Toate cele trei mari rafinării din România se alimentează prin aceasta, conform informațiilor Libertatea .

Kazahstanul deține Petromidia

KazMunaiGaz deține în România Rompetrol, care operează rafinăria Petromidia de la Năvodari.

Conform surselor Libertatea, Rompetrol importă cantități mici prin această conductă, iar cantități mai mari de țiței mai sulfuros, care este transportat pe altă rută în Rusia.

Ucraina a lovit o conductă de petrol din Rusia prin care Rompetrol, Petrom și Lukoil primesc țiței din Kazahstan Transportul de titei din Kazahstan

Petrom și Lukoil importă tot de acolo

În schimb, cantități mai mari sunt importate de către Petrom și Lukoil pentru rafinăriile de la Brazi, respectiv Petrotel de lângă Ploiești.

Atât Petrom, cât și Lukoil importau țiței din Rusia înainte de războiul din Ucraina, dar au trecut la importul de țiței din Kazahstan după declanșarea acestuia și impunerea de sancțiuni asupra Rusiei.

Acestea importuri se fac însă prin Rusia, în special prin terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC) din Novorosiisk.

„În prezent, majoritatea țițeiului importat de OMV Petrom provine din Azerbaidjan și Kazahstan. Cumpărăm și ceva gaz, de exemplu contractul semnat cu Botas (compania de stat din Turcia – n.r.), însă ne asigurăm că obținem certificatele de origine care să autentifice că nu este de proveniență rusească”, afirma anul trecut Christina Verchere, directorul executiv al Petrom, potrivit Profit.ro .

Niciunul dintre cei trei producători de carburanți nu a răspuns întrebărilor Libertatea.

Ce s-a întâmplat

Cel puţin şapte drone pline cu explozibili şi şrapnel au atacat staţia Kropotkinskaia a conductei CPC din regiunea Krasnodar din Rusia, provocând „daune grave”, a anunțat Transneft, operatorul conductelor de petrol din Rusia.

Această conductă transportă pe pieţele mondiale petrol din Kazahstan, fiind pompat de un grup de firme internaţionale, inclusiv marile companii americane Chevron şi Exxon Mobil.

„Potrivit experţilor CPC, consecinţele acestei lovituri vor fi eliminate în termen de o lună şi jumătate până la 2 luni, ceea ce poate duce la o scădere a pompării de petrol din Kazahstan cu aproximativ 30%”, a declarat Transneft.

O reducere de 30% ar putea însemna până la 380.000 de barili pe zi, potrivit calculelor Reuters.

Mesaj pentru americani?

Atacul de luni a avut loc cu o zi înainte ca oficialii americani şi ruşi să se întâlnească la Riad pentru primele lor discuţii privind încheierea războiului din Ucraina, în timp ce Kievul şi aliaţii săi europeni priveau cu îngrijorare de pe margine.

Kazahstanul produce aproximativ 1% din oferta mondială de petrol.

Putin a cerut repararea stației

Atacul a fost atât de important încât președintele rus Vladimir Putin l-a menționat în timpul unei întâlniri cu Guvernul. Putin a declarat că acționarii CPC sunt interesați de refacerea oleoductului după avarierea stației de pompare a petrolului Kropotkinskaya, conform Ria Novosti.

Potrivit acestuia, dacă partenerii sunt interesați de restabilirea funcționării obiectului la nivelul anterior, sunt necesare echipamente pentru lucrări de reparații, în ciuda tuturor sancțiunilor.

Adresându-se vicepremierului și președintelui consiliului de administrație al Transneft, Putin a adăugat că, dacă este nevoie de ceva din partea guvernului rus, este necesar să se acorde asistență.

Problema prețului

Preşedintele american Donald Trump a cerut în mod repetat producătorilor de țiței să contribuie la scăderea preţurilor, susţinând că preţurile de 80 de dolari pe baril sunt prea mari pentru consumatori.

Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a susţinut că atacul asupra unei conducte deţinute parţial de companii americane a fost o lovitură împotriva lui Trump, care a încercat să scadă preţurile petrolului, şi că rămâne de văzut ce va face Trump în această privinţă.

Cine e vizat

Pe lângă Exxon și Chevron, alți acționari ai CPC includ statul rus, producătorul de petrol Lukoil şi compania de stat kazahă KazMunaiGaz.

Statul Major al forţelor armate ucrainene a recunoscut că a atacat infrastructura de combustibil şi energie a Rusiei, inclusiv staţia de pompare CPC şi rafinăria de petrol Ilski din apropiere.

În replică, Rusia a lansat în cursul nopţii un atac la scară largă, implicând 176 de drone, în regiunile Kirovohrad, Harkov, Kiev şi Cerkasi, a declarat marţi armata ucraineană.

Conducta CPC are 1.500 kilometri și a exportat 63 de milioane de tone de ţiţei CPC Blend în 2024. Acesta este pompat din vastul zăcământ Tenghiz din Kazahstan de pe ţărmul nord-estic al Mării Caspice, precum şi de la producători ruşi.