ALERTĂ Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis au avut o discuție privată. Cine va pleca din Guvern
Prim-ministrul Viorica Dăncilă și Președintele Klaus Iohannis au avut miercuri o discuție privată de 20 de minute, după consultările de la Palatul Cotroceni pe tema aplicării referendumului pe Justiție, au declarat pentru Digi24.ro surse oficiale .
Discuția dintre cei doi vine în contextul planurilor de largă remaniere guvernamentală ale Vioricăi Dăncilă, în campania sa personală de schimbare din funcții a tuturor celor numiți în funcții de Liviu Dragnea.
Vineri are loc ședința Comitetului Executiv al PSD, convocat pentru a discuta strategia pentru moțiunea de cenzură care va fi depusă săptămâna viitoare de PNL, dar va fi abordat în cadrul ședinței și subiectul remanierii. Surse din conducerea PSD susțin că remanierea largă a Givernului Dăncilă va fi amânată totuși până după moțiunea de cenzură, având în vedere că există riscul ca miniștrii care sunt pe lista neagră a schimbărilor să fie supărați și să voteze în favoarea moțiunii, în contextul în care Opoziția are nevoie de doar 21 de voturi pentru a obține demiterea Executivului. Totodată, Dăncilă ia în calcul și posibilitatea ca unii dintre baronii județeni care au oameni în Cabinet și nu doresc să renunțe la ei, să își mobilizeze parlamentarii la un vot anti-Guvern.
Miza este mare pentru pesediști, pe lista celor care e posibil să își piardă posturile de miniștri aflându-se nume sonore. Carmen Dan, ministrul de Interne, a cărei demitere a fost cerută de Klaus Iohannis ”imediat”, săptămâna trecută, își va pierde sigur funcția, dacă Guvernul Dăncilă va supraviețui moțiunii de cenzură. Și mandatul Ecaterinei Andronescu la Educație este pus sub semnul întrebării, încă de la ședința trecută a CEX al PSD reproșându-i-se politica de cadre de la minister. Răzvan Cuc de la Transporturi este luat la țintă de președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, care își dorește Ministerul Transporturilor pentru organizația pe care o conduce el.
Și partenerii de la ALDE vor face schimbări în garnitura de miniștri, urmând să îi înlocuiască pe toți cei trei deținători de portofolii în Guvern - Teodor Meleșcanu, Anton Anton și Grațiela Gavrilescu, într-o încercare a lui Călin Popescu Tăriceanu de schimbare la față a partidului.
Până la remanierea largă însă, pesediștii vor să opereze rapid schimbările la cele patru posturi vacante din Executiv. Partidul a făcut propuneri pentru Justiție, Fonduri Europene și Românii de pretutindeni, precum și pentru postul de vicepremier pe relația cu partenerii strategici. Aici însă propunerea nominalizarea lui Titus Corlățean a fost respinsă categoric de Președintele Iohannis.