ALERTĂ/DOCUMENT Opriți schimbările din Justiție! Frans Timmermans, scrisoare oficială pentru Dăncilă pe tema OUG 7. E dezamăgitor că nu ne-ați anunțat.
DOCUMENT Opriți schimbările din Justiție! Frans Timmermans, scrisoare oficială pentru Dăncilă pe tema OUG 7. E dezamăgitor că nu ne-ați anunțat. Prim- vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis pe 22 februarie premierului Viorica Dăncilă o scrisoare oficială prin care își exprimă ”dezamăgirea” față de adoptarea, fără consultare, a OUG 7, care modifică legile justiției. Documentul, prezentat mai jos de G4Media.ro în varianta originală (engleză), cere guvernului să oprească modificările din justiție și să repună reforma domeniului pe traseul corect.
De remarcat că scrisoarea a fost transmisă premierului vineri, exact în ziua în care Dăncilă și Liviu Dragnea au fost la Madrid, la Congresul PES.
Scrisoarea integrală:
Vă scriu pentru a cere clarificări cu privire la cele două ordonanțe de urgență ale Guvernului privind procedurile de numire a procurorilor naționali, care vor face parte din Biroul Procurorului Public European, și privind modificările aduse legilor justiției adoptate de Guvern pe 19 februarie 2019.
Când ne-am întâlnit la 7 februarie, am subliniat că un dialog continuu și deschis este calea spre un progres în ceea ce privește chestiunile privind statul de drept în general și Mecanismul de Cooperare și Verificare în special.
Prin urmare, este o surpriză și oarecum o dezamăgire că problema noilor Ordonanțe de Urgență a Guvernului nu a fost ridicată. Aceste aspecte sunt în mod direct relevante pentru preocupările îndelungate ridicate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și aprobate de Consiliul de Miniștri.
Prima recomandare a raportului din ianuarie 2017 a fost „Punerea în aplicare a unui sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, care să se bazeze pe sprijinul Comisiei de la Veneția”. De asemenea, Comisia a recomandat ca Legile Justiției să fie revizuite în conformitate cu recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și a celor venite din partea Comisiei de la Veneția și a Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO). În plus, raportul a subliniat preocupările legate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din sistemul judiciar din punctul de vedere al independenței judiciare. Prin urmare, ordonanțele par a contrazice în mod direct esența raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și în ceea ce privește lipsa de consultare și adoptărea precipitată a acestora.
Acum devine cu adevărat urgent ca România să repună pe făgașul normal procesul de reformă. Aceasta înseamnă să facă pași înainte, nu înapoi, precum și abținerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani. Cel mai bun punct de plecare rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, de a opri schimbările și de a începe din nou pe baza unei consultări adecvate și a contribuției expertizei externe. În schimb, situația actuală ridică noi preocupări.
Scrisoarea integrală în limba engleză:
Dear Prime Minister,
I am writing to you for clarification about the two Government Emergency Ordinances on the nomination procedures for the European Public Prosecutor Office national prosecutors and on the justice laws adopted by the government on 19 February 2019.
When we met on 7 February, I underlined that a full and open dialogue was the way to progress on rule of law issues in general and the Cooperation and Verification Mechanism in particular.
It comes therefore as a surprise and somewhat of a disappointment that the issue of the new Government Emergency Ordinances was not raised. These issues are of direct relevance to long-standing concerns raised under the Cooperation and Verification Mechanism and endorsed by the Council of Ministers. The first recommendation of the January 2017 report was “Put in place a robust and independent system of appointing top prosecutors, based on clear and transparent criteria, drawing on the support of the Venice Commission”. The Commission has also recommended that the Justice Laws are revised in line with recommendations under the Cooperation and Verification Mechanism, and from the Venice Commission and Europe’s Group of States Against Corruption (GRECO). In addition, the report highlighted concerns about the Section for the Investigation of Infractions in the Judiciary from the standpoint of judicial independence. The Ordinances therefore seem to directly contradict the Cooperation and Verification Mechanism report in substance, as well as in terms of the lack of consultation and suddenness of their adoption.
It is now becoming really urgent for Romania to put the reform process back on track. This means going forward, not backwards, and abstaining from any steps which reverse the progress accomplished over the past years. The best starting point remains the approach set out by the Commission in November, to call a halt to the changes and start afresh on the basis of proper consultation and the input of external expertise. In contrast, the current situation is raising new concerns.
Yours sincerely,
Scrisoarea lui Frans Timmermans este datata 22 februarie, putin inainte de a-l avertiza si pe Liviu Dragnea, la Congresul Socialistilor de la Madrid, sa respecte statul de drept, altminteri PSD si-ar putea pierde afilierea europeana.
Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, doua ordonante de urgenta in domeniul Justitiei, criticate atat de asociatii de magistrati, cat si de DNA, Ministerul Public si DIICOT.
Potrivit acestor OUG, functiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare. Pentru functiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.
Comisia Europeana a cerut imediat explicatii Guvernului PSD-ALDE in ceea ce priveste ordonantele adoptate la initiativa ministrului Tudorel Toader si care au repercusiuni directe asupra independentei magistratilor.
Vineri, magistrati din intreaga tara au protestat, iar din aceasta saptamana mai multe instante, inclusiv DIICOT, au anuntat masuri de protest fara precedent, suspendarea activitatii.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis si el, luni, sa trimita o solicitare catre Guvernul Romaniei in vederea abrogarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.7/2019, cu exceptia dispozitiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizarii CSM.