ALERTĂ Voi vedeți ce spune Băsescu despre motivul pentru care Dragnea vrea aducerea aurului în țară? Oameni buni, vorbește un fost președinte, să nu uităm!

ALERTĂ Voi vedeți ce spune Băsescu despre motivul pentru care Dragnea vrea aducerea aurului în țară? Oameni buni, vorbește un fost președinte, să nu uităm!

ALERTĂ Voi vedeți ce spune Băsescu despre motivul pentru care Dragnea vrea aducerea aurului în țară? Oameni buni, vorbește un fost președinte, să nu uităm! Băsescu: Se pregătește Dragnea să impună un regim dictatorial şi de teama sancţiunilor vrea să aducă aurul în ţară?

Fostul preşedinte Traian Băsescu scrie pe Facebook că ultima frământare a lui Dragnea şi a "şoferului lui Voicu", definindu-l astfel pe Şerban Nicolae, a devenit rezerva de aur a României. "Oare se pregătesc să impună prin legi un regim dictatorial şi de teama sancţiunilor vor să aducă rezerva de aur în ţară?", se întreabă el, referindu-se la iniţiativa legislativă a celor doi lideri PSD.

"Oare se pregăteşte instalarea unei dictaturi? Ultima frământare a lui Dragnea şi a şoferului lui Voicu (senatorul Şerban Nicolae) a devenit rezerva de aur a României, adică aducerea în ţară a celor 60 de tone de aur depozitate în banca Angliei cu scopul de a fi „văzute” de toată lumea, ca un element de credibilitate a ţării. Nu cred că este atât de prost informat încât să nu ştie că pentru investitori şi băncile care ne împrumută expunerea rezervei de aur şi a rezervelor valutare este esenţială pentru credibilitatea României", scrie Băsescu.

Explicaţia sa este ca se pregăteşte instalarea unui regim dictatorial, iar în astfel de cazuri, printre sancţiuni se află şi blocarea resurselor financiare din străinătate.

„Am o singură explicaţie: Daddy, adică Dragnea, şi şoferul lui Voicu, adică Şerban Nicolae ştiu că adesea regimurile dictatoriale sunt sancţionate prin blocarea resurselor financiare ale statului aflate în străinătate, fie că este vorba de aur, conturi în valută sau alte active, prin decizii unilaterale ale statelor democratice până la restabilirea funcţionării statului de drept”, scrie fostu preşedinte, întrebându-se: "Oare se pregăteşte Dragnea, Nicolae şi clica lor să impună prin legi un regim dictatorial în perioada următoare şi de teama sancţiunilor vor să aducă rezerva de aur în ţară?".

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.

Retragerea aurului. De ce nu stau în picioare comparațiile lui Șerban Nicolae cu alte țări UE?

Senatorul PSD Șerban Nicolae refuză orice comparație făcută cu Italia când e vorba de aducerea rezervei de aur acasă din Marea Britanie. Mai degrabă comparația trebuie făcută cu țări ca Germania, Austria sau Polonia, spune el. Stau comparațiile în picioare?, se întreabă jurnalistul Doru Cireașă pe  Digi24.ro .

„Dacă aș vrea să fac o comparație, n-aș face-o pe cea pe care ați prezentat-o, cu Italia, unde Guvernul a decis repatrierea și utilizarea acestor rezerve de aur, aș face comparație cu Germania, Austria, Olanda, Polonia. De exemplu, Germania și Austria și-au repatriat masiv rezerva de aur din străinatate la cererile făcute de Curțile de conturi și de audit și nu pentru utilizare”, a spus senatorul joi la Digi24.ro.

Dar care este situația în aceste țări?

Trebuie spus că majoritatea țărilor au decis repatrierea unei părți a rezervelor mult mai mici decât cea care este intenționată de cuplul Dragnea – Nicolae. O altă diferență este faptul că retragerea nu este jusitificată prin costurile necesare depozitării rezervelor la Londra. Principalul argument este diversificarea amplasamentelor și micșorarea riscurilor prezentate în cazul unui război sau crizei economice.

