ALERTĂ Vance crede că Trump nu înţelege/Cinci lucruri dezvăluite de mesajele secrete ale administraţiei Trump ajunse din greşeală la un jurnalist

ALERTĂ Vance crede că Trump nu înţelege/Cinci lucruri dezvăluite de mesajele secrete ale administraţiei Trump ajunse din greşeală la un jurnalist

Dezvăluirea că cei mai importanţi oficiali din domeniul securităţii naţionale din SUA au împărtăşit din greşeală planuri de război cu un jurnalist, pe Signal, a şocat Washingtonu chiar înainte ca oamenii să ştie ce conţineau, scrie Politico .

Discuţiile de pe grupul de chat stabilit de consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz – care l-a inclus din greşeală pe redactorul-şef al publicaţiei The Atlantic, Jeffrey Goldberg – arată gândirea administraţiei Trump cu privire la oportunitatea de a bombarda rebelii Houthi, o grupare militantă din Yemen care a vizat cu atacuri transportul maritim comercial în Marea Roşie.

Cu toate acestea, mesajele schimbate arată, de asemenea, puncte de vedere divergente, rareori exprimate în public, dar şi o neglijentă faţă de informaţiile clasificate, arată Politico.

Publicația prezintă câteva dintre cele mai importante concluzii:

Vance s-a împotrivit bombardării rebelilor Houthi

Vicepreşedintele JD Vance a părut ezitant în a merge mai departe cu o campanie de bombardamente împotriva grupului susţinut de Iran. „Facem o greşeală” prin bombardarea Houthi, a spus el, deoarece Europa se bazează pe comerţul din Marea Roşie mai mult decât SUA. „3 la sută din comerţul SUA trece prin (Canalul Suez). 40 la sută din comerţul european”, a spus el. „Există un risc real ca publicul să nu înţeleagă acest lucru sau de ce este necesar”, a argumentat vicepreședintele american.

Vance crede că Trump nu înţelege

Vance a sugerat, de asemenea, că nici preşedintele Trump nu a înţeles pe deplin mizele sau mesajele unei campanii de bombardament împotriva Houthi. „Nu sunt sigur că preşedintele este conştient de cât de inconsecvent este acest lucru cu mesajul său privind Europa în acest moment”, a mai spus Vance, exprimându-şi îngrijorarea că loviturile vor creşte preţul petrolului.

„Există un risc suplimentar de a asista la o creştere moderată până la severă a preţurilor petrolului. Sunt dispus să sprijin consensul echipei şi să păstrez aceste îngrijorări pentru mine. Dar există argumente puternice pentru a amâna acest lucru cu o lună, pentru a face munca de comunicare cu privire la motivele pentru care acest lucru este important, pentru a vedea unde se află economia, etc”, le-a transmis vicepreşedintele SUA celorlalţi responsabili de rang înalt.

Liderii din domeniul securităţii naţionale au împărtăşit probabil informaţii clasificate

Şeful CIA, John Ratcliffe – sau cineva din echipa sa care i-a folosit numele – a trimis prin SMS Signal Chat mesajele pe care jurnalistul Goldberg a refuzat să le facă publice, spunând că ele „conţin informaţii care ar putea fi interpretate ca fiind legate de operaţiuni de informaţii actuale şi în curs de desfăşurare”.

De asemenea, secretarul apărării, Pete Hegseth, a împărtăşit cu grupul alte informaţii probabil clasificate. „Mesajul lui Hegseth conţinea detalii operaţionale privind viitoarele atacuri asupra Yemenului, inclusiv informaţii despre ţinte, armele pe care SUA le-ar desfăşura şi secvenţa atacurilor”, a declarat Goldberg.

Administraţia Trump are resentimente faţă de Europa.

Vance şi Hegseth au fost clari în privinţa aversiunii lor faţă de aliaţii europeni.

„Nu-mi place să scot din nou Europa pe cauţiune”, a trimis Vance într-un mesaj. Marea Roşie, unde rebelii Houthi au atacat navele comerciale, transportă mai multe mărfuri pentru piaţa europeană decât pentru piaţa americană, a argumentat el.

„Împărtăşesc pe deplin aversiunea dvs. faţă de pomana faţă de Europa. Este JALNICĂ”, a răspuns Hegseth, ceea ce arată că resentimentele administraţiei Trump faţă de unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Americii nu sunt doar pentru spectacol, notează Politico, potrivit News.ro.

Responsabilii americani nu au menţionat însă faptul că Regatul Unit îşi foloseşte avioanele de realimentare aeriană pentru a ajuta la menţinerea avioanelor americane în aer deasupra Yemenului. Regatul Unit, Franţa şi alţi aliaţi NATO au, de asemenea, nave de război în Marea Roşie care escortează nave comerciale şi doboară drone şi rachete Houthi, precizează Politico.

Cei mai importanţi oficiali de securitate comunică prin emoticoane într-o discuţie despre război

Potrivit lui Goldberg, Waltz a răspuns la primele informaţii că bombardamentele au avut succes cu „trei emoticoane: un pumn, un steag american şi foc”.

Secretarul de stat Marco Rubio şi şefa de personal a Casei Albe, Susie Wiles, au transmis mesaje de susţinere, a precizat el.

Steve Witkoff, trimisul special pentru Orientul Mijlociu, „a răspuns cu cinci emoticoane: două mâini care se roagă, un biceps flexat şi două steaguri americane”.

Vance a răspuns la informațiie lui Hegseth cu privire la bombardamente cu: „Voi spune o rugăciune pentru victorie”. Alte două persoane au adăugat emoji-uri sugerând rugăciunea.


Citește și:

populare
astăzi

1 Să salvați și articolul ăsta undeva, să vedem dacă se va adeveri ce scrie. Personajul din imagine este noul simbol al gândirii lui Trump...

2 Jessica Aber, numită procuror federal de Biden, găsită moartă în locuința sa din Virginia. Demisionase înainte de venirea lui Trump

3 Glume pe internet legate de silueta Mariei Zaharova: „O față care a văzut multe sticle de vin roșu”

4 „80 de nesimțiți, de șmecheri, care-i fac pe fraierii care respectă regulile” / Melania Medeleanu, exasperată de nesimțirea din traficul din Capitală

5 „Probabil NATO nici măcar nu a fost informată”