Industrial)

”După patru luni de scădere continuă a activităţii, în luna decembrie, industria a intrat în contracţie puternică. Probabil că sezonalitatea a contribuit la slăbirea activităţii, dar nu a fost singurul factor de regres. Managerii consideră că pe termen mediu, peste şase luni, sunt şanse de redresare, dar e greu de imaginat cum va putea industria să recupereze într-un timp rezonabil de 1-2 luni prăbuşirea din decembrie 2019”, arată datele Barometrului Industrial, publicat miercuri de Irsop și SNSPA.
Datele, care prezintă activitatea din industrie în luna decembrie 2019, au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-20 ianuarie 2020. Sondajul este făcut de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

PRODUCŢIA

• Volumul producţiei a scăzut la 40 de puncte, cu 10 puncte sub graniţa de 50 între expansiune şi contracţie.

• Stocurile au fost în contracţie permanentă tot anul şi au rămas contractate la 47 de puncte în decembrie
CEREREA

• Comenzile noi au căzut de la 53 în noiembrie la 40 în decembrie. Lipsa comenzilor se va simţi în activitatea din lunile următoare
• Comenzile pentru export sunt la un minim istoric de 32 de puncte. Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă. E greu de presupus cum si când se va restabili activitatea de export.

• Importurile de materii prime s-au contractat şi ele masiv, de la 56 în noiembrie la 45 în decembrie. Când se evaporă comenzile, managerii reduc sau sistează importurile şi le reactivează dacă apar comenzi noi la orizont. Decalajul are implicaţii asupra volumului activităţii.
FORŢA DE MUNCĂ
• Numărul salariaţilor a rămas contractat la 47 de puncte. De aproape doi ani indicatorul pentru angajări a semnalat mai degrabă intenţia managerilor de a conserva în loc de a creşte numărul actual de salariaţi. Dar, după scăderile repetate de activitate, culminând cu contracţia din decembrie, nu e exclus ca în 2020 să apară si tendinţe de disponibilizare
COSTURI ŞI VENITURI

• Costurile de producţie au scăzut de la 69 în noiembrie la 64 în decembrie, dar se află tot în zona de creştere, peste 50 de puncte. Un personal constant menţine costurile ridicate, dar în lumina slăbirii masive a activităţii, cheltuielile salariale vor deveni curând nesustenabile.
• Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas de trei luni pe loc la 55 de puncte. Nu cresc şi nu scad, dar semnalează că firmele se bazează pe preţuri pentru a maximiza veniturile în condiţii de cerere slabă.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”