Austria deține aproximativ 280 de tone de aur, adică de 2,8 ori mai mult decât România. Anul trecut Banca Națională a Austriei a pornit repatrierea a jumătate dintre rezerve, urmând ca la finele procesului 50% din rezervă să se găsească în Austria, 20% în Elveția și 30% să rămână la Londra.

Ungaria pare a fi țara vecină care a repatriat cel mai mult aur, vorbind procentual. Aici există insă un specific. Până în octombrie 2018 Ungaria a avut doar puțin peste 3 tone de aur adică minimul acceptat conform prevederilor internaționale. În luna octombrie a anului trecut, Ungaria a cumpărat fizic 28 de tone, rezervele ajungând la 31,5 tone, de trei ori mai puțin ca România. Este prima dată când Banca Națională a Ungariei a cumpărat aur din 1986.

În urma creșterii substanțiale a rezervelor de aur ale băncii în formă fizică, repatrierea sa a avut deja loc. „Posesia de metale prețioase în țară este în conformitate cu tendințele internaționale, susține stabilitatea financiară și întărește încrederea pieței în Ungaria”, spunea Banca Națională a țării vecine, într-un comunicat de presă.

La sfârșitul anilor 80, rezervele de aur ale Ungariei, conduse de obiectivele de investiții pe termen scurt, au fluctuat între 40 și 50 de tone și apoi, în momentul schimbării regimului (între 1989 și 1992), directorii băncii centrale au decis să reducerea la un nivel minim de aproximativ 3,1 tone, care a fost nivelul de la sfârșitul lunii septembrie 2018.

Rezervele de aur sunt deținute de băncile centrale naționale pentru investiții pe termen scurt și / sau stabilitate pe termen lung. Decizia actuală a Băncii Naționale a Ungariei a fost condusă de obiectivul stabilității și nu există temeri investiționale în spatele exploatării rezervelor de aur.

Polonia. Aici repatrierea aurului de la Londra a fost cerută nu atât de clasa politică cât de o mișcare cetățenească, numită „Oddajcie Nasze Zloto” („Give Our Gold Back”). Cererea a fost susținută de „Mises Institute” și alte organizații atrăgând în final atenția Parlamentului polonez. Acesta a cerut guvernatorului băncii centrale să facă un audit privind starea aurului din Marea Britanie. De regulă procedurile de repatriere se fac prin verificări complexe ce includ radiografii cu raxe X privind puritatea aurului.

Germania. Este a doua țară ca mărime a rezervelor de aur după Statele Unite, având rezervă de 3.400 de tone. Până acum câțiva ani rezervele erau ținute în Franța, Anglia și Statele Unite. Intrarea Franței in zona euro a făcut inutilă depozitul în aur de acolo, iar Germania și l-a adus în țară. Acum jumătate din rezervele sunt ținute intern, 37% în Statele Unite și restul de 13% în Marea Britanie. Germania deține 1,8% din aurul mondial, iar acesta reprezintă 70% din rezerva valutară externă, față de 2% în China sau 6% în Elveția.

Olanda are o strategie bazată la fel pe disiparea riscurilor. Țara avea în 2016 o rezervă substanțială de 612 tone aur din care 189 de tone se găseau la Amsterdam. Restul rezervei se găsește în bănci din New York, Ottawa sau Londra, după ce în 2014 122,5 tone de aur au fost aduse la Amsterdam de la New York.

Și în fine Italia. Aici recent guvernul a anunțat prin vocea vice-premierului Salvini aducerea în țară a rezervei de aur, nefiind exclusă posibilitatea ca o parte a rezervei să fie folosită pentru reducerea deficitului bugetar.

Deci nicio țară UE nu și-a repatriat 95% din aurul deținut în alte țări, după cum spune că trebuie să se întâmple inițiatorul legii, Șerban Nicolae.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...